Fiskeudstyr | Sådan bliver du klar til kysten

START-PAKKEN | Har du svært ved at finde ud af, hvad fiskeudstyr du skal bruge, når du vil fange havørreder ved kysten? Du får her nogle tips og forslag til valg af fiskeudstyr.

Er du ny i fiskefaget kan valg af fiskeudstyr være lidt af en jungle at finde rundt i.

Der findes mange former for fiskeri, når du vil fange havørreder. De fleste vælger at fiske med blink. Fordelen ved at fiske med blink er, at det er:

 • nemt at lære
 • billigt
 • effektivt

Jeg går ud fra, at det er det, du er på udkig efter.

Det skal du bruge til fiskeri med blink:

Til fiskeri med blink skal du kun bruge 4 ting:

 • 1 spinnestang/fiskestang
 • 1 fiskehjul
 • Fiskeline
 • 1 blink

Jeg vil give dig nogle forslag til, hvad du kan købe af fiskeudstyr. Derfor vil du finde reklamelinks, som leder dig til fiskegrej.dk. Der får du en god service, og deres produkter er af høj kvalitet.

Et godt råd inden du går i gang:

Køb kun det mest nødvendige til at starte med. Du kan altid udvide dit sortiment og opgradere til bedre fiskeudstyr. Hvis du skulle miste lysten til fiskeriet, står du ikke tilbage med et hav af fiskeudstyr. Det er spild af penge

Der findes masser af fiskeudstyr, der er bedre og dyrere, end det jeg viser dig. Men hold det enkelt og billigt i starten, til du har fundet ud af, om du virkelig brænder for fiskeriet.

Jeg bruger efter 5 års fiskeri, stadig ikke noget voldsomt dyrt fiskegrej. Og jeg fanger stadig fisk. Det kan du også sagtens komme til med det grej, jeg anbefaler.

VALG AF FISKEUDSTYR

#1. Fiskestangen

Den fiskestang du skal bruge hedder en SPINNESTANG.

STØRRELSE/LÆNGDE:

Fiskestangens længe måles i ‘fod’. En fod skrives ofte: 1′ eller 1 fod.

En god begynderstang har en længde på 8 fod eller 9 fod. Den får du størst fiskeglæde af. Er stangen længere, bliver den for svær at håndtere.

KASTEVÆGT:

Alle stænger er klassificeret i kastevægt. Der kan for eksempel stå ‘kastevægt 5-20 gram’. Det betyder, at stangen er beregnet til blink/endegrej  i den størrelse.

Du vil typisk komme til at fiske med blink i størrelsen 10-16 gram.

Lad os kigge på et par stænger.

BEGYNDERSTANG 1:

Vil du have en god begynderstang, så er Ron Thompson Steelhead Nano Spin (reklamelink) et godt valg.

Jeg har med vilje ikke valgt den billigste stang. Det er fordi denne her model har kvalitetsøjer og et håndtag af kork. Det har de helt billige stænger ikke. De er med EVA-håndtag. Det bliver du træt af i længden.

Kort er blødt at holde på, og har en god holdbarhed. Det er en fordel, når du skal tilbringe mange timer ved kysten med stangen i hånden. Den bliver du mere glad for i længden.

Stangen er 2-delt på midten og bliver leveret med stangpose. Så kan du nemt transportere den. Og passe godt på din stang.

En 9 fods med en kastevægt på 7-28 gram er passende. Du kan se den HER (reklamelink).

BEGYNDERSTANG 2:

En lidt dyrere stang er Daiwa Legalis Spin (reklamelink).

Det er en fiskestang i høj kvalitet til en fornuftig pris. Den kaster fantastisk. Den har desuden  korkhåndtag og kvalitetsøjer

En 8 fods med en kastevægt på 10-30 gram er rigtig godt.

#2. Fiskehjul

Det næste vi skal kigge på er din “motor”, som du skal bruge til at spinne dit blink ind med.

Du skal bruge det, der hedder et FASTSPOLEHJUL.

Et fastspolehjul består kort sagt af:

 • Et håndtag = Som du drejer rundt og dermed spinner linen ind
 • En spole = Her er linen rullet op på
 • En bøjle = Den vipper du over, så linen kan løbe frit af spolen, når du kaster ud.
  Og du vipper bøjlen tilbage og “låser” med, så du kan spinne linen ind igen.
 • Bremse = Sidder enten foran eller bag på hjulet.

Hvad skal jeg med en bremse på et fiskehjul? Spørger du måske.

Når hjulet er låst med bøjlen, kan du normalt ikke trække linen ud. Men med bremsen kan du justere, at linen kan trækkes lidt ud, selvom den er låst. Dette er en fordel når ørreden bidder på, så linen ikke sprænger. Når ørreden er kørt træt, strammer du bremsen, og spinner den ind.

ET GODT BEGYNDERHJUL 1:

Et fint begynderhjul er Tica Cambria LY2500 (reklamelink).

2500 betegner hjulets styrke, og det er passende til den størrelse ørreder, du kommer til at fange ved de danske kyster.

 • Hjulet har frontbremse.
 • Spolen kan tage 180 meter med en linetykkelse på 0,25 mm, hvilket er rigtig fint.

Det bedste af det hele er at hjulet ikke koster en bondegård, men du får alligevel meget for pengene.

BEGYNDERHJUL 2:

Et andet fint hjul er Shimano Sienna RD (reklamelink). Shimano er kendt for at lave hjul i høj kvalitet. Og de står for nogle af de bedste hjul der findes.

 • Hjulet er lidt dyrere, men så får du også en spole der kan have 290 meter line ved en linetykkelse på 0,18m.
 • Hjulet har bagbremse. Om bremsen skal sidde for eller bag er en smagssag.
  Jeg har selv et hjul med bagbremse. Det er nemt at komme til.
 • Du skal også her gå efter den model, der hedder 2500.

#3. Fiskeline

Du skal selvfølgelig have noget fiskeline på spolen på dit fiskehjul.

Der findes nylonline og fletline. Jeg vil undlade dig at kede dig med en masse tekniske data omkring line. De fleste bruger i dag fletline. Og hvorfor gør de så det?

Man kigger typisk på tykkelse (mm) og brudstyrke (kg) når man vælger line. Der kunne stå sådan her, når du skal vælge line:

 • 0,10mm – 6,2kg
 • 0,12mm – 7,2kg
 • 0,15mm – 8,3kg
 • 0,17mm – 10,7kg

De angivne kilo viser brudstyrken. Brudstyrke er ikke det samme som størrelsen på fisken. Det er hvor meget kraft linen kan holde til at fisken hiver med. Og det er blandt andet her fletlinen vinder over nylonlinen.

Fletlinen har en utrolig brudstyrke i forhold til tykkelse. En 0,12 mm tyk fletline kan holde til mere end en 0,12 mm nylonline.

Fordelen ved en tyndere line er, at du kan kaste længere. Og du kan også have mere line på din spole.

Fletline er heller ikke særlig elastisk. Fordelen er at du bedre vil kunne mærke i stangen, om der er fisk, der rører ved blinket. Når fisken har bidt på, og du giver modhug, vil krogen straks og stærkt plante sig i fisken. Du får en bedre fiskeoplevelse med fletline.

GOD FLETLINE: 

Sufix Matrix Pro (reklamelink) er en rigtig god fletline. Du er godt dækket ind med tykkelse 0,12mm.

HVIS du ikke vil vove dig ud i påspoling af linen på hjulet, kan du få fiskegrej.dk til at gøre det for dig. Det koster 1 kr. pr. meter. Du skal blot skrive i kommentarfeltet, at det skal spoles på dit nye hjul. Du kan bruge dette link, hvis du ønsker påspoling.

Vil du selv spole linen på, så har jeg lavet et indlæg, der viser dig, hvordan du skal gøre.

#4. Blink

Det sidste du har brug for er et blink.

Det mest almindelige blink består typisk af en ring i spidsen, hvor du binder fiskelinen fast på. Og en krog for enden af blinket, som gerne skulle kroge havørreden, så du kan hive den i land.

Der findes også gennemløbsblink. Det er blink hvor linen går igennem og er fastgjort på krogen. Det er dog lidt mere vanskellig at sætte op. Du kan læse mere om f.eks. gennemløbs-blinket Snurrebassen her, hvis du senere vil vove dig ud i noget mere avanceret fiskeri.

Da havørreden gerne skulle lokkes til at gå efter dit blink, er det vigtigt, at blinket imiterer det som ørreden normalt spiser. Havørreden lever blandt andet af:

 • Rejer
 • Tanglopper
 • Hundestejler
 • Brisling
 • Tobis
 • Børsteorm

Hvilket blink skal du så vælge?

Der findes tusindvis af blink. Enhver fisker har sit yndlingsblink. Og enhver fisker vil påstå, at det han bruger, er det bedste. Vi skal også have fundet DIT yndlingsblink.

Du kan se et stort udvalg af blink her (reklamelink).

STØRRELSE:

Du skal gå efter størrelsen 12 til 17 gram. Så er du godt dækket ind.

12 gram er god ved lavt vand. Da 12 gram ikke er så tungt, går det ikke så dybt, men bliver tættere på overfladen. Du kommer nemt henover tang. I stille vejr kaster du også fint med det.

17 gram kaster længere. Det kan være godt at bruge i modvind. Og ved dybere vand. Ulempen er at ved lavere vand og højtstående tang, vil du ofte hænge i.

Så vurder forholdene og vælg dit blink derefter.

FARVE:

Jeg vil anbefale dig at have forskellige farver med. Hvad der ikke virker den ene dag,  kan virke den næste dag. Utroligt nok. Jeg har præsteret at stå og kaste et sted uden at mærke noget. Skiftet blink. Og BUM, var der ørred på. Held eller farveskift?

 • Sølv bliver af mange fiskere brugt året rundt. Det er også min favoritfarve.
 • Hvid/pink er god i de kolde forår og efterårs-måneder og om vinteren.
 • De naturtro farver som grøn, gul, rød er gode i de lidt varmere måneder og sommeren over.

Dit blink skal have en lokkende gang i vandet.

Stå gerne i klart vand og se hvordan dit blink opfører sig. Giv små kort ryk. Lav spinstop og se hvordan blinket reagerer, når det synker. Og hvor hurtigt det synker. Husk dit blink skal opføre sig som levende føde og ikke opføre sig mekanisk.

SE BLINK

Et lille tip:

Hvis du vil gøre det nemmere for dig selv at skifte blink, kan du på enden af din line sætte en lille hægte på. Så slipper du for at klippe linen hver gang og skulle binde blinket fast.

Nogle siger at blink går bedst i vandet, når det er bundet DIREKTE på linen, uden hægte. Og det er sandt. Men blink går stadig fint i vandet med hægte. Når du bliver god til at binde knuder, kan du vælge at binde dem direkte på linen. Jeg brugte de første mange måneder hægte.

Størrelse 0 eller 2 er passende.

Kugleleje Svirvel med hægte

15,00 kr

GÅ TIL BUTIK

Fisketilbehør

Fisketilbehør er ikke nogen nødvendighed. Men grejæske, fiskevest, fangstnet, m.m. kan alligevel være praktisk og nyttigt at have med på fisketuren.

Du kan få tips til valg af tilbehør HER.

Author: Martin Teichert

Martin er manden bag MrMazzo. Han elsker at give et godt tip, så du kan komme videre i livet med et smil. Han jagter den store havørred på 7,4 kg og giver masser af fisketips.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.