Skal du vælge håndtryk eller kram?

Noget af det første vi gør, når vi møder andre mennesker, er at hilse på hinanden. Vi gør det bl.a. verbalt. Godmorgen. God dag. Hej. Mojn. I gamle dage løftede man svagt på hatten, når man hilste høfligt på folk på gaden. Denne skik anvendes dog ikke ofte mere, selvom flere og flere går med hat.

En anden måde at hilse på hinanden er ved give hånden (håndtrykket). Og så gør vi også brug af krammet eller et knus.

Det er ikke ligegyldigt, hvilken metode du vælger at benytte. F.eks. kan et kram givet i den forkerte situation hurtig blive pinlig både for dig selv og den anden. Du ønsker selvfølgelig at gøre et godt førstehåndsindtryk, så her får du en lille guide til, hvornår du bør gøre hvad og til hvem:

Håndtryk – min første lektion

Én af de første lektioner i, hvornår man giver hånd, fik jeg i en meget ung alder. Jeg skulle besøge min bedstemor (vi kalder hende oma). Da jeg åbner døren til stuen, ser jeg til min store skræk, at hele stuen er fuld af flotte, velklædte damer. Jeg fornemmede, hvordan blodet steg op i mit hoved. Der blev helt stille i stuen. Kaffekopperne blev stillet på bordet, og alle øjne var rettet mod mig. “Jamen det er jo Martin”, udbrød en af de fine damer. Og her valgte jeg så den forkerte strategi! Nemlig at nikke med hovedet og sige ‘Hej’. Det er her på sin plads, at sige sætningen:”Det var en ommer.”

Jeg fik øjenkontakt med min oma, og hun pegede helt forsigtigt på sin hånd. Og jeg forstod straks, hvad hun mente. Jeg gik runden og hilste pænt på alle damerne med et fast håndtryk. Jeg kunne se på damernes beundrende blikke, at de syntes, jeg var en velopdragen dreng. Pyha, reddet af et håndtryk.

Et håndtryk kan simpelthen give dig så mange respektpoint på kontoen og er så god en måde at hilse på, at det næsten er dumt ikke at bruge det.

Hvornår er det passende at give hånd?

Når du møder nogen for første gang, er et håndtryk næsten altid på sin plads. Det kan være til jobsamtalen, et møde med din bankrådgiver, studievejlder, forretningsaftale, svigerfar og svigermor.

Bliver du præsenteret for nogen, kan du også give hånden. Husk at sige hvad du hedder. “Goddag, jeg hedder Martin.” Du må gerne sige noget foran dit navn og ikke kun sige dit navn. Ofte får folk ikke det første ord med, når vi siger noget. Så et “Mit navn er Martin” er en god måde at formidle sit navn på, så det bliver husket.

Når du møder folk, du kender, vil et håndtryk også være på sin plads. Det kan være familiemedlemmer eller bekendte. Er det dog rigtig gode venner, så er det krammet, du skal gå over til. Men det kommer vi til senere.

Gør det rigtigt

Når du så vælger at give hånd, så skal du gøre det rigtigt. Og et ordentligt håndtryk er et med et godt fast klem. En slatten hånd er der ingen der kan li’ at holde i. Modparten vil tro, du er ligesom din hånd, nemlig slatten og uden selvtillid. Og det indtryk vil du ikke have hængende på dig. Så husk et fast håndtryk. Det afspejler selvtillid, og at du er en mand, der har styr på livet.

Sørg for at tage fat længst inde på hånden, ellers får du fat i fingrene. Et klem på fingrene kan være yderst smertefuldt for den anden, og så fik du spoleret det gode førstehåndsindtryk.

Sørg for at din hånd er lige. Hvis du vipper hånden lidt, så håndfladen peger opad, sender du et underdanigt og ydmygt indtryk.

Har du hånden vippet mere den modsatte vej, altså med ryggen af hånden pegende opad, sender du et signal, at du er dominerende. Dette magtspil ses ofte hos politikere og præsidenter. Det dominerende håndtryk er ikke noget, du skal benytte dig af. Det er ikke særlig behageligt, for den du giver hånd til. Ubevidst sender du et usympatisk signal, hvor hvem kan li’ en person, der føler sig overlegen og magtfuld.

Nu du kender betydningen, kan du hurtigt aflæse folk på deres håndtryk. Brug dette til din fordel, at du ved hvad modparten er for en type. Jeg vil anbefale dig, at du generelt gør brug af det ‘lige’ håndtryk. Men det er selvfølgelig op til dig selv, hvad indtryk du vil give andre.

Krammet

Kram

Det var lidt om håndtrykket. Tilbage har vi krammet. Det kan vi godt li’ at benytte, når vi ser vores familie, en rigtig god ven, en veninde, dem vi holder meget af. De får lige et kram.

Håndtrykket og krammet kan også kombineres, og ses ofte anvendt blandt mænd. Man skal altid vurdere situationen. Er det mennesker, du har tæt inde på livet, jamen så føles det ikke ubehageligt at have dem tæt på. Det skal føles naturligt at give et kram,  ellers kan det hurtigt blive akavet.

Der er situationer, hvor du IKKE skal give et kram. Og det er en god ide at huske dem, så du ikke overskrider de uskrevne regler for krammet.

Her skal du ikke give kram:

 • Din bankrådgiver
 • Din lærer hver morgen
 • Din chef når du møder på arbejde
 • Din svigerfar første gang du møder ham. Medmindre HAN tager det første skridt til et kram.
 • Din læge
 • Kirurgen der skal operere dig
 • Jobsamtalen
 • Dronningen
 • Kassedamen
 • Din tandlæge

Jeg tror, du har set mønsteret. Folk  hvor der skal være en respektabel afstand til.

Det kan være svært

Det er ikke altid nemt at afgøre, hvornår man gør hvad. Og ind i mellem dummer man sig.

Kender du det, at man ankommer til en fest, og en del står allerede med deres drinks i hånden. Du får øje på en god veninde, som står sammen med nogle du ikke kender. Du går hen for at give din veninde et kram og hvad så med de andre?

Jeg har prøvet at smile mig ud af det og så sige: “Åh i kan også lige få et kram, selvom vi ikke kender hinanden.” Lad være med det! Du sætter folk i en ubehagelig situation, hvis de ikke har lyst til at give dig et kram. Hold dig her til håndtrykket. Det er ok at sende signalet, at der er forskel på din veninde og dem. Og som regel ved folk godt, om de skal have et kram eller et håndtryk.

Det kan dog være, at når aftenen er omme, at du har lært dem godt at kende. Og så er det på sin plads at give et farvelkram.

Når mænd krammer

Som mand er det altid nemmere at kramme en pige. Står man overfor en mand, bliver det straks lidt mere kompliceret. Er du i tvivl, om du skal give hånden eller lægge an til et kram, så kan det være bedst at overlade initiativet til den anden. Afvent 0,5 sekunder og se om han lægger op til et håndtryk eller et kram. Der er dog intet i vejen med at kramme en mand.

Et andet lille tip: Får du tre klap på ryggen, når du giver kram, så er det den hemmelige mandekode som betyder, at det er fint, vi krammer, men lad os ikke gøre det for lang tid. Tiden er kommet til at give slip. Det er ikke her, du vælger at blive hængende i yderligere 4 sekunder.

Sommetider kan det føles lidt akavet, når mænd krammer. Nedenstående film viser meget godt, hvordan vi mænd har det.

Kram

Jeg håber, du fik lidt ud af den lille guide. Til sidst vil jeg ønske dig alt godt med dit håndtryk og krammeriet.

6 thoughts

 1. Total godt skrevet denne gang. Godt med det personlige aspekt. Det kan jeg bedst li og så din gode humor. Fantastisk! Hvad sker der den 14. April?

  1. Hej Daniel.
   Tak for din kommentar. Godt tip. Er der stadig mænd der bruger lommetørklæde?
   Min morfar brugte et husker jeg. Lige op til næsen og tørre. Nogle gange tror jeg slet ikke der var noget at tørre, men var mere sådan en vane. Er lommetørklædet noget vi skal til at bruge igen?

 2. Veldig godt skrevet Martin. Jeg er helt enig med deg når en ikke skal kramme. Jeg har det litt vanskelig når det gjelder å kramme andre menn, og det især innen familien. Men en god kram fra en av det motsatte kjønn er helt ok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *