Er fiskehjulet Shimano Stella FJ verdens bedste fiskehjul?

Jeg har tidligere skrevet om de bedste fiskehjul til prisen. Nu kigger vi på STELLA FJ, som er det nyeste hjul på stammen fra Shimano. Men er det pengene værd? Læs med her.

Shimano er verdens suverænt største producent af cykeldele og er eksperter indenfor finmekanik. Netop ordene “Eksperter inden for finmekanik” kommer os fiskere til gode.

Shimano kommer fra Japan, hvor også deres hovedkontor ligger. Shimano blev etableret i år 1921 og total har Shimano 12.368 medarbejdere på hele koncernen.

Heldigvis for mange tusind fiskere verden over, kastede Shimano i 1970 sig over fiskeudstyr. Og i dag er de kendt for at lave nogle af de bedste fiskehjul i verden.

Især STELLA-hjulene er kendt blandt de fleste fiskere.

Hvor ofte har du ikke stået med næsen presset mod ruden og savlen hængende ned ad hagen og betragtet er STELLA-hjul med beundring og et begær efter at eje det. Ok jeg overdriver lidt. Men helt ærligt, hvem ville ikke gerne eje et. Måske du allerede er så heldig.

I 2018 udkom Shimano’s nyeste model STELLA FJ (reklamelink).

Stella FJ

Hjulet er det nyeste flagskib inden for Core Solid-serien og er udviklet til brug i både salt- og ferskvand.

Hjulet indeholder de nyeste og bedste teknologier for at sikre maksimal styrke og holdbarhed kombineret med en minimal vægt.

Nøgleordene for STELLA FJ er: Ekstrem let indspinning og ekstrem holdbarhed. 

“Hjulets gang og den lethed, hvormed rotationen fungerer, er taget til et helt nyt niveau med udviklingen af Mikro Module II gear og “Silent Drive” teknologien”, siger introduktion til Stella-hjulet.

Er der hold i de rosende ord? Hvilke forbedringer er der kommet i forhold til dets forgænger STELLA FI? Og er STELLA FJ pengene værd? Lad os kigge lidt nærmere på flagskibet.

Micro Module II

Gearingen har fået et forbedret design = Overfladen er blevet glattere.

Resultatet er en ekstrem let rotation.

Silent Drive (Lydløst drev)

Silent Drive er navnet på et redesign af ikke mindre end 11 dele på hjulet. Alle ændringer med det formål at reducere slør i håndtaget, samt fjerne lyde og mekaniske  påvirkninger fra evighedsskruen i drevet.

F.eks. er der kommet ny håndtagsknob på, som reducerer slør.

Håndtagsskaft og forsegling er i ét stykke, i modsætning til før hvor den var i to.

Resultatet er en reduktion i slør, støj og vibrationer, hvilket forbedrer fornemmelsen af, at hjulet kører let. Indspolingen føles super let.

Forbedret Hagane Gear

Hagane gearet er blevet forbedret i styrke. Det er lykkedes Shimano at gøre det uden at ændre gear-størrelsen eller materialet. Den specifikke forbedring er dog en hemmelighed, men ændringen skyldes en forbedring af tandhjulenes overflade.

Resultatet er at gearingen er 2x stærkere end på Stella-FI. Dette gør at STELLA FJ (reklamelink) tåler mere, når det roterer under pres og forlænger gearets levetid.

X-Protect

X-Protect er en teknologi, som holder vand og snavs ude af hjulet. Dette gøres ved at bruge en vandafvisende labyrinth-teknologi. Ret smart!

Resultatet er, at vandet ikke trænger ind i hjulet. Hjulet kan dermed tåle korte perioder nedsænket i vand. Det er opnået uden at gå på kompromis med, hvordan hjulets rotation fungerer. Det giver et mere holdbart hjul selv under meget  hårde betingelser.

Øvrige forbedringer ved Stella FJ

  • Linerullen er blevet forbedret, så den har 5 gange længere levetid i forhold til Stella FI.

  • Spolen er blevet en anelse længere. Shimano påstår, det kan forbedre kastelængden.

  • Anti-“kludder” rotor er blevet forbedret. Der skulle ikke være nogen risiko for, at linen bliver fanget i spoleføringen.

  • Ny lineholder som giver et bedre fæste og reduceret risiko for lineskader.

  • Ny bølge-fjerder som forbedrer justeringen af bremsen.

Som du kan se har Shimano virkelig gjort sig umage med at forbedre hjulet på mange områder.

Tilbage står vi med spørgsmålet:

Er STELLA FJ pengene værd?

Er en Porsche pengene værd? Er en Ferrari pengene værd? Det er altid et svært spørgsmål, om noget er prisen værd.

  • Faktorer der kan spille ind er, hvor ofte fisker du?
  • Hvor længe fisker du, når du er afsted?
  • Hvordan er din økonomi?

Hardcore-fiskere vil helt klart mene, at hjulet er pengene værd. De fisker mange gange i løbet af ugen. Og tilbringer mange timer ved kysten. Fisker du ikke særlig meget, kan du dog sagtens få et billigere hjul, som fint vil dække dit behov. Du kan se dem her.

STELLA er og bliver Shimanos bedste hjul. Og FJ-modellen (reklamelink) er uden tvivl det bedste, de har lavet til dags dato. Det er også derfor at mange STELLA-fans verden over, bare må have det med hjem til samlingen.

Et hjul der har så ekstrem let indspinning vil uden tvivl forbedre din fiskeoplevelse markant. At hjulet så oven i købet har en utrolig holdbarhed, giver dig en forsikring om, at dine penge ikke er smidt ud af vinduet. Hjulets lette vægt vil yderligere give dig fornemmelsen af, at du står med et super hjul i hånden.

Du kan se prisen på fiskehjulet her (reklamelink).

Author: Martin Teichert

Martin Teichert - manden bag MrMazzo. Han er gift med en smuk svensker (Frida) og er far/bonusfar til to piger. Han elsker at fiske og jagter den store havørred på 7,4 kg.