Ting eller oplevelser | Sådan får du mest lykke for dine penge

ting eller oplevelser

Er du typen der gerne vil have mest lykke for dine penge? Spørgsmålet er om du skal bruge dine penge på ting eller oplevelser for at få mest lykke? Du får svaret af mig her.

Derfor er du i tvivl om du skal vælge ting eller oplevelser:

Du har læst og hørt, at oplevelser gør dig mere lykkelig end ting! Men det giver ikke mening for dig. Din hjerne fortæller dig nemlig, at materielle ting er mere værd.

Bare rolig, det er helt normalt. Din hjerne spiller dig blot et lille puds. Materielle ting kan du nemlig se og røre. De er virkelige for dig.

Du køber en telefon til 4.500. Du ved, at den er cirka 4.500 værd. Og den kan du have i mange år.

Du køber en rejse til 15.000. Rejsen varer for eksempel én uge. Og så er den væk. Er den 15.000 værd? Det er svært at vurdere.

Det er grunden til, at din fornuft fortæller dig, du bør købe ting. Du får en værdi for dine penge, som du kan røre og se. Derfor er du ikke i tvivl, når der skal vælges mellem ting eller oplevelser. Du føler, at du ikke bliver snydt, når du køber ting. Eller gør du? Kan du stole på din hjerne/følelse?

Derfor er det et dårligt valg at købe ting

Ting kan give dig lykke, dog kun til et vist punkt.

Du kan sagtens gå og glæde dig til, at du skal have en ny barnevogn, ny bil, ny computer, et par nye sko eller et nyt TV. Når du køber en ting er du glad og tilfreds. Det lykkedes dig at få fat i den! Du er glad!

 

MEN… lykken varer ikke særlig længe. Jeg kan ikke lide at skuffe dig, men undersøgelser viser, at du ikke får nok lykke for dine penge. Der er en ganske enkelt forklaring:

Hedonisk tilvæning – lykken fordufter

Når du køber en ting, bliver den hurtigt en del af din hverdag og dit liv. Den er der jo bare. Du tager den hurtigt for givet. Og så forsvinder lykkefølelsen.

Psykologerne har endda et ord for det: ‘hedonisk tilvænning’.

Hvis materielle ting skal give lykke for dig i længere tid, skal du derfor sørge for, at du ikke tager dem for givet. Og sørge for at de ikke bliver en del af din hverdag. Og det er mega svært! Måske umuligt?

Derfor skal du stadig ikke satse på ting

Der er to yderligere grunde til, at ting kun gør dig lykkelig til et vist punkt:

  • Du vil have mere
    Så snart du har vænnet dig til den nye ting, kigger du efter en, der er endnu bedre. At anskaffe sig ting er en skrue uden ende.
  • Du kan ikke lade være at sammenligne
    Du køber en ny bil. Du er lykkelig, indtil du ser en med en endnu større bil – og der er altid en, der har en bil, der er dyrere og smartere end din.

Da det er nemmere at sammenligne ting end oplevelser, skaber ting nemmere misundelse end oplevelser.

Hvor mange hestekræfter har din bil? Hvor stor er din skærm på din telefon? Hvor mange karat er din ring? Vi sammenligner! Og misundelse kvæler din glæde.

Vi kan også blive misundelige, hvad oplevelser angår, men…

”Du sagtens blive misundelige på nogle der bor på et større hotel end dig eller som flyver på første klasse, men det skaber ikke så meget misundelse, som hvis du bliver overgået hvad ting angår”, siger Dr. Gilovich som er en amerikansk pyskolog.

Giver oplevelser automatisk lykke for alle?

Grunden til at oplevelser giver mere lykke end en ting er blandt andet, at det giver bedre minder for livet. Oplevelser bliver også mere en del af, hvem du er som person end materielle ting.

Er konklusionen så, at du bare skal købe oplevelser, så bliver du lykkelig?

Nej! For der er en undtagelse, og den spiller ind for en tredjedel af befolkningen. Måske du er en af dem.

Der er nemlig en gruppe mennesker som er ekstreme købere af ting. Deres passion er at købe materielle ting. Og de er i lidt af et dilemma.

HVIS ekstreme købere køber en hvilken som helst oplevelse, som ikke svarer til deres værdier i livet, så får de intet ud af den oplevelse.

Hvorfor gider nogen købe sådan en oplevelse?

Det kan skyldes et behov for at passe ind eller at tilbringe tid med venner og familie.

Undersøgelser viser, at selvom materielle købere føler sig nærmere knyttet deres venner og familie ved hjælp af oplevelser, så giver det dem alligevel ikke noget boost på lykkebarometret, netop fordi oplevelserne ikke svarer til deres værdier i livet.

Vælger de i stedet at købe ting, som de egentlig helst vil, ser andre ned på dem eller kritiserer dem for deres valg. Derfor dilemmaet!

Du kan læse hele undersøgelsen her.

Ting eller oplevelser | KONKLUSION

Hvis du vil have mest lykke for dine penge, skal du købe oplevelser frem for ting. Lykken ved oplevelser holder længere. (Du kan læse mere om fordelene her).

Vælger du alligevel at bruge dine penge på ting, så skal du sørge for, at værdsætte tingene og ikke tage dem for givet. Ellers fordufter lykken hurtigere. ’Hedonisk tilvænning’ husker du nok.

Hører du til dem der elsker at shoppe, så husk: Hvis en oplevelse skal give dig samme mængde lykke end en materiel ting, så skal oplevelsen give mening i forhold til dine værdier. Du får intet ud af at gå på et kunstmuseum, hvis du ikke kan lide kunst.

Jeg håber, du træffer et fornuftigt valg, næste gang du står og skal vælge mellem ting eller oplevelser.

Del gerne

Kender du en der kunne have gavn af dette indlæg? Del det gerne med ham/hende. Det er slet ikke så tosset, at vide hvordan vores hjerne fungerer.

Aner du ikke, hvad du skal foretage dig i weekenden eller på din næste ferie? Du kan se spændende oplevelser her på min side.

Author: Martin Teichert | Reklame

Mit navn er Martin, og jeg er fra 1975. Det er mig, der er manden bag MrMazzo. I 10 år har jeg fisket efter havørred. Her på siden deler jeg ud af mine fisketips.