Daiwa Certate LT – Fiskehjul med silkeblød indspinning

ANMELDELSE – Efter 7 års trofast tjeneste var det tid til at sige ‘Tak for denne gang’ til mit Shimano fiskehjul. Der skulle et nyt fiskehjul til. For at prøve noget nyt, købte jeg denne gang et DAIWA CERTATE LT – 2500D. Her får du min anmeldelse af hjulet. Desuden kan du høre, hvad lystfisker Kasper fra Fyn (Havørred_fyren | Instagram) siger om hjulet.

Daiwa Certate

Daiwa Certate’s kendetegn: Monocoque Body

Noget vi vægter højt, når vi skal købe et fiskehjul er holdbarheden og vægten. LT står for Light og Tough og sikrer dig, at hjulet vejer så lidt som muligt og har en høj slidstyrke.

Daiwa Certate LT har Aluminium Monocoque Body. Det er en af grundene til, at hjulet er så let. Kroppen er lavet i ét stykke. Den er ikke samlet med skruer i siden. Dermed har man kunnet gøre kroppen mindre og dermed gøre hjulet lettere.

Daiwa Certate

I størrelse 2500 vejer hjulet kun 205 gram. Til sammenligning vejer et Shimano Stella FJ 2500 til cirka 4.500 kroner også 205 gram – men Certate er 1.000 kroner billigere og koster “kun” 3.500 kroner.

Med line på vejer Certate 218 gram. Den fletline jeg har på hedder Spiderwire Stealth Smooth x12  i 0,13 mm.

Det er rigtig lækkert at fiske med et let hjul. Man mærker næsten ikke, at man har noget på fiskestangen.

Mit gamle Shimano til 650 kroner var noget tungere. Med et let fiskehjul fornemmer man straks, at man har fat i god kvalitet.

 

Monocoque Body har mere plads inden i, da der ikke skal bruges plads til skruerne. Så hvis du går op i en større størrelse hjul, er kroppen stadig lille, men kan stadig rumme den større motor.

Monocoque Body er beskrevet udførligt i denne video:

Daiwa Certate er beskyttet med Mag Sealed

Hjulet er Mag Sealed, hvilket giver optimal beskyttelse af de indre dele.

Mag Sealed er en beskyttelse, der forhindrer saltvand at trænge ind i de indre dele. Hjulet vil holde længere, da gearet ikke bliver ødelagt af skidt og saltvand. Hjulet vil bevare sin lette indspinning over længere tid.

Her kan du se, hvordan Mag Sealed fungerer:

Long Cast ABS Spole og gearing

Hjulet har Long Cast ABS Spole, som gør at linen glider nemmere af ved kast og minimerer risikoen for fuglereder.

Jeg har ikke haft skyggen af kludder i min line. Linen flyver perfekt af ved kast.

Long Cast ABS Spole mindsker friktionen og giver længere kast. Det er ikke noget, jeg har kunnet mærke, når jeg fisker. Det er svært at måle.

Størrelse 2500D har en gearratio på 5,2:1. Det vil sige, når du har drejet håndtaget 1 omgang, har spolen kørt 5,2 omgange = spinner 73 cm line ind.

Spolen kan rumme 150 meter ved linetykkelse 0,28 mm.  På forhandlerens hjemmeside, kan du se de enkelte hjulstørrelser og deres gearing.

Jeg valgte størrelse 2500D.

Vil du have lidt mere indspinningshastighed på, kan du vælge 2500XH, som har en gearing på 6,2:1. Ved normal indspinning synes jeg dog 2500D passer fint til mit fiskeri.

Indspinningen med Daiwa Certate LT

Indspinningen er nok det, de fleste vægter højt, når de skal bedømme om et fiskehjul er godt. Det er indspinningsbevægelsen, som man bruger mest, når man spinnefisker.

Her skuffer hjulet ikke!

Det kan være svær at beskrive indspinningen, det skal man næsten selv opleve. Men…

…indspinningen på Daiwa Certale LT er silkeblød, som i virkelig blød. Man mærker, at man har et kvalitetshjul i hånden.

Når man kaster ud, og i de få sekunder der går, inden linen er stram, tænker man, at linen må være knækket, så let kører hjulet. Og selv når linen bliver stram, og ens blink bliver trukket gennem vandet, så føles indspinningen virkelig let. Der er intet der knaser eller virker tungt!

Hjulet har 10 kuglelejer og Tough Digigear, som sikrer den lette indspinning.

Ikke HELT støjsvag.

Hvis jeg skal påpege en lille bitte ting ved indspinningen, så er det, at hjulet ikke er 100% lydløst. Ved indspinningen har den en svag whistle-lyd. En svag susen. Man hører det hjemme i en stuen, men ude ved kysten, er det ikke noget, man bider mærke i. Mig generer det i hvert fald ikke, når jeg fisker. Men nu ved du, at den er der.

Jeg har forespurgt lidt rundt omkring og forklaringen skulle være, at når der kommer luft ind ved spolen og bliver trykket rundt, giver det en lidt rislende lyd.

Jeg kan se på forskellige anmeldelser på youtube, at de også påpeger det, dog uden luft-begrundelsen. Så jeg ved ikke om forklaringen holder.

Lyden er ikke en fejl ved hjulet! Man skal blot være opmærksom på, at den er der. Som sagt man mærker det ikke, når man fisker med det.

Jeg kontaktede Daiwa d. 31.10.20 pr. mail for at få en forklaring på den svage lyd. De skrev tilbage 02.11.20, at de ville vende tilbage, men jeg har ikke hørt fra dem endnu. Jeg skal nok opdatere indlægget, hvis de henvender sig.

Bøjlen på Certate LT

Bøjlen er endnu en af de positive ting, der er værd at fremhæve. Den skal efter min mening være behagelig at slå frem og tilbage. Den må ikke ikke gå for stramt eller ujævnt.

Bøjlen på Certate LT er rigtig lækker, og den er helt klart et plus ved hjulet.

Bremsen sidder foran

Bremsen sidder foran. Den giver en stille, tikkende lyd, når man løsner/spænder den.

Daiwa Certate

Når hjulet er låst, sørger bremsen for at linen glider jævnt afsted ved den rette indstilling.

Bremsen er perfekt, og der er ikke noget, jeg kan sætte en finger på.

Kasper Knage – Lystfisker der også bruger Daiwa Certate

Jeg har kontaktet Kasper Knage fra Fyn, som også fisker med Daiwa Certate. Hans mening om hjulet får du her:

“Hej mit navn er Kasper, og jeg har instagram-kontoen havørred_fyren. Jeg er 25 år og kommer fra Fyn, og når jeg ikke går på arbejde som tømrer, fisker jeg efter havørreder på de fynske kyster. De fynske kyster er havørredernes paradis efter min mening. Jeg har fisket benhårdt i 2 år og bruger alt min fritid på fiskeri, samt at blive klogere på havørredernes færden.

I starten af mit fiskeeventyr fiskede jeg med en række billigere men udmærkede hjul. Efterhånden som fiskeriet virkelig fangede mig, gik jeg med tanken om et bedre og mere smooth hjul, der ikke ville svigte mig på kysten. Jeg forhørte mig ved forskellige grejbutikker i Odense, og de pegede alle i retningen mod Daiwa.

Daiwa Certate er ikke et billigt hjul, da det koster omkring 3.600 kr, hvilket er en del at smide efter et fiskehjul. Det har jeg dog på ingen måder fortrudt, da hjulet bare kører derudad – kast efter kast. Hjulet vejer ingenting og føles derfor let som en fjer. Indspinningen er silkeblød, da du nærmest ikke kan mærke, at hjulet spinner rundt. Et pragtfuldt hjul til fiskeren, der virkelig vil have kvalitet med på kysten.”

GÅ TIL FORHANDLER ( SPORT DRES)

Konklusion – Daiwa Certate tæt på 5 ud af 5 stjerner

Når man læser om de enkelte dele, kan det måske være svært, at vurdere vigtigheden af dem. Men de er alle med til, at hjulet som et hele fremstår som et kvalitetshjul. Alle delene spiller perfekt sammen. Der er ikke noget der knaser eller går for hårdt.

Håndtaget, bøjlen, bremsen og spolen går dejlig blødt, og man fornemmer helt klart, at man ikke står med et billigt fiskehjul i hånden.

Eneste lille minus, hvis man regner med 100% støjsvagt hjul, er den lille whistle-lyd under indspinningen. Dog er det ikke noget, man bemærker ude ved kysten.

Hjulet er let og fylder ikke særlig meget, hvilket er en fornøjelse at fiske med.

Indspinningen er noget af det bedste ved hjulet – perfekt og silkeblød!

Jeg har købt fiskehjulet hos Sport Dres (www.fiskegrej.dk).

GÅ TIL FORHANDLER ( SPORT DRES)

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Shimano Stradic FL

Author: Martin Teichert | Reklame

Mit navn er Martin Teichert og jeg er manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine tips til havørredfiskeriet.