GÆSTEINDLÆG: Godt fiskeri stopper aldrig – det er bare nogle gange, det er bedre end andre

Mit navn er Michael Madsen. Jeg er 35 år, og så er jeg født og opvokset i det kolde Nordjylland.

Lystfisker-nørd med hang til kyst, fjord og åfiskeri. Jeg har brugt mange hunderede timer de sidste 2,5 år på primært at fiske efter havørreder i Nordjylland. Ud over Nordjylland har jeg også besøgt Fyn og Djursland i jagten på Havørreden.

OG så samler jeg plastik ind på kysten. Jeg ser rigtig meget når jeg går og fisker. Alt det jeg støder på, bliver samlet op i en pose eller i fiskenettet. En lille smule hver gang, så gør vi alle sammen en forskel på den lange bane.

En opfordring herfra! #PlasticInTheBasket

#PlasticInTheBasket

Min strategi:

Der er rigtig mange faktorer man skal tage højde for når man skal fiske, har jeg fundet ud af. For mig gælder det om at fokusere på få vigtige faktorer såsom vejret, vind, fiskepladsen, årstiden, strøm og vandtemperaturen.

Man kan læse sig til en del, men erfaringer gennem en masse praktisk fiskeri, har gjort at jeg lægger stor vægt på at have et godt kendskab til den fisk, jeg fisker efter. Hvis man ved hvordan havørreder lever, har man også langt større chance for at finde den ude på kysten, fjorden og i åen.

For mig gælder det om at opbygge sig en erfaringskurve igennem praktisk fiskeri på mine favoritspots. Jeg har altid en nysgerrighed på at finde nye fiskepladser, så jeg bruger meget tid på at fiske og gå rundt og tale med andre lystfiskere, med håbet om at finde ud af hvor havørreden er. Jeg har da også suget til mig af andres erfaringer, når jeg møder lystfiskere på samme spot. ”Tag dig en snak med dine medfiskere”

For mig er fiskeriet ikke bare en hobby, men er nærmest blevet til en livsstil der byder på en hel verden af spændende oplevelser og skønne minder. En god fisketur for mig er nødvendigvis ikke en tur med fangst. Naturoplevelsen, roen, kaffen, fællesskabet med ligesindede er godt nok for mig i dag. Dog er håbet om drømmefisken med på hver eneste tur!

Ro i sjælen & Hugget:

For mig giver kystfiskeriet ro i sjælen. Duften af saltvand, frisk luft og bølgernes skvulpen er med til at fortrænge hverdagens stress og tømme hjernen efter en lang dag på jobbet. ALT, hvad du skal gøre, er at være tilstede lige der, hvor land og hav mødes.

Men hvad med Havørreden?? – OG DET forløsende øjeblik, hvor havørredhugget får pulsen til at stige på et splitsekund, som for mig også er et vigtigt element ved kystfiskeriet.

Hugget! Der er magi i det øjeblik. Måske stod man lige der i fuldkommen harmoni og svømmede bort i endeløse tankerrækker, der bare kom og gik. MEN i samme splitsekund, havørreden hugger er alt glemt. Hjertet flytter helt op i halsen, og pulsen dunker. Det er ikke bundhug, for rusket i stangen følges op af en hvirvel, eller fisken ryger ud af vandet i et spring. DER ER HUG.

”Havørreden er, hvor som helst den landes på de danske kyster, en oplevelse for livet. I skønhed, elegance og styrke, i mine øjne overgåes den ikke af andre fisk ved kysten”

Jeg bliver i selve hugøjeblikket suget ind i en anden verden. FOR lige i det øjeblik, havørreden hugger, er dine anstrengelser og din jagt lykkedes, og du føler, at du har overtaget – om ikke andet så kortvarigt. FIGHTEN er i gang. Selv om udfaldet er uvist, ja så kan ingen tage fra os, at vi lykkedes med at overliste en af naturens mest fantastiske skabninger.

#JagtenPåHavørreden:

Jeg er spinnefisker og fisker udelukkende med grej fra FVNpaint (Noahs). Pt. Fisker jeg kun 2.spots på østkysten i Nordjylland. Her har jeg lagt rigtig mange timer og opbygget en del erfaringer med disse spots. Udover disse spots, har jeg også gjort mig erfaringer med Limfjorden, Mariagerfjord og VoerÅ, hvor jeg stadig har min første havørred til gode.

Jeg har fanget en del havørreder på østkysten og så har jeg også mistet en del.

Nedturen!

En forårsdag i april. Jeg har nu fisket i 2,5 time og det er lykkes at lande en over målet, som fik friheden igen. Jeg kaster ud igen og HUGGET er der med det samme. Et hårdt hug og linen ryger af hjulet. Det lykkes mig at bevare min egen ro, og havørreden slår lige med halefinnen, som er på størrelse med min hånd. Her går det op for mig at det er ny PR, hvis jeg formår at lande denne drømmefisk. MEN lige inden nettet, slipper krogen fisken og den er væk. En tåre trillede ned ad min kind, kan jeg huske.

Opturen!

En sen sommeraften i juli. Klokken er lidt over 19. og jeg har lige skiftet blink til grøn/hvid tobis.

Efter et par kast falder HUGGET, havørreden springer fri af vandet et par gange. Jeg er så mega nervøs for at jeg mister denne fisk. Men det gør jeg ikke, for den er kroget helt perfekt!

Havørreden går i nettet og jubelen bryder ud husker jeg. NY PR – 48cm & 1,5kg.

Jeg stopper helt med af fiske efterfølgende, jeg sidder bare og kigger på den her flotte fisk. Total lykkelige i øjeblikket. En aften jeg aldrig kommer til at glemme. Denne havørred er pt. stadig min PR.

2019: I gang med fluefiskeriet

Ingen bliver nogensinde for gamle eller for rutinerede til at lære noget nyt, når det handler om fiskeri.

Så derfor har jeg valgt at 2019 er året, hvor jeg skal i gang med fluefiskeriet. Jeg er enige med dem som fortæller, at fluefiskeriet er mesterdisciplinen inden for lystfiskeri. Det kræver teknik, snilde, viden og til en vis grad også erfaring. Jeg ser frem til at få mine egen erfaringer med fluefiskeriet og selvfølgelige fange min første havørred på flue.

”The big adventure is out there – go find it..”

KNÆK & BRÆK

Michael


Har du også lyst til dele din historie?

En stor tak til Michael for at dele sine fiskehistorie med os.

Har du også en fiskehistorie, som du synes andre kunne have gavn af at læse?
Har du et budskab eller et godt fiskeminde, du kunne tænke dig at dele her på www.mrmazzo.dk?

Så kontakt MrMazzo på følgende e-mail: martin@teichert.dk.

Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.