Rigge Snurrebassen – Sådan klargør du nemt og effektivt et gennemløbsblink

Rigtig mange lystfiskere bruger gennmemløbsblink i deres jagt efter havørreden. populære blink er blandt andet Snurrebassen og Sillingen fra OGP. Her viser jeg dig, hvordan du kan rigge Snurrebassen og andre gennemløbsblink, så du er godt klædt på til fisketuren.

Sådan ser opsætningen ud:

rigge snurrebassen

Snurrebassen og Sillingens stærke side er, at blinkene snurrer rundt om sin egen akse ved spinstop. Ørreden kan ikke modstå snurre-effekten. Med den rette opsætning, kan du få Snurrebassen til at at snurre rigtig fint.

Jeg har fået opsætningen af en fyr ved navn Asbjørn Hansen. Han er ekspert i Snurrebassen.

Rigge Snurrebassen (trin 1-7)

Du skal som det første lave et forfang:

Trin 1 – Én meter fluorocarbon til at rigge Snurrebassen

Du skal som det første bruge 1 meter fluorocarbon – det skal du bruge som dit forfang.

Et forfang er et stykke line hvor du sætter krog, perler og svirvler på. Forfanget sættes til sidst fast på den line du har på dit fiskehjul.

Fordele ved at lave et forfang af fluorocarbon:

  • Da fluorocarbon er ret stift i det, snurrer blinket bedre på fluorocarbon i forhold til fletline.
  • Pga. stivheden vikler krogen sig ikke rundt om blinket -da Flourocarbon ikke bøjer. Ved at anvende fletline kan blinket/krogen godt blive viklet ind i hinanden, når de rammer vandet (min erfaring).
  • Fluorocarbon er ikke særlig synlig under vand.
  • Du kan nemt og hurtigt skifte blink, da du kan klippe linen oppe ved svirvlen.

Brug cirka størrelse 0,32 mm, som har en brudstyrke på 8 kg. Så burde du være dækket ind. Det er lidt forskelligt alt efter mærke, hvor stærk linen er i forhold til tykkelse. Som regel står det på forhandlerens hjemmeside.

Trin 2 – Sæt 2 ringe fast til hinanden

Sæt en rund ring og en oval ring sammen.

Jeg bruger altid 2 ringe. Med 2 ringe kan krogen bevæge sig mere frit. Du øger dermed din chance for at kroge fisken (ikke bevist).

Brug en rund springring (størrelse 5 mm).

Den ovale fås som split ring og rig ring. Split ring kan åbnes. Rig ring er lukket. De ser sådan her ud:

rigge snurrebassen

Gå efter rig ring i stedet for en springring. En rig ring er nemlig svejset sammen, så den ikke har nogen åbning. Du undgår at linen kravler ind i åbningen (kan ske). Det er ikke noget problem at sætte den fast på den runde springring, da den jo kan åbnes.

Trin 3 – Sæt en krog på den runde springring

Åben din lille springring og sæt krogen fast til ringen. Har du svært ved at åbne den runde springring, kan du brug en springringstang. Jeg bruger en fra Daiwa, som du kan få HER.

Du kan bruge enkeltkrog fra Owners i størrelse #2 eller 1/0. Det er de to længst til venstre på billedet. Det er igen en smagssag, hvilken størrelse du vil bruge. Begge kroger fint.

rigge snurrebassen

Fordele ved enkeltkrog:

  • Nem at få ud af munden/afkroge
  • Får ikke så nemt fat i tang og søgræs = gør dit fiskeri mere flydende.
  • Skånsom ved fisken hvis den skal genudsættes

Kan jeg også bruge trekrog? spørger du måske.

Ja selvfølgelig, du bestemmer selv. Jeg kan selv finde på at bruge trekrog, især under konkurrencer, hvor jeg ikke tør løbe nogen risiko for at miste fangsten. Vælger du nogle knap så store, er de rimelig nemme at tage ud ved catch and release, plus de ikke gør så stor skade på fisken.

Du kan få gode tips om genudsætning af havørreden her.

Trin 4 – Bind flourocarbon fast til den ovale ring

Bind nu fluorocarbon fast til den ovale ring (fiskeknude finder du her)

rigge snurrebassen
Trin 5 – Sæt 2 perler på fluorocarbonen

Jeg bruger altid 2 perler, når jeg skal rigge Snurrebassen. En blød og en hård.

rigge snurrebassen

rigge snurrebassen

Den ovale perle er blød og sikrer at min knude ikke bliver gnavet i stykker af den lille hårde perle eller blinket.

Den lille grønne perle er hårdere end den ovale perle, hvilket sikrer minimal friktion. Dermed får jeg blinket til at rotere bedre (Vi er ude i de små marginaler her).

Jeg har desværre ikke noget link til dig på den lille, hårde perle. Håber du selv kan finde den et sted, ellers drop den. Blinket kan sagtens snurre på den bløde ovale.

Trin 6 – På med blinket

Tag nu din flourocarbon og skub det gennem gennemløbsblinket, så blinket kommer ned til perlerne.

Sådan skal resultatet se ud, når du er færdig med at rigge Snurrebassen:

Trin 7 – Bind forfanget fast til din fiskeline

Det sidste du skal gøre, er at binde dit forfang af fluorocarbon fast til den line, du har på dit hjul. Benyt en lille svirvel til at binde de to liner sammen. Jeg bruger en svirvel, der er cirka 10 mm (længde) = størrelse 10. Dette er en fordel, når du skal skifte blink!

rigge snurrebassen

Sådan skifter du blink

  1. Klip flourocarbonen af oppe ved svirvlen (og ikke nede ved ringen!!!)
  2. Sæt et nyt blink på
  3. Bind flourocarbonen fast til svirvlen igen

Fordel ved at klippe ved svirvlen i stedet for nede ved ringen:

Du slipper for at skulle have perlerne af hver gang. Det er en fordel, når det er møgkoldt, og du står med stive fingre. Så skal det være så nemt som muligt.

Det er også derfor, det er en god ide at starte med 1 meter fluorocarbon. Så har du 10 cm til at binde knuder med i begge ender af forfanget og ender med et forfang på i alt 80 cm. Med 80 cm kan du skifte blink et par gange, inden forfanget bliver alt for kort. Det gør ikke noget, at forfanget bliver ned til 50-60 cm, efter du har skiftet blink 2-3 gange.

Gør ikke forfanget for langt, så kommer svirvlen hurtigt i klemme i det øverste øje på fiskestangen. Det duer ikke. Især ikke når du skal kaste ud. Prøv dig frem hvad længde der passer dig.

Oversigt over de dele du skal bruge til at rigge Snurrebassen

Jeg håber du får det hen at lave opsætningen. Det er lidt udfordrende i starten, men har du først gjort det et par gange, så går det nemt med at rigge Snurrebassen.

Held og lykke med projektet.

LÆS OGSÅ: Sådan fisker du bedst med Snurrebassen

Author: Martin Teichert | Reklame

Mit navn er Martin Teichert og jeg er manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine tips til havørredfiskeriet.