Fletline til havørred – Hvilken line skal du vælge til dit fiskehjul?

Vil du fange en havørred ved kysten, har du brug for noget fiskeline. Fletline er den mest anvendte fiskeline blandt lystfiskerne –  jeg bruger den også selv. Her viser jeg dig 5 forskellige fletliner. Og til sidst kan du læse om fordele og ulemper ved fletline til havørred.

fletline til havørred

Fiskelinen er bindeleddet mellem dig og fisken og derfor også utrolig vigtig i din jagt efter havørreden. Har du først fisken på krogen og din line sprænger, kan du vinke farvel til din fangst.

Derfor skal du sørge for at have en god fiskeline!

Jeg har prøvet forskellige fletliner og egentlig været tilfreds med de fleste. Overvej hvor meget du fisker og hvor meget du vil ofre.

Følgende 5 fletliner bliver forhandlet online hos Sport Dres (www.fiskegrej.dk). Det er her jeg selv køber fletline.

Populær fletline til havørredfiskeri

1. Sufix 131 – Tæt på lydløs

Sufix 131 er en rigtig fed fletline produceret med 13 fibre. Linen er super rund. Den er tæt på lydløs og giver lange samt friktionsfrie kast.

Linen er designet for optimal styrke uden svage punkter under kast, hug, fight og landing. En rigtig lækker fletline til spinnefiskeriet efter havørred.

Linen er grøn og du får 150 meter.

GÅ TIL FORHANDLER

2. Ultra 8 Crystal – Tyndere og stærkere fletline til havørred

Her får du den nyeste version af den populære Fireline. Linen er blevet tyndere og stærkere og lavet af 8 fibre.

fletline til havørred

Linen er crystal (hvid) men fås også i sort. Du får 150 meter.

En perfekt line når du vil til kysten og jage havørred. Du får en stærk fletline.

GÅ TIL FORHANDLER

3. Svartzonker Braid – Specialudviklet af professionelle lystfiskere

Nyeste skud på stammen fra Berkley. Svartzonker Braid er specialudviklet af professionelle lystfiskere. Den er super rund og har en lækker glat overflade. Den kaster fantastisk og har en super slidstyrke.

fletline til havørred

Farven er grøn og du får 150 meter.

GÅ TIL PRODUKT

4. Spiderwire Stealth Smooth x12 – Den bruger jeg selv

Spiderwire Stealt Smooth er en fletline jeg har på mit Daiwa Certate LT (læs anmeldelse af hjulet).

Jeg er super tilfreds med linen og har valgt 0,13 mm. En line jeg helt klart kan anbefale at prøve. jeg har ikke haft skyggen af linekludder – om det skyldes hjulet eller linen kan være svært at vurdere.

Fletline til havørred

Den nye spiderwire er fremstillet af 12 tætvævede fibre – det giver en silkeblød, glat, lydløs og langtkastende line med høj brudstyrke.

Farven er grøn og du får 150 meter.

GÅ TIL FORHANDLER

5. Daiwa Morethan 12 Braid – Den rigtig dyre fletline

Nok den vildeste fletline nogensinde, siger rygterne. Det er prisen dog også! Jeg har desværre ikke prøvet den, men en dag skal jeg have fat i den.

Når du føler på linen, vil det være fuldstændigt som at føle på en nylonline. Daiwa er de første til at bruge denne teknologi. Den er lavet af 12 PE filament fibre som er tæt sammenflettet for at skabe UVF; Ultra Volume Fibre. Derefter bliver den ekstraforstærket med EVO silikonebelægning. Dette gør linen rundere, øger styrken, giver bedre føling og endnu bedre kasteegenskaber.

Farven er chartreuse (skrigende grøn) og du får 135 meter. Linen fås i 4 forskellige tykkelser.

GÅ TIL FORHANDLER


Fordele ved fletline til havørred

Der er mange fordele ved fletline i forhold til nylonline.

Man kigger typisk på tykkelse (mm) og brudstyrke (kg), når man vælger line. Der kunne stå sådan her, når du skal vælge line:

   • 0,10mm – 6,2kg
   • 0,12mm – 7,2kg
   • 0,15mm – 8,3kg
   • 0,17mm – 10,7kg

De angivne kilo viser brudstyrken. Brudstyrke er ikke det samme som størrelsen på fisken. Brudstyrke er hvor meget kraft linen kan holde til, at fisken trækker med.

Det er her fletlinen vinder over nylonlinen!

Fletlinen har en utrolig brudstyrke i forhold til tykkelse. En 0,12 mm tyk fletline kan holde til mere end en 0,12 mm nylonline.

Martin Teichert

Fordelen ved en tyndere line er, at du kan kaste længere: Der er mindre vindmodstand og den lavere vægt mindsker massen blinket skal trække efter sig i luften.

Skulle ørreden befinde sig længere ude, er det rart at have muligheden for at kunne kaste længere.

Du kan også have mere line på din spole i forhold til det noget tykkere nylonline. Hvorfor er det så en fordel?

Du skal regne med, at du mister line, når du fisker. Sommetider får du linekludder. Linen bliver også slidt, så med jævne mellemrum skal du klippe de første par meter af linen, så du har frisk line på. Derfor er det en fordel, at du kan have mere fletline på din spole, så du har noget at tage af.

En anden stor fordel ved fletline er, at linen ikke er særlig elastisk. Du vil bedre kunne mærke i stangen, om der er fisk, der rører ved blinket. Når fisken har bidt på, og du giver modhug, vil krogen straks og stærkt plante sig i fisken. Du får en bedre fiskeoplevelse med fletline.

Husk at indstille din bremse på fiskehjulet, så din line ikke sprænger under indspinning.

Ulemper ved tynd fletline til havørred

Er fletline perfekt? Nej, som alt andet her i livet er der selvfølgelig også nogle nogle ulemper – især ved ultra tynd fletline.

Det er godt med stor brudstyrke, men desværre er der også noget der hedder slidstyrke. Selv den bedste brudstyrke kan hurtigt fordufte, hvis linen hurtigt slider sig i stykker og dermed mister sin styrke. Der skal blot en lille rids i spolekanten, eller en mikroskopisk revne i et stangøje for at ødelægge den bedste line.

Når du fisker, vil linen komme til at gnubbe op ad sten, muslinger, havbund, tang, m.m. Det siger sig selv, at tynd line hurtigere vil slide i stykker end tykkere line.

Husk derfor at tjekke din line, hvor slidt den er blevet.

Jeg oplever ofte, at de første meter af min fletline ved blinket er mere slidt end resten. Derfor klipper jeg ofte inden hver fisketur de første meter af, så jeg altid har ‘frisk’ line på til turen.

Husk desuden at binde en god knude når du fastgør dit endegrej.

En anden ulempe ved fletline til havørred er at har du fået kludder i linen (fuglerede) kan det være meget svært at vikle ud igen. Derfor vælger mange lystfiskere at tage en ekstra spole (med line på) med til turen. På den måde kan du hurtigt fiske videre og bøvle med fuglereden derhjemme.

Når det så er sagt, så opvejer fordelene ved fletline langt ulemperne! Skal du vælge en god fiskeline, vil jeg stadig klart anbefale dig at gå efter fletline i forhold til nylonline.

SE STORT UDVALG AF FLETLINE

Reklamelinks i dette indlæg er til Sport Dres (www.fiskegrej.dk) som er en af de største forhandlere af fiskeudstyr i Danmark.

Author: Martin Teichert | Reklame

Mit navn er Martin Teichert og jeg er manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine tips til havørredfiskeriet.