Fletline til havørred | 6 perfekte fletliner til spinnefiskeriet

Vil du fange en havørred ved kysten, har du brug for noget fiskeline. Fletline er den mest anvendte fiskeline blandt lystfiskerne. Her får du alle fordele og ulemper ved fletline til havørred.  Og 6 mærker der er værd at gå efter.

fletline til havørred

Fiskelinen er bindeleddet mellem dig og fisken og derfor også utrolig vigtig i din jagt efter havørreden.

Har du først fisken på krogen og din line sprænger, kan du vinke farvel til din fangst. Derfor skal du sørge for at have en god fiskeline.

De fleste lystfiskere i dag bruger fletline.

Du får her mit bud på 6 fletliner, der er værd at gå efter.

Du kan nederst i indlægget læse om fordele og ulemper ved fletline.

Populær fletline til havørredfiskeri

1. Berkley Fireline – Super fletline til spinnefiskeri

Nyeste opgradering af den super populære Fireline. Linen har fået en bedre overflade, som forbedrer holdbarheden.fletline til havørredLinen har en vis stivhed, så du undgår en del linekludder. Selvfølgelig kan linekludder ikke undgås, men stivheden forbedrer linen på dette område, i forhold til blødere liner.

 • Farve: Sort
 • 270 meter på spolen (Bemærk!)

Denne line er perfekt til dig, som ønsker en stærk fletline, der giver gode kasteegenskaber.

GÅ TIL FORHANDLER


2. Sufix 131 – Tæt på lydløs

Sufix 131 G-Core er produceret med 13 fibre – en enkelt-strenget GORE Performance fiber omgiver 12 præcisions flettede HMPE fibre, som skaber en “super-rund” line, der er tæt på lydløs og giver lange samt friktionsfrie kast.

Designet for optimal styrke uden svage punkter under kast, hug, fight og landing. En rigtig lækker fletline til spinnefiskeriet efter havørred.

 • Farve: Grøn
 • 150 meter på spolen

GÅ TIL FORHANDLER


3. Ultra 8 Crystal – Tyndere og stærkere fletline til havørred

Nyeste version af den populære Fireline. Den er nu blevet tyndere og stærkere og lavet af 8 fibre.

fletline til havørred

 • Farve: Crystal (hvid)
 • Farve 2: Fås også i sort (HER).
 • 150 meter i en pakke

Perfekt når du vil til kysten og jage havørred med dit spinnehjul.

GÅ TIL FORHANDLER


4. Svartzonker Braid – Specialudviklet af professionelle lystfiskere

Nyeste skud på stammen fra Berkley. Nok en af de fedeste fletliner som har set dagens lys.

fletline til havørred

Den er super rund og har en lækker glat overflade. Den kaster fantastisk og har stadig en super slidstyrke. Denne line bør du unde dig selv at prøve.

Svartzonker Braid er specialudviklet af professionelle lystfiskere.

 • Farve: Grøn
 • 150 meter på spolen

GÅ TIL FORHANDLER


5. Spiderwire Stealth Smooth x12 – Lydløs og høj brudstyrke

Den nye spiderwire er fremstillet af 12 tætvævede fibre – dette giver en silkeblød, glat, lydløs og langtkastende line med høj brudstyrke.

Fantastisk line til spinnefiskeriet. Produceret i USA.

 • Farve: Grøn
 • 150 meter på spolen

GÅ TIL FORHANDLER


6. Daiwa Morethan 12 Braid – Den rigtig dyre fletline

Nok den vildeste fletline nogensinde. Det er prisen dog også!

Når du føler på linen, så vil det være fuldstændigt som at føle på en nylonline. Daiwa er de første til at bruge denne teknologi. Den er lavet af 12 PE filament fibre som er tæt sammenflettet for at skabe UVF; Ultra Volume Fibre. Derefter bliver den ekstraforstærket med EVO silikonebelægning. Dette gør linen rundere, øger styrken, giver bedre føling og endnu bedre kasteegenskaber.

Kort sagt den fedeste line, vi (Sport Dres) nogensinde har set, men også den dyreste. Men sådan er det jo, når man, som Daiwa, er de første til at producere på denne måde.

 • Farve: Chartreuse (skrigende grøn)
 • 135 meter på spolen

Linen fås i 4 forskellige tykkelser, som du kan se mere om på forhandlerens hjemmeside:

GÅ TIL FORHANDLER


Fordele ved fletline til havørred

Der er mange fordele ved fletline i forhold til nylonline.

Man kigger typisk på tykkelse (mm) og brudstyrke (kg) når man vælger line. Der kunne stå sådan her, når du skal vælge line:

   • 0,10mm – 6,2kg
   • 0,12mm – 7,2kg
   • 0,15mm – 8,3kg
   • 0,17mm – 10,7kg

De angivne kilo viser brudstyrken. Brudstyrke er ikke det samme som størrelsen på fisken. Det er hvor meget kraft linen kan holde til at fisken hiver med. Og det er blandt andet her fletlinen vinder over nylonlinen.

Fletlinen har en utrolig brudstyrke i forhold til tykkelse. En 0,12 mm tyk fletline kan holde til mere end en 0,12 mm nylonline.

Fordelen ved en tyndere line er, at:

   • Du kan kaste længere
    Mindre vindmodstand og dens lavere vægt mindsker massen blinket skal trække efter sig i luften. Skulle ørreden befinde sig længere ud, er det rart at have muligheden for at kunne kaste længere.
   • Du kan have mere line på din spole

Fletline er heller ikke særlig elastisk. Fordelen er, at du bedre vil kunne mærke i stangen, om der er fisk, der rører ved blinket. Når fisken har bidt på, og du giver modhug, vil krogen straks og stærkt plante sig i fisken.

Du får en bedre fiskeoplevelse med fletline. Husk at indstille din bremse på fiskehjulet korrekt, så din line ikke sprænger under indspinning.

Ulemper ved tynd fletline til havørred

Er fletline perfekt? Nej, som alt andet her i livet er der selvfølgelig også nogle nogle ulemper – især ved ultra tynd fletline.

Det er godt med stor brudstyrke, men desværre er der også noget der hedder slidstyrke. Selv den bedste brudstyrke kan hurtigt fordufte, hvis linen hurtigt slider sig i stykker og mister sin styrke. Der skal blot en lille rids i spolekanten, eller en mikroskopisk revne i et stangøje for at ødelægge den bedste line.

Når du fisker vil linen komme til at gnubbe op ad sten, muslinger, havbund, tang, m.m. og det siger sig selv, at tynd line hurtigere vil slide sig i stykker end tykkere line.

Husk derfor at tjekke din line, hvor slidt den er blevet. Jeg oplever ofte, at de første meter af min fletline ved blinket er mere slidt end resten. Derfor klipper jeg ofte de første meter af, så jeg altid har “frisk” line på. At miste sin fangst pga. slidt line er surt. Husk desuden at binde en god knude.

En anden ulempe ved fletline til havørred er, at kommer der først kludder i linen (fuglerede) kan det være meget svært at vikle ud igen.

Overvej at tage en ekstra spole med på fisketuren. På den måde kan du hurtigt fiske videre og bøvle med fuglereden derhjemme.

Når det er så er sagt, så opvejer fordelene ved fletline langt ulemperne. Skal du vælge en god fiskeline, vil jeg stadig klart anbefale dig at gå efter fletline i forhold til nylonline.

SE UDVALG AF FLETLINE

Author: Martin Teichert | Reklame

Mit navn er Martin, og jeg er fra 1975. Det er mig, der er manden bag MrMazzo. I 10 år har jeg fisket efter havørred. Her på siden deler jeg ud af mine fisketips.