Introvert | På 7 områder er du særlig stærk

introvert

Hvordan klarer du dig som introvert, i en verden hvor der helst skal være fuld fart på hele tiden? Synes du ind i mellem det er svært? Fortvivl ikke! På 7 områder er du særlig stærk.

Hvordan ved jeg, om jeg er introvert eller ekstrovert?

I grove træk er her de typiske kendetegn:

Ekstrovert

 • du tilbringer meget tid sammen med andre
 • du tanker energi i selskab med andre
 • du elsker at møde nye mennesker
 • du føler dig ensom, når du er alene
 • du præsterer bedst, når du arbejder sammen med andre
 • du har et svar klar, når du bliver spurgt om noget
 • du har nemt ved at tale og er hurtig til at finde ud af, hvad du synes om ting
 • du er god til small-talk

Introvert

 • du trives godt i dit eget selskab
 • du er meget optaget af at finde formål og motiv bag handlinger
 • du går rundt med hovedet fuldt af tanker og følelser
 • efter at have deltaget i socialt samvær, har du brug for tid alene for at genoplade
 • du arbejder som regel bedst alene
 • du vejer dine ord omhyggeligt
 • du vil hellere spise middag med få venner end med 50 mennesker til en stor fest
 • de fleste du kender, har du kendt i lang tid
 • du skal tænke 2 gange over tingene, inden du træffer en beslutning

Som det er i dag

Man regner med at cirka 75% af befolkningen er ekstrovert. Dermed er samfund/skoler/familier/arbejdspladser ofte indrettet på de ekstrovertes betingelser.

Fuld fart på. Vi skal underholdes. Tage til koncerter. Være rap i replikken og velformuleret. Der gøres meget ud af sig selv og de ydre ting. Rejse. Legoland. Tivoli. Tiden er ikke til at stoppe op. Man vil jo nødig sakke bagud på det sociale område og i ræset efter at udnytte mulighederne fuldt ud.

Som introvert kan det være svært at følge med i det høje tempo. For hvor den ekstroverte tanker op med at have folk omkring sig hele tiden, så bliver den introverte drænet for energi.

Fordomme

Når samfundet i høj grad er baseret på de ekstrovertes værdier, betragtes de introverte ofte som kedelige, professortyper, enspændere og sære snegle.

Når introverte er mere indad orienteret, betyder det også, at de ofte er længere om at komme på banen, hvad det sociale angår, og derfor betragtes de ofte af ekstroverte som langsomt-opfattende eller distræte.

Ekstroverte kan derimod af introverte opfattes som overfladiske, fordi de er gode til smalltalk og trives med mennesker omkring sig.

Kan man være mand nok som introvert?

I reklamer og film fremstår en rigtig mand ofte som den udadvendte. Ham der altid har et svar parat. Ham som leder sin familie på eventyr verden rundt. Forretningsmanden der kan klare alt. Den ‘rigtige’ mand kan hele livet igennem køre 280 i overhalingsbanen.

Som introvert vil man derfor let komme til at fremstå som svag, og som en der trækker sig og ikke tager kampen op.

Fortvivl dog ikke! Der er masser af fordele ved at være den stille og betænksomme type.

Introvert – Udnyt dine “svage” sider

Se ikke din personlighed som svag, blot fordi du skiller dig ud.

Denne verden er ikke altid skræddersyet til dig som introvert. Men hvad nogle opfatter som svaghed, er din styrke.

1. Empati

Introverte mærker ofte deres følelser meget kraftigt.

Du ved, hvornår du er ked af det, hvornår du er stresset, hvornår du er afslappet, lykkelig, osv. Og når du kan mærke det så kraftigt på dig selv, så vil du også være god til at sætte dig i andres sted.

Du vil derfor være god til at vise empati!

Øh er empati godt?

Empati er godt! Det gør dig til et forstående menneske.

Når man spørger mennesker, hvad der kendetegner en god ven, lyder svaret ofte:

“Det er en der forstår mig.”

Og det er lige netop, hvad du som introvert gør. Du har ofte en fornemmelse for, hvordan andre har det.

I dag hvor mange mennesker har nok i dem selv, kan du gøre en forskel ved at udnytte din empati.

Du vil for mange kunne være en god ven, hvis du er åben for det og har lyst til at gøre noget for andre.

2. Analysemester

Se dig selv som mesteren i at analysere.

Du vil på arbejdspladsen ofte kunne komme med gennemtænkte, velovervejede input.

Vær ikke nervøs for, at du er lidt langsommere end de andre. Folk vil hurtigt finde ud af, at når der kommer noget fra dig, så er det velovervejet. Og i en verden hvor der ikke er plads til fejl, for fejl er lig med økonomisk tab, vil du være en skattet medarbejder.

Vær heller ikke nervøs når chefen kommer og spørger dig til råds. Det er kun et skulderklap til dig, at han/hun værdsætter dine råd.

3. Du tænker før du taler

Netop fordi du tænker, før du taler, har du også mindre risiko for, at sige noget du senere fortryder. Det vil spare dig for masser af konflikter og pinlige situationer.

Den som taler, før han tænker, har større risiko for at komme med en tankeløs bemærkning. Tankeløse bemærkninger kan være sårende, og ingen bryder sig om at få dem kastet i hovedet.

En rigtig gentleman tænker før han taler.

Tro mig, det er en tiltrækkende egenskab at kunne holde klap på de rigtige tidspunkter. At være rap i replikken virker måske smart, men det kan hurtigt ende galt.

4. Tryghed

Kvinder elsker at føle sig trygge. Og tryghed er netop, hvad du kan give hende.

Hun vil med tiden finde ud af, at de løsninger du kommer med er gennemtænkte og ikke noget halvhjertet juks. Du har tænkt tingene igennem 4-35 gange, inden du træffer en beslutning.

Måske er du ikke den hurtigste knallert på havnen, men du kommer sikkert i mål, uden de helt store katastrofer.

Din kvinde kan trygt læne sig op ad dig, og vide du har styr på det. Selvfølgelig kræver det, at du tager en beslutning, ellers mister din evne til at tænke tingene igennem sin glans.

5. Venskaber

Nogle mennesker går i panik, når de ikke har folk omkring sig. Det er helt i orden, at man ikke kan lide at være alene, husk vi er forskellige.

IntrovertSom introvert har du derimod nok i få relationer for at dække dit sociale behov.

Når du inviterer gæster, foretrækker du få gæster, så er det nemmere at føre en dyb, personlig samtale. Small-talk i mere end 4 minutter er ikke noget for dig.

Er man først blevet ven med dig, vil man ofte have en ven for livet.

Du vil også værne om de få venskaber, du har, i modsætning til ham der skal pleje 47 venskaber – hvilket siger sig selv er en del sværere.

6. Dit indre kompas

Om ekstroverte klarer sig bedre i livet end introverte, er der vist ingen, der kan udtale sig om.Det kommer igen an på succeskriterierne.

Men hvis du lærer at bruge din intuition og mavefornemmelse rigtigt, så har du et sundt kompas at styre efter i dit liv.

7. Sport og hobby – behøver jeg være udenfor?

Den introverte er ikke lige den stærkeste teamplayer. Selvfølgelig kan han samarbejde, men må han vælge, så gør han helst tingene alene.

I dag er der meget gruppearbejde i skolen og på arbejdspladsen. Det er sundt at kunne arbejde sammen, lære at vise hensyn og være modtagelig for andres ideer. Men det bliver aldrig den introvertes kop the.

Heldigvis er der mange andre områder, hvor du sagtens kan gøre tingene på din egen måde, også selvom du er sammen med andre. Tag for eksempel indenfor sport og hobby.

IntrovertDer er badminton, tennis, skak, golf, fiske, studere fugle, gå på jagt, surfe, bordtennis, e-sport, cykling, læse, bygge modelfly, flyve med drone, osv.

Jeg elsker for eksempel at spille fodbold, men jeg må indrømme, at sammenspil aldrig har været min stærkeste side. Så jeg spiller som regel i angrebet eller står på mål.

Som du kan se, er der mange områder, hvor du kan sagtens kan være din egen og samtidig være sammen med andre.

Stå ved den du er

Som introvert er det nemt at få skyldfølelse og dårlig samvittighed. Især overfor familie og venner. Du trækker dig nemlig oftere tilbage for at passe på dig selv.

Men respekter dine indadvendte behov, selvom det ikke altid er nemt.

Overskrider du dine grænser går det oftest ud over dig selv i form af udbrændthed og stress.

Skam dig ikke over, at dit liv udadtil måske virker lidt kedeligt. Nogle vil måske endda mene, du er asocial. Men mærk hellere efter. Og stå ved at du lever dit liv på en måde, som du har det godt med.

Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.