Rengøring og vedligeholdelse af dit fiskehjul

Forleden foretog jeg et lille eksperiment til rengøring af fiskehjul. Mit fiskehjul var helt irret til og klar til at komme på losseren. Men nu kører det som en drøm igen. Her får du at vide, hvad jeg gjorde.

Indlægget indeholder reklamelinks.

Kender du det, at dit fiskehjul ikke spinner så godt, som det gjorde i starten? Eller du har måske ikke plejet dit fiskehjul i et stykke tid. Det kan endda være det har hængt ude i garagen eller i carporten, og nu er det blevet godt irret til.

Jeg har 2 fiskehjul. Og den ene fiskestang med hjul havde i et par måneder hængt ude under en overdækning. SHAME ON ME! Og jeg måtte selvfølgelig betale prisen for min dovenhed.

Hjulet var godt irret til. Og de små håndtag på selve håndtaget, kunne næsten ikke dreje rundt længere. Jeg overvejede faktisk at smide det ud, da jeg ikke troede, det stod til at redde.

Men at smide det ud var alligevel lidt for nemt. Og så blev jeg lidt nærig.

Så jeg prøvede et lille trick, som jeg ofte bruger på mine køkkengryder, når de er kalket til efter at have kogt vand. Og det virkede overraskende godt på mit fiskehjul også.

Den hemmelige ingrediens er: LAGEREDDIKE

Men først lige et par almene råd til den normale vedligeholdelse af dit fiskehjul. Og så skal jeg nok fortælle dig, hvordan jeg fik mit fiskehjul til at se ud som nyt igen.

Rengøring af dit fiskehjul | Sådan gør du:

For det første er det vigtigt, at du ikke lader det komme så vidt, at dit fiskehjul irrer til. Derfor skal du tørre dit fiskehjul godt af efter hver fisketur.

Lad være med at skylle dit fiskehjul i varmt vand. Det kan skylle fedt og olie væk fra fiskehjulets bevægelige dele. Når du køber et fiskehjul, er det smurt. Varmt vand vil blot skylle olien og fedtet af.

LÆS OGSÅ: De bedste spinnehjul til kysten

Vil du endelig skylle dit fiskehjul, så gør det i koldt vand.

Noget andet jeg bruger til rengøring af mit fiskehjul er rensespray til barbermaskiner.

Jeg sprøjter hjulet godt ind, og lader det sidde natten over. Næste dag tørrer jeg det godt af, og så kører det igen.

Det koster cirka 79 kr. Så har du til barbermaskinen og til fiskehjulet. Jeg har mit i 1-2 år. Det er en billig løsning til rengøring af fiskehjul.

Sådan fjerner du ir fra dit fiskehjul!

Og nu kommer vi til det indlægget egenligt skulle handle om. Sorry jeg snakker så meget, jeg håber, du stadig er med.

Skulle dit fiskehjul være rigtig hårdt medtaget og fyldt med ir, ligesom mit fiskehjul var det, så prøv dette lille trick:

1. Køb noget ganske normalt lagereddike. Det koster under 10 kroner i supermarkedet.

Jeg skal lige nævne, at jeg ikke har prøvet det på selve fiskehjulet, da det sjældent irrer til. Det er som regel bøjlen på hjulet og håndtaget, det går ud over. Det er håndtaget, jeg har testet tricket med eddiken på.

2. Skru håndtaget af dit fiskehjul. Der sidder en lille “skrue” i modsatte side af håndtaget. Den kan du skrue af med fingrene og så tage håndtaget af.

Der kan i enden af selve håndtaget, som man holder på, sidde en lille plastikdubas. Jeg pillede mine forsigtigt ud med en lille kniv. Jeg har dobbelthåndtag, så der var 2. Ødelæg ikke plastikknoppene, da du skal sætte dem på plads igen!

Jeg tog mine forsigtigt ud, så eddiken også kunne trænge ind og rengøre her. Du kan altid fylde noget olie eller fedt i “hullet” igen efter eddike-badet. Mit fedt var der stadig efter eddike-badet, så jeg kom kun lidt olie i.

3. Tag en dybtallerken eller en skål. Fyld det op med lagereddike. Og læg så håndtaget ned i eddiken. Håndtaget skal være helt dækket.

4. Nu er det bare med at vente. Lad det ligge natten over. 8-12 timer.

Næste dag var eddiken godt grumset. Så en masse skidt er blevet fjernet. Og næsten alt ir var væk fra håndtaget.

5. Tag en klud eller svamp og gnub eventuelle ir-rester af.

6. Skyld håndtaget i koldt vand så al eddiken bliver skyllet godt af.

VUPTI nu har du næsten et velfungerende fiskehjul igen. Nu mangler du bare 1 ting:

Smør dit fiskehjul

Det er vigtigt at dit fiskehjul jævnligt bliver smurt med olie. Olien er med til at dit fiskehjul spinner godt og holder længere.

Smør gerne dit fiskehjul efter hver 4. til 5. fisketur.

Køb noget olie til fiskehjulet. Du får en tube på 30 ml. Så har du til mange år.

Du kan også få olie i en smart kanyle, som er nemmere at have med på turen. Jeg har selv anvendt den, og den virker upåklageligt.

Smør alle bevægelige dele:

  • Lineførerleje
  • Pinden hvor spolen sidder fast på
  • Håndtaget
  • Ned i hullerne ved håndtaget hvor knopperne sidder

Pas godt på dit fiskehjul, så slipper du for at skulle ud og købe et nyt fiskehjul hvert 2. år. Mit hjul er cirka 5-6 år gammelt, og det spinner som en kat igen.

Skulle uheldet være ude og dit fiskehjul er helt umuligt at redde, kan du se nogle gode fastspolehjul HER.

Jeg håber, du kan bruge mit lille tip. Sådan ser mine hjul ud efter behandlingen.

Author: Martin Teichert | Reklame

Mit navn er Martin, og jeg er fra 1975. Det er mig, der er manden bag MrMazzo. I 10 år har jeg fisket efter havørred. Her på siden deler jeg ud af mine fisketips.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *