Sådan finder du havørreden ved kysten

FANGST-GUIDE | Hvor kan du fange havørreden ved kysten? Enhver fisker har stillet sig selv det spørgsmål. Når du først har klargjort alt dit grej, så er du sikkert tændt på at komme ud til kysten for at fange ørreden. Du får her nogle tips, som kan øge dine chancer for at få fisk med hjem til grillen.

Heldigvis er der ingen, der har en facitliste. Det er det sjove ved fiskeriet, at du skal ud og møde det uvisse. Det er derfor, du får hjertebanken, når det pludselig rykker i din stang, og du har fisk på krogen.

MEN… der er dog noget, du kan gøre for at øge dine chancer for at fange havørreden: Du kan samle dig viden om ørreden.

 • Hvordan fungerer dens krop?
 • Hvad spiser den?
 • Hvor går den på jagt?

Første skridt på vejen har du taget, nemlig skaffet dig noget fiskeudstyr.

Har du ikke noget udstyr, har jeg skrevet et indlæg om valg af fiskeudstyr. Det kan du have gavn af, hvis du er nybegynder.

Havørreden

Havørreden er som regel sølvblank. Det er den sølvblanke, der smager bedst. Det er den, du skal gå efter.

Når vi nærmer os det sene efterår, tidlig vinter, gør ørreden sig klar til at gå op i åerne for at gyde. Den får derfor en brunlig kulør – også kaldet ‘gydedragt’.

Ørreder i gydedragt kaldes ‘farvede fisk’. Det er ikke nogen god spisefisk.

Når ørrederne har gydet, smutter de tilbage i havet. Dog er de nu tynde og udmarvede af det hårde arbejde med at lægge æg. De bliver kaldt ‘nedfaldsfisk’.

Nedfaldsfisk skal du ikke tage med hjem, da de heller ikke har nogen spiselig værdi.

Der findes regler for, hvornår ørreder i gydedragt er fredet. Husk at tjekke fredningstider, fredningsbælter og mindstemål.

Foråret er for mange fiskere deres favoritperiode at fange havørreden i. Det er nemlig her, de kan møde en overspringer.

En overspringer er en ørred, der ikke har været i åen for at lægge æg. Da den ikke har brugt energien på at gyde, er den i god stand og en rigtig god spisefisk. Den er sølvblank.

Sådan fungerer en havørred

Det er en fordel at vide lidt om ørredens anatomi. Det kan fortælle dig lidt om, hvor den opholder sig, så du nemmere kan fange havørreden.

Havørreden har et saltindhold på 10 promille. Ofte indeholder vores saltvand dog mere salt. Det resulterer i, at saltvandet trækker vand ud af fisken gennem dens skind.

Ørreden bliver derfor tørstig og drikker noget saltvand. Det den indtager har igen større saltindhold end de 10 promille. Det overskydende salt skiller den sig af med gennem gællerne.

Denne proces kræver en masse energi af ørreden!

Når vandet begynder at blive koldt, falder ørredens stofskifte med temperaturen. Det bliver sværere for den at skille sig af med saltet. Derfor er den nødt til at finde ud på dybere vand, hvor vandtemperaturen er højere. Eller finde områder hvor vandet er mere fersk og indeholder mindre salt, så den slipper for at udskille salt.

Og hvad skal du så bruge det til?

Her kan du lede efter havørreden

I det tidlige forår når vandet er koldt, skal du derfor lede efter ørreden her:

 • Steder hvor vandet er mere fersk, det er typisk i nærheden af å-udløb.
 • I fjorde kan vandet også være varmere.
 • Når solen skinner, er vandet i de små “badekar” varmere end på dybere vand.
  Badekar? Det er et område, som er relativt dybt, tæt ved land inddæmmet af revler. Altså et område som bliver dybt, og på den anden side bliver det lavt igen. Her lever mange af havørredens byttedyr. Derfor elsker havørreden at tage “bad” her. Husk denne viden. Den er vigtig i din jagt efter havørreden.
Badekar + fin kyststrækning til affiskning

Havørreden elsker mad

Der er yderligere to ting der kan hjælpe dig med at fange havørreden:

 1. Find ud af hvad havørreden spiser
 2. Find ud af hvor den går på jagt

Det spiser en havørred:

Havørreden lever hovedsageligt af smådyr og småfisk:

 • Rejer
 • Tanglopper
 • Hundestejler
 • Brislinger
 • Børsteorm

Smådyrene kan egentlig være over alt. I fjorde, bugter, på skrænter, i områder med dybt vand (badekar).

Faktisk kan havørreden gå helt ind på 30 cm vand efter føde. Så du behøver ikke altid fiske på dybt vand. Eller gå langt ud.

Vil det sige, at havørreden altid er der, hvor der er småfisk? Nej… Havørreden er nemlig forsigtig.

Du kan fange havørreden på de mørke steder

Havørreden er en mester i at jage. Derfor ligger den på lur på de mørke områder, typisk i tangbælter hvor den kan gemme sig.

Som du sikkert har bemærket er ørreden mørk på den øverste del af ryggen. Gemmer den sig på mørke steder, vil den derfor næsten være usynlig fra oven. Ret smart!!!

Det er også derfor, du ikke skal spilde din kostbare fisketid på at fiske på en flot sandbund. Der vover havørreden sig sjældent ud om dagen. Vil du bade er sandbund perfekt, men ikke til fiskeri om dagen.

Om natten hvor det er mørkt er situationen dog en anden. Der kan du sagtens prøve områder med sand.

Smådyrene ved godt, at der er fare på færde i de mørke områder. Så de er ofte på åbne områder eller tæt på sten og tang, hvor de kan gemme sig.

Havørreden elsker at ligge på lur i kanterne af tangbælterne, hvor den kan slå til, når smådyrene kommer for tæt på!

Havørreden jager selvfølgelig også inde i selve tangområdet. Du skal derfor:

 • Kaste ind i et tangbælte (blinket skal selvfølgelig køre over tanget, ellers hænger krogen fast).
 • Kaste henover tangbæltet hvis det er muligt, så du kører med blinket fra lyst til mørkt.
 • Kast også gerne langs kanten af tangbæltet.
 • Kan du finde et sted hvor det ofte skifter mellem sand og tang, er det perfekt (også kaldet ‘leopardbund’).

Skrænter

Havørreden er et dovent dyr. Det er en påstand, jeg ikke kan bevise. Men det ændrer ikke ved, at den elsker at få føden serveret på et sølvfad.

Derfor befinder den sig ofte på skrænter, kanter og revler hvor føden pga. strøm og bølger kommer susende forbi.

Udnyt dette til din fordel. Affisk områder hvor forskellige strømninger mødes, typisk på revler og sandbanker. Du kan læse mit indlæg, som fortæller dig hvordan du kan affiske kysten.

Brug luftfoto/satellitbillede

Du har sikkert bemærket, at jeg har taget et luftfoto af kysten. Og nej jeg ejer ikke en drone.

Du har selv et fantastisk redskab lige ved hånden, når du skal finde ørreden. Du har nemlig et kort på din smartphone eller tablet. Du kan også bruge www.krak.dk på din PC.

Du skal blot skifte til ‘satellit’, så får du de smarteste satellitbilleder. Du kan inden din fisketur gå på jagt efter tangbælterne. Gør brug af dette redskab! Læg en rute/plan. Det er guld værd!

Bunden kan godt have ændret sig en smule, når du først kommer ud til kysten. Men som regel er kortet ret korrekt.

Forleden fandt jeg også kort på www.skraafoto.kortforsyningen.dk. Den er også rigtig god. Virker dog kun fra en pc!

Jeg håber, du finder et par fisk derude. Så vil jeg ønske dig en god fisketur.

Fisketips

Noget der kan hjælpe dig, når du er ude at fiske, er fisketilbehør og værktøj.

I mit indlæg om nyttigt fisketilbehør, vil jeg vise dig, hvordan du f.eks. bedre kan aflive fisken, så den ikke lider. Og hvordan du nemt kan bære fisken fra stranden over til bilen uden at få alt for klistrede hænder.

Author: Martin Teichert

Min passion er at fiske efter havørreder. Det ville være perfekt, hvis jeg kunne hjælpe dig med fiskeriet - derfor denne blog. Kort og godt: Gift med svenske Frida. Vi har Wilma sammen. Er bonusfar til Fiona. Vores hund hedder Ida og dværghamsteren kalder vi Mussi. Fritiden bruger jeg på min familie, mit lille hus, se en god fodboldkamp og selvfølgelig fiskeriet.