Fletline til havørred | 5 populære modeller der kan øge din kastelængde

Vil du ud at fange en havørred ved kysten, har du brug for noget fiskeline. Fletline er den mest anvendte fiskeline blandt lystfiskerne. Her får du alle fordele og ulemper ved fletline til havørred, og hvilke mærker der er populære.

Indlægget indeholder reklamelinks.

Fiskelinen er bindeleddet mellem dig og fisken og derfor også utrolig vigtig i din jagt efter havørreden.

Har du først fisken på krogen og din line sprænger, kan du vinke farvel til din fangst. Derfor skal du sørge for at have en god fiskeline.

De fleste bruger i dag fletline, når de vil ud med spinnestang og fastspolehjul og jagte havørreden. Og der mange grunde til, at de vælger fletline.

Fordelene ved fletline til havørred

Der er mange fordele ved fletline i forhold til nylonline.

Man kigger typisk på tykkelse (mm) og brudstyrke (kg) når man vælger line. Der kunne stå sådan her, når du skal vælge line:

 • 0,10mm – 6,2kg
 • 0,12mm – 7,2kg
 • 0,15mm – 8,3kg
 • 0,17mm – 10,7kg

De angivne kilo viser brudstyrken. Brudstyrke er ikke det samme som størrelsen på fisken. Det er hvor meget kraft linen kan holde til at fisken hiver med. Og det er blandt andet her fletlinen vinder over nylonlinen.


Fletlinen har en utrolig brudstyrke i forhold til tykkelse. En 0,12 mm tyk fletline kan holde til mere end en 0,12 mm nylonline.

Fordelen ved en tyndere line er, at:

 • Du kan kaste længere
  Mindre vindmodstand og dens lavere vægt mindsker massen blinket skal trække efter sig i luften. Skulle ørreden befinde sig længere ud, er det rart at have muligheden for at kunne kaste længere.
 • Du kan have mere line på din spole

Fletline er heller ikke særlig elastisk. Fordelen er, at du bedre vil kunne mærke i stangen, om der er fisk, der rører ved blinket. Når fisken har bidt på, og du giver modhug, vil krogen straks og stærkt plante sig i fisken.

Du får en bedre fiskeoplevelse med fletline. Husk at indstille din bremse på fiskehjulet korrekt, så din line ikke sprænger under indspinning.

Ulemper ved tynd fletline til havørred

Er fletline perfekt? Nej, som alt andet her i livet er der selvfølgelig også nogle nogle ulemper – især ved ultra tynd fletline.

Det er godt med stor brudstyrke, men desværre er der også noget der hedder slidstyrke. Selv den bedste brudstyrke kan hurtigt fordufte, hvis linen hurtigt slider sig i stykker og mister sin styrke. Der skal blot en lille rids i spolekanten, eller en mikroskopisk revne i et stangøje for at ødelægge den bedste line.

Når du fisker vil linen komme til at gnubbe op ad sten, muslinger, havbund, tang, m.m. og det siger sig selv, at tynd line hurtigere vil slide sig i stykker end tykkere line.

Husk derfor at tjekke din line, hvor slidt den er blevet. Jeg oplever ofte, at de første meter af min fletline ved blinket er mere slidt end resten. Derfor klipper jeg ofte de første meter af, så jeg altid har “frisk” line på. At miste sin fangst pga. slidt line er surt. Husk desuden at binde en god knude.

En anden ulempe ved fletline til havørred er, at kommer der først kludder i linen (fuglerede) kan det være meget svært at vikle ud igen.

Overvej at tage en ekstra spole med på fisketuren. På den måde kan du hurtigt fiske videre og bøvle med fuglereden derhjemme.

Når det er så er sagt, så opvejer fordelene ved fletline langt ulemperne. Skal du vælge en god fiskeline, vil jeg stadig klart anbefale dig at gå efter fletline i forhold til nylonline!

Hvilken fletline til havørred er værd at gå efter?

Populær fletline til havørredfiskeri

1. Sufix Performance Pro 8

Her får du en glat fletline til havørred spundet af 8 tråde.
Linen er fremstillet af tynde Dyname fibre, der giver en stærk line med høj knude og slidstyrke, samt gode kaste egenskaber og lav diameter.
Du får 135 meter.

Du kan få Sufix Performance Pro 8 HER.

2. Berkley Fireline 270m – super fletline til havørred

Nyeste opgradering af den super populære Fireline. Den har fået en bedre overflade som forbedrer holdbarheden.Linen har en vis stivhed, så du undgår en del linekludder.

Farven er sort og du får 270 meter, så du har rigeligt line at tage af.

Du kan få Berkley Fireline HER.

3. Sufix Matrix Pro – 1500 meter

Er du typen, der elsker at købe stort ind for at spare penge, så har du her muligheden.

Nu kan du få 1500 meter af den populære Sufix Matrix Pro fletline.


En unik, højtydende fletline til havørred med alle de kvaliteter en lystfisker søger:

 • høj styrke
 • nem håndtering
 • minimal elasticitet
 • langt kastende egenskaber

Den specielle Matrix flet-proces skaber en rundere line, der præsterer meget bedre end traditionelle flade fletliner. En rundere fletning gør dit kast mere jævnt og forbedrer derfor din kaste-præstation og længde.

Matrix Pro er PE voks-beskyttet, hvilket giver en fantastisk sejhed og slidstyrke.

Farven er sort.

Du kan få Sufix Matrix Pro HER.

4. Berkley Fireline Ultra 8 Crystal

Nyeste version af den populære Fireline.

Den er nu blevet tyndere og stærkere. Den er nu lavet af 8 fibre.

Farven er i crystal (hvid), og du får 150 meter.

Du kan få Berkley Fireline Ultra 8 HER.


5. Berkley Fireline Svartzonker Braid

Nyeste skud på stammen fra Berkley. Nok en af de fedeste fletliner som har set dagens lys.

Den er super rund og har en lækker glat overflade. Kaster simpelthen fantastisk og har stadig en super slidstyrke. Denne line bør du unde dig selv at prøve.

Den er specielt udviklet af professionelle lystfiskere. Er du hardcore fisker, er dette linen til dig.

Linen er grøn og der er 150 meter på spolen.

Du kan få Svartzonker Fireline HER.

Author: Martin Teichert

Min passion er at fiske efter havørreder, Jeg jagter den store på 7,4 kg. Det ville være perfekt, hvis jeg kunne hjælpe dig med fiskeriet - derfor denne blog. Kort og godt: Gift med svenske Frida. Vi har Wilma sammen. Er bonusfar til Fiona. Vores hund hedder Ida og dværghamsteren kalder vi Mussi. Fritiden bruger jeg på min familie, mit lille hus, have, en god fodboldkamp på TV og selvfølgelig fiskeriet.