Forårsfiskeri efter havørred | Sådan bliver du klar til fisketuren

Foråret nærmer sig, og det er for mange lystfiskere den bedste fiskeperiode på året. Hvad med dig? Er du klar til at komme i gang? Her giver jeg dig nogle tips til at komme i gang med forårsfiskeri efter havørred.

forårsfiskeri efter havørred
Mads Andersen fra KOSAF med en flot høavørred.

Vinteren er snart forbi. Vejret begynder at blive varmere. Vandet bliver varmere, og det betyder at ørreden efter en lang vinter er i rigtig jagthumør. 

Koldt vand indeholder mere ilt. Ørreder og laks gyder i de kolde måneder. Koldt vand indeholder nemlig mere ilt og ilt er en forudsætning for, at fiskenes æg kan overleve. Når de efter de kolde måneder har gydet, er ørreden godt sulten. Og det kommer dig som lystfisker til gode!

Det er nemlig i foråret, at ørreden kommer tæt ind til kysten for at spise. Vil du fange fisk, er det nu du skal være klar til forårsfiskeri efter havørred.

I dette indlæg finder du tips til dit udstyr:

  1. Fiskestang
  2. Fiskehjul
  3. Line
  4. Blink
  5. Waders
  6. Vadejakke
  7. Sådan finder du havørreden

Dit udstyr til forårsfiskeri efter havørred

Det vigtigste er, at du er besluttet på at komme afsted og selvfølgelig har lysten til det. Beslut dig for at du vil gøre noget ved sagen. Ellers går dagene og pludselig siger kalenderen juni, og du kom slet ikke afsted.

Derfor er mit råd: TAKE ACTION I DAG!

Jeg plejer at motivere mig selv med, at jeg vil slå min personlige rekord. Så har jeg noget at gå efter. 

Det første du skal gøre er at tjekke dit udstyr:

1. Fiskestangen – Er den ok?

Find din fiskestang frem. Tjek om øjerne sidder godt fast og at der ikke er hak indvendigt i øjerne, så din line ikke knækker. Er øjerne løse eller mangler der et øje, så få det fikset.

Se om du nemt kan samle stangen.

Hvis du trænger til en ny stang eller slet ikke har nogen, så få fat i en, så du er klar til forårsfiskeri efter havørred.

Overvej hvor meget du vil ofre på en fiskestang. Vurder hvor meget du kommer til at fiske. Måske en billig stang fint kan dække dit behov. Kommer du til at fiske meget, bliver du måske mere glad for en lidt dyrere stang, der er lettere og i bedre kvalitet.

1.1: Spinnestang

En god begynderstang kunne være Ron Thompson Steelhead Iconic. Den er billig, men du får en stang af god kvalitet. Gå efter en længde på 9 fod.

Den er designet med en let kulfiber klinge, kork håndtag og kvalitets løberinge – dele man normalt kun ser på stænger i en væsentligt højere pris klasse.

1.2: Fluestang

Der er mange, der hælder til fluefiskeriet. Da jeg ved NUL om fluestænger, er jeg nok den dårligste til at give råd om, hvad du skal købe. Så det vil jeg undlade at rode mig ud i. Du kan dog se et bredt udvalg her:

SE FLUESTÆNGER

2. Fiskehjulet: Klargøring eller nyt hjul

Find dit fiskehjul frem og få det kigget grundigt efter, så du kan blive klar til forårsfiskeri efter havørred. Det første du skal gøre, er at få det gjort ordentlig rent.

forårsfiskeri efter havørred

2.1: Rengøring af fiskehjul

  • Løsen de dele du kan
  • Tag spolen af
  • Tag håndtaget af
  • Få alle delene gjort grundigt rent

Jeg plejer at bruge en våd vatpind. Den er gode til at komme ind i alle hjørner og kanter.

Tør godt efter med en tør klud.

Mange er i tvivl om hvad de skal bruge til at rengøre deres hjul med. Der er mange meninger om den sag.

Jeg skyller ikke mit hjul i varmt vand. Varmt vand skyller olien væk fra alle de små dele.

Du kan få hele min guide til rengøring af fiskehjul her.

2.2: Olie og smørelse af fiskehjul

Husk at smør dit fiskehjul med olie. Det er vigtigt, så alle delene kører gnidningsfrit.

  • Giv spoleholderen et dryp. Den skal kunne bevæge sig op og ned uden modstand
  • Giv lineførerlejet et dryp også
  • Tag håndtaget af og put en lille dråbe ned i hjulet
  • Alle bevægelige dele skal have olie – giv ikke for meget.

Jeg har brugt denne olie: SUPER LUBE OLIE KANYLE. Den er praktisk at have med og formet som en lille kanyle, så det er nemt at komme til alle delene.

GÅ TIL FORHANDLER

Martin, mit fiskehjul er gammelt og slidt. Jeg overvejer at købe et nyt fiskehjul. Hvilket skal jeg gå efter?

2.3: Nyt fiskehjul til lystfiskeriet

Fiskehjulet er et af de vigtigste redskaber for en lystfisker. Det er hjulet, du konstant har i hånden, og derfor skal det helst køre så let som muligt og ikke veje for meget.

Overvej hvor meget du kommer til at fiske, og hvor meget du vil ofre på dit hjul.

Her er 2 gode fiskehjul, som jeg vil anbefale:

SHIMANO ALIVIO RC | God kvalitet til billige penge:

Shimano Alivio RC er et fastspolehjul til billige penge. Tag ikke fejl af prisen. Hjulet kan sagtens spinne de fisk ind, som du kommer til at fange i Danmark. Vil du have et godt fiskehjul til billige penge, er Alivio et udemærket valg.

GÅ TIL FORHANDLER

SHIMANO ULTEGRA FC | Rigtig god kvalitet i mellemklassen:

Vil du ofre lidt mere, er Shimano Ultegra FC et fiskehjul, du vil blive glad for. Her får du et kvalitetsfiskehjul, som er let og spinner rigtig godt ind.

LÆS MERE – GÅ TIL FORHANDLER

3. Fiskeline til havørredfiskeri

Husk at tjek din fiskeline:

  • Ser den fin ud?
  • Er den flosset?

Det er ærgerligt, hvis du skulle miste din fangst, fordi din line ikke er i orden og sprænger.

Heldigvis koster fiskeline ikke særlig meget. Så hvis du vurderer, at det er tid til at putte noget nyt line på, så gør det.

Kører du med nylonline, så overvej om det er tid til at gå over til fletline. Fletline er noget af det mest anvendte, da det er utrolig stærkt. Det er heller ikke særlig tykt, så du kan have mere på din spole.

En anden fordel ved fletline er, at det ikke er særlig elastisk. Du vil have en bedre føling med, om du får fisk på, og hvornår du skal give modhug. Modhugget vil hurtigere sætte sig fast med brug af fletline, da linen ikke giver efter. Du kan læse mere om fordele og ulemper ved fletline her.

Berkley Fireline – Stærk fletline:

Berkley Fireline er en rigtig god fletline til havørredfiskeri. Du får 270 meter. Så er du sikret, at du har nok til dit fiskehjul.

Gå efter 0,12 mm eller 0,15 mm. Det er stærkt nok, til de fisk du kommer til at fange.

KØB BERKLEY FIRELINE HER

Hvis du ikke ved, hvordan du skal spole line på dit fiskehjul, kan du finde en guide HER.

4. Blink til havørredfiskeri

Har du blink, spinnere eller fluer? Dit agn er noget af det vigtigste. Det er det, du skal lokke fisken til at bide på. Dit agn skal helst ligne rigtig føde. En havørred spiser:

  • Rejer
  • Børsteorm
  • Fluer
  • Hundestejler

Der er 1000 teorier om, hvad der virker. Prøv et par forskellige blink og find ud af hvad der virker for dig.

På din fiskestang står der, hvilken kastevægt den er beregnet til. Der kunne står “Kastevægt 8-21 gram”. Det betyder, at stangen er beregnet til blink i den størrelse.

Gå efter 14-17 grams blink, så er du godt dækket ind. Vælger du lettere, kan du ikke kaste helt så langt. Vælger du for tungt, går blinket typisk lavere i vandet og du vil oftere få tang på krogen – irriterende!

Vurder hvor meget du vil ofre. De dyreste blink behøver ikke være de mest effektive blink. Du kan sagtens fange fisk med et billigt blink.

Du kan læse om 3 populære blink HER. Eller se et større udvalg her:

SE UDVALG AF BLINK HER

Det fisker jeg med ved kysten

Jeg fisker med gennemløbsblinkene Snurrebassen og Sillingen fra OGP.

forårsfiskeri efter havørredEr du nybegynder, vil jeg ikke anbefale dig at hoppe ud i gennemløbsblink. Det kræver lidt øvelse at få lavet den rigtige opsætning.

Jeg startede selv med et blink som kunne bindes direkte på linen, og så var jeg fiskeklar.

Er du en lidt mere erfaren fisker, og har mod på at prøve lidt nyt, så kast dig endelig ud i fiskeri med gennemløbsblink..

Jeg har lavet en Snurrebasse-guide til dig, hvis du skulle få lyst til at afprøve blinket:

5. Waders hjælper dig ud til ørreden

Hvis du ikke har mulighed for at fiske fra en bro eller en mole, så får du brug for et par waders.

Fordelene ved waders er, at du kan komme ud i vandet og dermed tættere på fisken. Du kan bevæge dig langs kysten og lave opsøgende fiskeri, som er langt mere effektivt end stillestående fiskeri.

LÆS OGSÅ: Sådan affisker du effektivt en kyststrækning.

Måske du allerede har et par waders. Prøv dem eventuelt af inden du skal afsted på selve fisketuren. Holder de tæt? Det kan ødelægge hele turen, når du står ude i vandet og mærker vandet pible ind. Det er som at tisse i bukserne, blot med den forskel, at det ikke er varmt i starten!

Jeg brugte en årerække Kinetic NeoGaiter neopren waders med filtsål. De er ikke særlig dyre, og de dækkede fint mit behov. Neopren kan du bruge hele året rundt. De er dejlig varme om vinteren og de lidt koldere måneder, som vi har flest af i Danmark. Om sommeren er de lidt for varme, men hellere det end fryse.

NEOPREN WADERS – se udvalg

Der findes også åndvare waders. De er typisk lidt dyrere.

forårsfiskeri efter havørredSE ÅNDBARE WADERS

6. Vadejakke til forårsfiskeri efter havørred

En vadejakke er et ikke et must til at blive klar til forårsfiskeri efter havørred. Det er lidt luksus. Og ikke noget jeg vil anbefale dig at investere i, hvis du er i tvivl om fiskeriet er noget for dig.

Jeg tager den alligevel med i dette indlæg, fordi der er en række fordele, som jeg selv synes, jeg nyder gavn af.

Da jeg startede med lystfiskeriet, bøvlede jeg altid rundt med, hvor meget tøj jeg skulle have på. Og jeg endte ofte med at have enten for meget tøj på eller for lidt. Det var svært at finde den gyldne middelvej.

Hvis du ved du vil fortsætte med fiskeriet, så overvej at få fat i en.

Fordelene ved en vadejakke:

  • Vejer ikke særlig meget
  • Lommer til dine grejæsker
  • Lommer til din mobiltelefon
  • Du kan hægte dit fangstnet bag på
  • Du er godt beskyttet mod regn og vind
  • Der er hætte på jakken

Jeg snakkede forleden med Jakob fra Geoff Anderson, for at forhøre mig om deres jakker, og hvilke modeller der er de mest populære.

En af de mest solgte vadejakker er Geoff Anderson Raptor 6. Jeg har selv en jakke fra Geoff Anderson, som jeg er rigtig glad for.

Du kan eventuelt smutte ned til din lokale forhandler og prøve en på, så du får den rette størrelse.

Du kan læse mere om Raptor 6 HER.

GÅ TIL FORHANDLER

Tjeklisten til forårsfiskeri efter havørred

Jeg tror, det var det hele hvad udstyr angår. Her er din tjekliste:

  1. Fiskestang
  2. Fiskehjul
  3. Line
  4. Blink
  5. Waders
  6. Vadejakke (Ikke et must!)

Men Martin, hvor skal jeg starte med at fiske?

7. Sådan finder du havørreden

Det er et rigtig godt spørgsmål. Og det skal jeg nok hjælper dig med at finde ud af.

Der er 2 ting du kan gøre til at starte med:

1.  Læs indlægget SÅDAN FINDER DU HAVØRREDEN VED KYSTEN.
Her fortæller jeg dig lidt om havørreden, så du ved, hvor den opholder sig.

Jeg vil også fortælle dig, hvordan du ved hjælp af satellitfotos kan finde de gode fiskesteder. Så kan du hjemmefra lægge en plan over, hvor du vil fiske.

2. Læs indlægget ‘SÅDAN AFFISKER DU EFFEKTIVT EN KYSTSTRÆKNING’.
Her får du at vide, hvordan du kan blive mere effektiv ved kysten. Så står du ikke i timevis og kaster det samme sted hen uden uden den store chance for at få bid.

Øvelse gør mester

Det er en stor mundfuld det hele. Du kommer ikke til at lære det hele på én gang. Som alt andet kræver det øvelse. Og det er kun ude ved kysten, du samler dig erfaring og bliver bedre. Så kom afsted og nyd din fisketur.

Jeg vil ønske dig held og lykke med dit  forårsfiskeri efter havørred.

Vil du have flere tips til spinnefiskeriet, kan denne video være nyttig:


Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.