Færre bekymringer | 9 tips der kan hjælpe dig fra i dag

Rigtig mange danskere har alt for mange bekymringer.  Måske du er én af dem. Men fortvivl ikke. Her får du 9 gode tips til at få færre bekymringer.

færre bekymringer

Bekymringer er en kæde af negative tanker, som drejer sig om trusler og farer i fremtiden. De består oftest af ”hvad-nu-hvis”-spørgsmål.

Hvad nu hvis min kæreste forlader mig? Hvad nu hvis jeg mister mit arbejde? Hvad nu hvis jeg er alvorligt syg?

Vi kan ikke helt undgå grublerierne. Og det gør heller ikke noget. For det er helt ok, at du f.eks. bekymrer dig om dine materielle behov og din families trivsel.

Bekymring kan hjælpe dig til, at du tænker over tingene og arbejder på at finde en løsning.

Bekymringer skader vores helbred

Mange mennesker bekymrer sig dog alt for meget. De har konstant en bekymring i hovedet. Er det sådan du har det?

At bekymre sig unødigt eller overdrevet løser ingen problemer.

Overdreven bekymring er noget skidt! Nogle opslagsværker hævder, at alvorlig bekymring medfører, at vores nervesystem kommer i en tilstand af konstant beredskab. Og denne tilstand er forbundet med helbredsproblemer som:

 • mavesår
 • hjertesygdomme
 • og astma

Desuden stjæler bekymringer vores indre fred. Og berøver os glæden ved livet. Derfor skal du arbejde på at få færre bekymringer.

Spild af tid

Vi ved ikke hvilke af vores bekymringer, der reelt bliver til noget. Det er det dumme ved bekymringer. Det er bare tanker, som vi ikke aner, om vi skal forholde os til eller ej.

 

Man siger, at 98 % af vores bekymringer aldrig bliver til noget. Derfor er bekymringer oftest spild af tid og energi.

En forsker har udtrykt det på denne måde: ”Bekymring for fremtiden er spildte kræfter og den reelle fremtid bliver sjældent så slem, som den fremtid vi havde frygtet.”

Færre bekymringer vil for de fleste være en helt befrielse. Nye undersøgelser viser, at det at lære at bekymre sig mindre har stor effekt for patienter med depressive symptomer.

Det kan du gøre for at få færre bekymringer:

Bliv ikke handlingslammet – gør noget aktivt

Beslut dig for at gøre noget ved det du kan påvirke.

 • Er du f.eks. bekymret for, om du har en bestemt sygdom, så gå til lægen og få vished. Så kan du få købt noget medicin eller starte i behandling. Eller måske du slet ikke er syg. Men få det ud af verden.
 • Er du bekymret for din økonomi, så aftal et møde med din bankrådgiver. Få lavet et budget, så du får overblik, og ved hvad du skal have styr på.
 • Er du bekymret for, om du bliver en god far, så læs nogle bøger om emnet. Meld dig eventuel til et kursus og få nogle tips.

At tilegne sig menneskelige færdigheder og gøre noget aktivt kan give dig færre bekymringer. Det værste du kan gøre er at blive handlingslammet og slet intet gøre. Det forsvinder dine bekymringer ikke af.

Tro på din egen styrke!

Hvornår er du sidst havnet i en situation som var så langt ude, at du ikke kunne gøre noget? At du til sidst endte med at dø? (For det må da være det værste, der kan ske).

Lav en liste over det der bekymrede dig i går, i sidste uge og sidste år. Tag et kig på din liste og spørg dig selv:

Hvor mange af bekymringerne blev til virkelighed? Og af dem der blev til virkelighed: Hvordan klarede du reelt udfordringen, da du stod overfor den? Løste du problemet?

Mange undervurderer deres egen evne til at håndtere situationen. Du kan mere, end du tror. Du må godt tro, du er lidt af en superman – selvfølgelig uden at blive selvfed.

Det vil give dig færre bekymringer!

Gode egenskaber giver færre bekymringer

Noget af det vi ofte bekymrer os om er vores relationer til andre.

Hvad nu hvis de ikke kan lide mig? Hvad nu hvis de mobber mig på min nye skole?

Når du opdyrker egenskaber som venlighed, ydmyghed, hjælpsomhed, mildhed, viser respekt, vil du få et bedre forhold til andre. Og mange af de situationer der kunne have skabt bekymring vil slet ikke opstå.

Få dig nogle gode manerer og opfør dig som en sand gentleman. Det kommer dig til gode i det lange løb. Og det bedste af det hele: Det vil give dig færre bekymringer. Tro mig!

Tal med en om dine bekymringer

Del dine bekymringer med en du har tillid til. Det kan være en god ven eller din ægtefælle. Tal med en der er positiv, og som kan opmuntre dig.

færre BekymringerAt få en andens syn på tingene kan hjælpe dig til at se sagen i et andet lys.

Bekymringer viser sig ofte ikke at være så slemme, som du selv gik og troede. Bare det, at du får lettet dit hjerte, kan hjælpe.

Gå dog ikke konstant rundt og tal om dine bekymringer. Det vil blot tynge andre mennesker, og du bliver ikke særlig hyggelig at være sammen med. Alt med måde. Men en god ven vil altid gerne lytte til dig.

Du kan også søge professionel hjælp. For eksempel din læge eller en psykolog.

Motion og søvn

Sørg for at dyrke motion. Find en motionsform du kan li’. Det kunne være:

 • Løb
 • Dans
 • Svøm
 • Gå en tur
 • Tag ud i naturen og få noget frisk luft.
  Det vil hjælpe dig til at få ro på hjernen.
 • Få nok søvn. Kører hjernen på højtryk, har den brug for tilstrækkelig hvile. Sluk for tv, telefon og tablet kl. 22.00. Og ”ab ins Bett”, som tyskeren ville have sagt.

Sig ’pyt’

For en del år siden havde jeg en chef som lærte mig noget klogt om livet. Når jeg var bekymret, sagde hun ofte følgende:

”Martin, hvis vi ikke skal udsættes for værre ting end det.”

Ja hvor slemt er det egentlig, hvis vores bekymring bliver en realitet? Hvor slem er bekymringen, om vi når at pudse vinduer inden gæsterne kommer, i forhold til at folk i nogle lande ikke ved, om de overlever næste dag på grund af sult eller krig?

Sig ind i mellem til dig selv: ”Pyt, det skal nok gå. Og hvis det ikke går, ja hvad så?”

Husk humor

færre bekymringer

Glem ikke humor i din hverdag. Det vil give dig færre bekymringer.

Når vi smiler og griner lidt mere, vil der ikke være plads til så mange bekymringer.

Fortæl en god vittighed. Når andre griner vil det smitte, og du begynder automatisk også selv at grine.

Beslut dig for at næste gang du laver en fejl, så vil du vil smile lidt mere af dig selv.

Tag ikke dig selv så højtidelig.

Lev i nuet – og få færre bekymringer

Du vil opleve, at jo mindre bekymret du er, jo mere nærværende, koncentreret og fokuseret kan du være. Så i stedet for at bruge unødig tid på fremtiden så lev lidt mere i nuet og vær til stede.

Din ægtefælle, børn, venner, skolekammerater og kollegaer vil synes, du er dejlig at være sammen med.

Vær tilfreds

Økonomiske bekymringer er noget af det, der tynger os mest. Når vi konstant ønsker os nye og dyre ting og ikke har pengene, kan det få os til at foretage risikofyldte investeringer. 

Vi begynder måske også at gamble, oddse og optage lån for at få vores drømme opfyldt.  Vi kan hurtigt ende med, at vi sætter os selv for stramt økonomisk. Og så er det bekymringerne begynder:

 • Hvad-nu-hvis jeg mister mit arbejde?
 • Hvad-nu-hvis jeg ikke kan betale den næste rate?

Lær at vær tilfreds med det du har. Det vil give dig færre bekymringer. Og vil du have en ting, så spar op.

Måske får du ikke tingene her og nu. Men gør det noget, at du skal vente et par måneder eller 1-2 år? Nogle mennesker påstår, at forventnings glæde er den største.

Det sidste

Jeg håber, du fremover har færre bekymringer. Følger du mine råd, vil du få færre bekymringer.

Fortvivl ikke hvis det ikke lykkes så godt i starten. Ingen mestrer det perfekt. Det tager tid at lære, men du kan blive bedre til at skubbe grublerierne væk.

Del gerne

Del gerne mit indlæg, hvis du kender en der bekymrer sig alt for meget. Du kan være med til at gøre en forskel.

Har du forresten tænkt over, hvordan det at tilgive kan gavne dit helbred? Det kan du læse om her.

Author: Martin Teichert - Reklame

Mit navn er Martin og jeg er manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.