Kastevægt på fiskestangen – hvad betyder det egentlig?

Når du skal vælge fiskestang, vil du støde på ordet ‘KASTEVÆGT’. Men hvad betyder kastevægt på fiskestangen egentlig? Og hvorfor er det vigtigt at vide?

Når du kigger på fiskestænger online, vil du i varebeskrivelsen ofte støde på ordet ‘kastevægt’.

Det kan også være du har kigget på stænger nede i butikken. Og så her er du stødt på kastevægt i form af en masse tal på stangen. Som regel helt nede ved håndtaget. Det kunne se sådan her ud:

kastevægt på fiskestangen
Min spinnestang anbefaler blink fra 10-40 gram.

Det betyder kastevægt på fiskestangen

Kastevægt er betegnelsen på størrelsen af det endegrej, som er optimalt at bruge til netop denne fiskestang.

Vil du f.eks. have en fiskestang til put-and-take, og du regner med at bruge små blink, der vejer 8 gram, skal du gå efter en fiskestang, der har en kastevægt ned til mindst 8 gram.

På fiskestangen kunne der stå: ‘Kastevægt 7-20 gram’.

Bruger du blink over 20 gram, vil lige netop denne fiskestang ikke være helt så egnet til dit blink. Så skal du vælge en stang med en højere kastevægt.

Hvorfor er det vigtigt at vælge den rette kastevægt

Den angivne kastevægt på fiskestangen er producentens anbefalede vægt. Det er den vægt hvor stangen kaster optimalt. Stangen er bygget og testet til den anbefalede kastevægt.

 

Kan jeg så ikke brugere tungere blink end angivet?

Du kan godt bruge tungere agn end hvad kastevægten anbefaler. Det er ikke sådan at stangen knækker af det. Det vil dog belaste din fiskestang, og det vil påvirke din fiskeoplevelse.

Vægler du at bruge tungere agn end anbefalet, skal du være mere forsigtig, når du kaster. Du skal kaste mere blødt, uden at “hamre” blinket afsted. Kaster du for hårdt, vil det gå ud over præcisionen.

Kan jeg så ikke bare købe en fiskestang med kastevægt op til 80 gram? Så er jeg da godt dækket ind?

Det lyder fristende, men det vil forringe din fiskeoplevelse og stangens præstation, når du f.eks. udelukkende fisker med meget lettere agn end de 80 gram.

Dette skal du overveje, når du vil købe fiskestang

Overvej hvilken form for fiskeri din fiskestang skal bruges til. Og overvej hvilken størrelse agn/blink du har tænkt dig at bruge.

Overvej hvad du vil bruge stangen til inden du køber en fiskestang

Til put-and-take og å-fiskeri bruger man typisk meget lette agn. Her skal du holde dig i den lave ende med kastevægt.

Til fjorden og kysten ligger blink typisk mellem 12-20 gram. Endegrejet til kysten er oftest lidt tungere, da man her gerne vil kunne kaste længere, for at afdække et større kystområde med sit blink.

Køber du en fiskestang med kastevægt 7-30 gram (et eksempel!) er du godt dækket ind til det meste fiskeri. Men vurder selv.

Du kan få tips til valg af fiskestang her.

Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.