Derfor skal du blive bedre til at tilgive!

Er du skuffet eller vred på din kæreste, din nabo, din kollega? Måske det er på tide at give slip på vreden. Det vil gavne dit helbred. Men hvordan tilgiver man?

tilgive

Bitterhed er gift for kroppen!

Jeg tror, vi alle kender at blive uretfærdigt behandlet. Kollegaen har givet dig en sviner. Din bedste ven kunne ikke holde på en hemmelighed. Din kæreste, nu eks kæreste, rev dit hjerte itu. Det er umuligt at undgå at mennesker omkring os vil begå fejl mod os. Du vil endda selv begå fejl overfor andre.

Når vi holder fast i vrede, had og bitterhed, forgifter vi os selv. Vi bliver i dårligt humør. Har negative tanker. Amerikanske studier viser, at vi i værste fald risikerer at betale en høj pris i forhold til vores helbred.

At tilgive er godt for dit sind!

Tilgivelse er ikke lig med at sige at handlingen er ok! Det handler om at lægge tingene bag sig. Viske tavlen ren.

Tilgivelse er noget vi skal gøre for os selv. Så vi slipper af med de negative tanker og får en indre fred og mærker glæden. Vi skal selvfølgelig også gøre det for den andens skyld. Men oftest går det ud over en selv, hvis man går og er gnaven. Personen ved måske ikke engang, at du er gal i hovedet. Du kan have perioder i dit liv, hvor du tager tingene lidt for nært og bærer nag. Og andre dage så glemmer du det lynhurtigt.

Er der andre fordele ved at tilgive?

Du vil blive kendt som en der er stifter fred. Du undgår at en situation eskalerer og bliver værre. Du vil blive mere vellidt i din omgangskreds. Du får det bedre med dig selv. Og du får mere overskud i hverdagen.

Tilgivelse er svært!

“Ja ja Martin, du snakker. Det er ikke altid nemt at tilgive”. Og det kan du have ret i. Jeg har selv oplevet, hvordan jeg i årevis ikke kunne give slip på noget en anden havde gjort mod mig. Det gjorde ondt i hjertet, og det kom ofte frem i mit hoved, når jeg f.eks. stod ude ved kysten med min fiskestang.

 Start med de nemme ting!

Voldtægt, utroskab, vold, tyveri. Den er svær. Og her har jeg ikke nogen løsningen. Men for at blive i stand til at tilgive alvorlige krænkelser, kan du øve dig i at tilgive de små og lette. Tandlægen der lod dig vente 20 minutter. Din ægtefælle der glemte at købe mælk.

Brug denne enkle metode.

Noget der hjælper mig, er at finde en god undskyldning… på den andens vegne. Øh hvad? Det er min egen opfindelse. Tror jeg nok. Der findes sikkert en smart betegnelse for det allerede. Jeg kender den bare ikke :o)

Lad mig starte med at fortælle dig om Irene.

Du er lidt skuffet på en person (Vi kalder hende Irene). Irene er en af dine venner. Og du mødte hende ovre i Netto forleden. Hun kom dog til at tale ret grimt til dig. Du syntes faktisk hendes opførsel var helt uacceptabel. I dagevis ryger det ud af ørerne på dig. Der er da ikke grænser for, hvad du har lyst til at sige til hende. Du overvejer endda at sende en mail, og fortælle hvor skuffet du er over hendes opførsel.

TilgiveMen så taler du med en veninde, som fortæller dig at Irenes søn har fået konstateret kræft. Irene har været helt ude af den. Derfor var hun irritabel og kort for hovedet, og kom til at tale grimt til dig.

Nu er situationen en anden. Du får forståelse for hendes reaktion. Får medlidenhed med hende og har helt ondt af hende. Pludselig bliver den negative episode mod dig ret uvæsentlig. Og du tænker ‘pyt’ og bærer over med hende.

Nu ved vi dog ikke hvad alle går og kæmper med. Og måske er der ikke er nogen undskyldning. Måske er vedkommende du kender bare en klaphat og har vildt dårlige manerer.

Find på en god undskyldning

Men så finder du på en undskyldning. Du ved jo ikke om det kunne være sandt. Og den hjælper jo DIG til at tilgive.

Brug din fantasi. Du kan digte hvad som helst. Han har lidt af hovedpine i årevis. Haft en svær barndom. Konen har lige ham været utro. Den skulle gerne give dig medlidenhed med vedkommende, så den overskygger handlingen mod dig.

Jeg håber du kan bruge mit lille fif…. Du kan jo afprøve det de næste par dage. Når du kommer op i det røde felt, så find på en god undskyldning. Og mærk om du ikke har lettere ved at tilgive. Måske du en dag selv kan få brug for, at der er en, der finder en god undskyldning til dig…

Jeg har i øvrigt lavet et indlæg, om man som voksen må grine så meget, at man tisser i bukserne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *