Shimano Stradic FL – Årets bedste fiskehjul til lystfiskeren?

Shimano Stradic er et utroligt populært fiskehjul blandt lystfiskerne. Vi kigger på hjulet i dette indlæg. Og så har jeg taget en snak med lystfisker Jonas Ørnholm Frederiksen som har testet Shimano Stradic FL.

Shimano Stradic FL

Shimano Stradic FL – 3 kendetegn

Der er i sær 3 ting der kendetegner Stradic FL og som gør dette fiskehjul til noget særligt:

  1. Holdbarhed
  2. Letkørende
  3. Længere kasteevne

1. HOLDBARHED

Shimano har forbedret Hagane-gearet. Gearet er blevet styrket og tåler mere, når det roterer under pres. Gearets levetid bliver dermed forlænget.

Hjulet har X-protect. Det er en vandafvisende labyrint-teknologi, som gør at vand og snavs holdes ude. Dette er med til at forlænge hjulets levetid.

Shimano Stradic FL


2. LETKØRENDE

Hjulet har Silent Drive, som har det formål at reducere slør i håndtaget, samt fjerne lyde og mekaniske  påvirkninger. Dermed kører hjulet utrolig let og larmer ikke.

Med MicroModule II har man forbedret gearingen. Overfladen på materialet er blevet gjort glattere og dette giver en utrolig let indspinning.

3. LÆNGERE KAST

Spolen er blevet gjort længere (Long Stroke Spool). Linen skal ændre retning færre gange i forhold til en “normal” spole. Dette bevirker, at du kan kaste længere.

De samme dele som i Shimano Stella FJ

Mange af ovennævnte dele og teknologier bliver også brugt på det langt dyrere Stella FJ hjul fra Shimano. Det fede er, at Stradic FL er cirka 3.000 kr. billigere.

Vi har testet Shimano Stradic FL

Men hvordan kører Stradic FL i virkeligheden? Det har vi fået testet! Jeg har kontaktet Jonas Ørnholm Frederiksen. Jonas har for nylig købt Shimano Stradic FL. Sådan ser det flotte fiskehjul ud:

Shimano Stradic FL

Hvem er Jonas?

Jonas Ørnholm Frederiksen er fra Århus, og har fisket det meste af sit liv on/off. Det var dog først i 2018 han begyndte at blive mere seriøs omkring lystfiskeriet. Nu er han af sted et par gange om ugen.

Jonas Ørnholm Frederiksen

I 2018 startede han ‘Modhugget’, som giver indblik i hans fiskeliv. Du kan følge hans liv som lystfisker på YouTube.

Jonas fisker til dagligt mest på Djursland, Moesgård Strand og i diverse åer. Derudover har han besøgt en masse forskellige kyststrækninger i Danmark – som regel sammen med gutterne, hvor de jagter den helt store havørred.

Det siger Jonas om Stradic FL

Jeg startede med at lave lidt research på Shimano Stradic. Og mit valg faldt på modellen Stradic FL C3000XG.

Shimano Stradic FL

GENERELT:

Hjulet føles noget mere solidt og raffineret end f.eks. mit Stradic Ci4+, uden at sammenligne hvilket der er bedst, da hjulene efter min overbevisning vil to forskellige ting.

INDSPINNING:

Stradic FL kører utrolig “smooth” under indspinning. Mere end andre hjul i samme prisklasse jeg har prøvet. Ud over at det selvsagt er en drøm med en silkeblød indspinning på fiskepladsen, fortæller dette også noget om, at der er minimal plads mellem tænderne i tandhjulene. Dette betyder mindre slid og gør altså, at hjulet kan holde rigtigt længe, hvis du passer på det. Hvilket måske også sparer dig et hjul i rækken af hjul gennem årene.

SPOLEN:

Jeg har ikke haft det der ligner linekludder. Den nye spole, som er længere end en normal spole, giver et godt lineoplæg.

Desuden så føler jeg, at jeg kaster længere med Long Stroke spolen. Jeg er ikke af den overbevisning, at det er altafgørende, men det føles nu rart alligevel, når jeg kan nå ud til yderkanten af det næste rev.

GEARINGEN:

Det fede ved XG-modellen er, at det kører med en gearing på 6.4:1. For hver omgang man drejer på håndtaget, kører spolen 6,4 omgange. Det vil sige, jeg har mulighed for at spinne mit agn utroligt hurtigt ind. Det skal man lige have tilpasset til sit praktiske fiskeri, men det giver en stor fordel i, at man hurtigt kan få sit agn ind igen, hvis man hurtigt skal kaste til en fisk, man har set lave ringe i overfladen, inden den er væk.

Bemærk at gearingen er forskellig, alt efter hvilken størrelse hjul du vælger.

BREMSEN: 

Bremsen på modellerne C3000, C4000 og C5000 er som noget nyt for Stradic-serien, født med carbonskiver, i stedet for de traditionelle filt-skiver. Dette fortæller igen noget om, at Shimano har tænkt dette som et hjul, der skal holde længe med kampe mod stærke fisk.

Selvom det er et mere hårdfør bremsesystem, har det vist sig at være helt perfekt at fintune under kampen med drømmefisken.

Her kan i se hvad der skete med mine filtskiver på mit Stradic CI4+ efter 2 års fiskeri. Dem fik jeg skiftet til carbonskiver. FL C3000XG er netop udstyret med carbonskiver.

På 2 af mine ture med det nye hjul var jeg så heldig at slå min personlig rekord (havørred) med henholdsvis 56 og 60 cm. Så her fik jeg rigtig afprøvet hjulet under fight. Begge fisk trak en god mængde line af. Mens kampene stod på, mærkede jeg udelukkende jævn udtag af line. Ingen haltende eller hakkende bremse.

Shimano Stradic FL

Jonas’ dom over Shimano Stradic FL

Jeg er mildest talt imponeret over Stradic FL og godt tilfreds med købet. Det har især overrasket mig, hvor meget alle hjulets aspekter føles i balance med hinanden. Det er et meget smooth hjul, som vil holde i mange år med lidt pleje og god behandling.

Min dom er 100% godkendt. Det er et fremragende hjul i mellem-pris-klassen, som jeg er sikker på, jeg vil få meget glæde af.

Jeg kan desuden nævne for Shimano-kenderen, at lineholderen på hjulet er optimeret, så man ikke skal fumle en halv time med fyldt blære i snestorm, med at få sat linen fast efter endt fisketur.

En anden ting der har begejstret mig ved hjulet er, at Shimano har valgt at lave reservedelene til line rullelejet til flere separate dele, i stedet for den forhenværende (problematiske) samlede reservedel. Dette betyder, at skulle rullelejet korrodere, er det billigere at udskifte og nemmere at finde reservedele.

– Jonas Ørnholm Frederiksen


Stradic FL kan du få her.

Skulle hjulet være noget for dig, kan du købe det online hos Sport Dres og Lystfisk. Det er lidt forskelligt hvilke modeller de to forhandlere har på lager.

Du kan få Stradic FL hos fiskegrej.dk og hos lystfisk.dk.

Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.