Fordele ved fletline | Derfor skal du vælge fletline til fiskeri efter havørred

Der er mange fordele ved fletline. Men der er også ulemper. Læs med her og bliv klogere på hvorfor de fleste lystfiskere vælger fletline i forhold til nylonline.

fordele ved fletline

Fordele ved fletline til havørredfiskeri

Der er mange fordele ved fletline i forhold til nylonline.

Man kigger typisk på tykkelse (mm) og brudstyrke (kg) når man vælger line. Der kunne stå sådan her, når du skal vælge line:

  • 0,10mm – 6,2kg
  • 0,12mm – 7,2kg
  • 0,15mm – 8,3kg
  • 0,17mm – 10,7kg

De angivne kilo viser brudstyrken. Brudstyrke er ikke det samme som størrelsen på fisken. Det er hvor meget kraft linen kan holde til at fisken hiver med. Og det er blandt andet her fletlinen vinder over nylonlinen.

Fletlinen har en utrolig brudstyrke i forhold til tykkelse. En 0,12 mm tyk fletline kan holde til mere end en 0,12 mm nylonline.

Fordelen ved en tyndere line er, at:

  • Du kan kaste længere
    Mindre vindmodstand og dens lavere vægt mindsker massen blinket skal trække efter sig i luften. Skulle ørreden befinde sig længere ud, er det rart at have muligheden for at kunne kaste længere.
  • Du kan have mere line på din spole

Fletline er heller ikke særlig elastisk. Fordelen er, at du bedre vil kunne mærke i stangen, om der er fisk, der rører ved blinket. Når fisken har bidt på, og du giver modhug, vil krogen straks og stærkt plante sig i fisken.

 

Du får en bedre fiskeoplevelse med fletline. Husk at indstille din bremse på fiskehjulet korrekt, så din line ikke sprænger under indspinning.

Ulemper ved tynd fletline til havørred

Er fletline perfekt?

Nej, som alt andet her i livet er der selvfølgelig også nogle nogle ulemper – især ved ultra tynd fletline.

Det er godt med stor brudstyrke, men desværre er der også noget der hedder slidstyrke. Selv den bedste brudstyrke kan hurtigt fordufte, hvis linen hurtigt slider sig i stykker og mister sin styrke. Der skal blot en lille rids i spolekanten, eller en mikroskopisk revne i et stangøje for at ødelægge den bedste line.

Når du fisker, vil linen komme til at “gnubbe” op ad sten, muslinger, havbund, tang, m.m. Det siger sig selv, at tynd line hurtigere vil slide i stykker end tykkere line.

Husk derfor at tjekke din line, hvor slidt den er blevet. Jeg oplever ofte, at de første meter af min fletline ved blinket er mere slidt end resten. Derfor klipper jeg ofte de første meter af, så jeg altid har “frisk” line på. At miste sin fangst pga. slidt line er surt. Husk desuden at binde en god knude.

En anden ulempe ved fletline til havørred er, at kommer der først kludder i linen (fuglerede) kan det være meget svært at vikle ud igen. Overvej at tage en ekstra spole med på fisketuren. På den måde kan du hurtigt fiske videre og bøvle med fuglereden derhjemme.

Fletline vinder over nylonline

Fordelene ved fletline opvejer helt klart ulemperne.

Skal du vælge en god fiskeline, vil jeg klart anbefale dig at gå efter fletline i forhold til nylonline!

Er du i tvivl om, hvilken fletline du skal vælge, kan du få nogle tips HER.

Sport Dres forhandler et stort udvalg af fletline til fordelagtige priser. Det kan du tjekke ud her:

Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.