Sådan bliver du en bedre bonusfar

I 2016 blev der i Danmark gift 30.767 par. Der blev skilt 17.222. Et par tryk på lommeregneren viser, at 51 procent af alle ægteskaber ender i en skilsmisse. Ofte er der også børn med i billedet. De mange skilsmisser og nye parhold resulterer i, at der en del, som har fået titlen bonusfar/bonusmor. Hvis du hører til denne kategori, så vil du kunne få gavn af at læse dette indlæg.

Bonusfar

Hvorfor det hedder bonusfar, ved jeg ikke. ‘Bonus’ kommer af latin og betyder ‘god’. Vi bruger det ofte, når vi får noget ekstra (positivt). Om barnet også ser det som en bonus at få en ekstra far/mor? Jeg tror det næppe. Det er vel de færreste børn, der ønsker sig en ekstra far eller mor. Altså hvis de har en i forvejen. Men lad os bare kalde det bonusfar i dette indlæg, så alle ved, hvad vi snakker om. For nemhedens skyld skriver jeg til ‘ham’, og han har en bonussøn.

Nu findes der ikke en familie der er ens. Og alle kommer ind i forholdet med hver deres kuffert fyldt med ting fra fortiden. Jeg har ikke nogen skræddersyet løsning til dig. Men jeg vil alligevel gerne give dig et par tips med på vejen. Gem det som du synes, du kan bruge til noget. Resten lader du ligge.

Hav tålmodighed!

At være bonusfar er ikke det samme som at være far for sit eget barn. Der er andre følelser på spil. Det ændrer dog ikke ved, at du spiller en stor rolle i din bonussøns liv. For i skal bo sammen. I vil tilbringe mange timer sammen. Det er ikke noget barnet har valgt, så allerede her kan der opstå spændinger. Hvem gider få noget presset ned over hovedet? Fortvivl ikke hvis han skal se dig an. Det kræver tid at vænne sig til den nye situation. Både for dig og din bonussøn.

Det kræver en indsats at være bonusfar

Lad mig sige det med det samme: Det kræver en indsats at være bonusfar! Mange ting falder måske ikke så naturligt overfor sit bonusbarn. Og har du dit eget barn, vil du især kunne mærke forskellen. Det betyder ikke, at du ikke kan have det godt med din bonussøn. Som i alle forhold kan der knyttes stærke bånd, hvis du da vil.

Bonusfar

Vær motiveret

En vís mand udtalte engang: “Det er et spørgsmål om vilje.” Og det gælder også her. Noget der vil være til stor hjælp er din vilje og ønske om at få et godt forhold. Hvis du ikke er motiveret, så vil i næppe få det godt sammen. Så spørg dig selv, hvor meget du vil det.

Det må gerne koste noget

De fleste har ofte deres dag fyldt op. Så hvordan finder du tid til at være sammen med din bonussøn? Det er her, det koster for dig. At du må sige nej til dig selv. Det kan være du må bruge mindre tid på din hobby (medmindre i kan udøve den sammen). Sige nej til at være sammen med kollegaerne efter arbejde. Sige nej til overarbejde. Se færre fodboldkampe. Skære ned på dit computerspil. Slukke for din iPhone/ipad. Jeg tror, du har forstået, hvor jeg vil hen.

Bonusfar

Om du vælger at ofre dig, er op til dig selv. Der er ikke andre, der kan tage den beslutning for dig.

Brug tid sammen

Hvorfor ikke vælge at gøre ting sammen? Ordne haven sammen. Pudse og reparere bilen og cyklerne sammen. Male stuen sammen. Det kan godt være du kan gøre tingene hurtigere uden hans hjælp. Men det er ikke noget racerløb. Indstil dig på at det kan tage lidt længere tid med at forklare og oplære. Men det vigtigste er, at i er sammen om projekterne. Det kan blive værdifulde stunder, som han aldrig vil glemme dig for.

Et gammelt ordsprog lyder: “Du høster, hvad du sår.” Hvis du kun sjældent bruger tid sammen med din bonussøn, så vil forholdet også blive derefter.

Men kan det betale sig at gøre en indsats og bruge tid sammen? JA!

Du er vigtig

BonusfarDu kan blive en vigtig brik i din bonussøns liv. Måske du er så heldig, at det er dig, han betror sig til.

Et skilsmissebarn vil ikke såre sine forældre. Derfor kan det være svært for barnet at tale med sine forældre om den anden forælder. Det er sommetider nemmere, at finde en voksen der ikke er involveret på samme måde, som forældrene er.

Se det som en stor forret, hvis din bonussøn har lyst til at betro sine tanker og følelser til dig. Det er noget af en tillidserklæring at få. Kast ikke denne mulighed bort. I vil kunne udvikle et stærkt venskabsbånd, der kan vare hele livet. Fortvivl dog ikke hvis han er lukket. Det kræver en dygtig mand at hive vand op af en dyb brønd.

Vær en bonusfar der er god til at lytte

Hvis din bonussøn betror sig til dig, så tal ikke negativt om nogen af forældrene. HAN gør det måske af og til, hvis han er frustreret. Men intet barn gider høre på, at andre taler grimt om sine forældre. Vær en god tilhører. Ofte vil et barn bare gerne lyttes til, have forståelse og et kram. Din søn kan have mange bekymringer, og ting han ikke forstår. Så bare det at komme ud med det kan føles som en stor lettelse for ham. Og selvfølgelig kan du også komme med gode råd. Du har trods alt mere livserfaring.

Det vil gavne jer alle

At dig og din bonussøn kommer godt ud af det med hinanden, vil komme jeres familie til gode. Det vil ikke blot give god stemning i hjemme. Det varmer også i hjertet hos forældrene, når de ser, at deres barn trives. Desuden vil din hustru/kæreste elske dig for, at du behandler hendes søn godt. Det betyder mere, end du tror.

Tal om opdragelse

Jeg hører ofte følgende sætning: “Jeg er ikke barnets far, så jeg vil ikke blande mig.”

Det er korrekt, du er ikke barnets far. Men det er stadig dit hjem. Hvis f.eks. naboens søn er på besøg, og han begynder at råbe rundt, er jeg sikker på, du ikke bare passivt kigger på og siger: “Det er ikke mit barn, det må hans far tage sig af. Jeg går min vej.” Du har dine holdninger til, hvad du vil finde dig i i dit hjem. Og det må du også gerne have, når det drejer sig om din bonussøn. Men…

Jeg kan kun opfordre til, at man som familie får talt tingene igennem. Tag gerne denne snak løbende. For det er en vedvarende proces. Hvor meget må du sige til barnet? Eller skal moderen tage denne snak? Du har dine holdninger til børneopdragelse, og hun har sine. Der er så mange følelser på spil, at det hurtigt kan blive et diskussionsemne. Lad det ikke komme så vidt. Hvis i i forvejen har aftalt nogle husregler, så ved alle, hvad de har at rette sig efter.

Jeg har f.eks. en bonusdatter. Og min hustru og jeg tager løbende en snak om, hvor meget jeg skal hjælpe til med opdragelsen. Nogle gange beder hun mig om at træde mere i karakter. Og andre gange har jeg sagt for meget. Det kan være svært at finde ud af. Men tal om tingene og gør det bedre/anderledes fremover.

Tal pænt til hinanden

Tal pænt til hinanden. Ingen gider blive råbt af eller skældt ud. Heller ikke børn. Råber du af din chef? Sikkert ikke. Da ved du godt, hvad der sømmer sig. Hvorfor føle du kan tillade dig mere, blot fordi i bor sammen?

Opsummering

Hvis jeg lige skal opsummere min råd til dig som bonusfar, så er de:

  • Hav tålmodighed
  • Gør en indsats
  • Vær motiveret
  • Find tid til at være mere sammen
  • Vær en god tilhører
  • Tal ikke negativt om forældrene
  • Tal om opdragelse med din hustru (evt. også med barnet)
  • Lav nogle husregler (gerne hele familien samlet)
  • Tal pænt til hinanden

Fortvivl ikke hvis det til tider går lidt op ad bakke. Det gør det også for “normale” familier. Alle familier har deres at slås med. Så længe ufuldkomne mennesker bor sammen, kan du ikke forvente det perfekte. Men hvis alle hjælper til og prøver at bidrage med noget godt, så kan jeres hjem blive et rigtig hyggeligt sted at være.

Du er velkommen til at smide en kommentar, hvis du har andre gode forslag til, hvordan man bliver en god bonusfar.

Har du mange bekymringer? Så har jeg et par tips til dig, hvordan du får færre bekymringer. Det kan du læse om her.

2 thoughts

  1. Total godt skrevet! Flot! Ja det er sikkert en svær opgave. Jeg havde en kollega på et tidspunkt, hun var så supergod til at håndtere hendes bonusbarn, det havde jeg stor respekt for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *