Din mission: at fange havørred ved kysten. Men hvor skal du lede? Du får her nogle afprøvede tips, som (forhåbentlig) kan øge dine chancer for at få fisk på krogen!
Heldigvis er der ingen, der har en facitliste over, hvor ørreden opholder sig. Det er det spændende ved fiskeriet. Man skal ud og lede. Det er også derfor, du får mega hjertebanken, når det pludselig rykker i din stang – fisk på krogen er det fedeste.
Du kan dog forbedre dine chancer for at fange havørred.
Noget du kan gøre, er at samle dig viden om ørreden. Ved du noget om ørreden, ved du også hvor den opholder sig. Derfor får du her lidt viden om:
- Hvordan fungerer dens krop?
- Hvad spiser den?
- Hvor går den på jagt?
Denne farve havørred skal du gå efter
Havørreder kan se forskellig ud. De kan have forskellig dragt på.
Havørreden er som regel sølvblank. Det er den sølvblanke, der smager bedst. Det er den, du skal gå efter.
Foråret er for mange fiskere deres favoritperiode at fange havørred i. Det er nemlig her, de kan møde en ‘overspringer’.
En overspringer er en ørred, der ikke har været i åen for at lægge æg. Da den ikke har brugt energien på at gyde, er den i god stand og en rigtig god spisefisk. Den er sølvblank.
Når vi nærmer os det sene efterår, tidlig vinter, gør ørreden sig klar til at gå op i åerne for at gyde. Den får en brunlig kulør også kaldet ‘gydedragt’. Ørreder i gydedragt kaldes også ‘farvede fisk’. Det er ikke nogen god spisefisk.
Der findes regler for, hvornår ørreder i gydedragt er fredet. Husk at tjekke fredningstider, fredningsbælter og mindstemål.
Når ørreder har gydet, smutter de tilbage i havet. Dog er de nu tynde og udmarvede af det hårde arbejde med at lægge æg. De bliver kaldt ‘nedfaldsfisk’.
Nedfaldsfisk skal du ikke tage med hjem, da de ikke har nogen særlig spiselig værdi.
Sådan fungerer kroppen på en havørred
Det er en fordel at vide lidt om ørredens anatomi. Det kan fortælle dig lidt om, hvor den opholder sig, så du nemmere kan fange havørred.
Havørreden har et saltindhold på 10 promille. Ofte indeholder vores saltvand dog mere salt. Det resulterer i, at saltvandet trækker vand ud af fisken gennem dens skind.
Ørreden bliver derfor tørstig og drikker noget saltvand. Det den indtager har igen større saltindhold end de 10 promille. Det overskydende salt skiller den sig af med gennem gællerne.
Denne proces kræver en masse energi af ørreden!
Når vandet begynder at blive koldt, falder ørredens stofskifte med temperaturen. Det bliver sværere for den at skille sig af med saltet. Derfor er den nødt til at finde ud på dybere vand, hvor vandtemperaturen er højere. Eller finde områder hvor vandet er mere fersk og indeholder mindre salt, så den slipper for at udskille salt.
Og hvad skal du så bruge det til?
Her kan du fange havørred
I det tidlige forår når vandet er koldt, skal du derfor lede efter ørreden her:
- Steder hvor vandet er mere fersk. Det er typisk i nærheden af å-udløb.
- I fjorde kan vandet også være varmere.
- Når solen skinner, er vandet i de små ‘badekar‘ varmere end på dybere vand.
Badekar? Det er et område, som er relativt dybt, tæt ved land, inddæmmet af revler. Altså et område som bliver dybt, og på den anden side bliver det lavt igen. Her lever mange af havørredens byttedyr. Derfor elsker havørreden at tage “bad” her. Husk denne viden. Den er vigtig i din jagt efter havørreden. Læs mere om badekar HER.

Gå på jagt der hvor havørreden går på jagt
Der er yderligere to ting der kan hjælpe dig med at fange havørred:
Find ud af hvad havørreden spiser, og hvor den går på jagt efter føden.
Det spiser en havørred:
Havørreden lever hovedsageligt af smådyr og småfisk:
- Rejer
- Tanglopper
- Hundestejler
- Brislinger
- Børsteorm
Smådyrene kan egentlig være over alt. I fjorde, bugter, på skrænter, i områder med dybt vand (badekar).
Havørreden gå helt ind på 30 cm vand efter føde. Så du behøver ikke altid fiske på dybt vand eller gå langt ud.
Vil det sige, at havørreden altid er der, hvor der er småfisk?
Nej. Havørreden er nemlig forsigtig.
På de mørke steder kan du fange havørred
Havørreden er en mester i at jage. Derfor ligger den på lur på de mørke områder, typisk i tangbælter hvor den kan gemme sig.
Som du sikkert har lagt mærke til, er ørreden mørk på den øverste del af ryggen. Svømmer den på mørke steder, vil den derfor næsten være usynlig fra oven. Ret smart!
Det er også derfor, du ikke skal spilde din kostbare fisketid på at fiske på en flot sandbund. Der vover havørreden sig sjældent ud om dagen. Vil du bade er sandbund perfekt, men ikke til fiskeri om dagen.
Om natten hvor det er mørkt, er situationen dog en anden. Der kan du sagtens prøve områder med sand.
Smådyrene ved godt, at der er fare på færde i de mørke områder. De er derfor ofte på åbne områder eller tæt på sten og tang, hvor de kan gemme sig.
Havørreden elsker at ligge på lur i kanterne af tangbælterne, hvor den kan slå til, når smådyrene kommer for tæt på! Med waders kan du komme ud i vandet og lidt tættere på ørreden.
Har du ingen waders, kan du få hjælp i mit indlæg HER.
Havørreden jager selvfølgelig også inde i selve tangområdet. Du skal derfor:
- Kaste ind i et tangbælte (blinket skal køre over tangen, ellers hænger krogen fast).
- Kaste henover tangbæltet, hvis det er muligt, så du kører med blinket fra lyst til mørkt.
- Kaste langs kanten af tangbæltet.
- Kan du finde et sted, hvor det ofte skifter mellem sand og tang, er det perfekt (også kaldet ‘leopardbund’).
På skrænter, kanter og revler kan du fange havørred
Havørreden er et dovent dyr. Det er en påstand, jeg ikke kan bevise. Men det ændrer ikke ved, at den elsker at få føden serveret på et sølvfad.
Derfor befinder den sig ofte på skrænter, kanter og revler hvor føden pga. strøm og bølger kommer susende forbi. Udnyt dette til din fordel. Affisk områder hvor forskellige strømninger mødes, typisk på revler og sandbanker.
Du kan få tips til at affiske en kyststrækning effektivt HER.
Gør brug af luftfoto/satellitbillede
Du har sikkert bemærket, at jeg har taget luftfoto af kysten. Nej jeg ejer ikke en drone.
Du har selv et fantastisk redskab lige ved hånden, når du skal finde ørreden. Du har nemlig et kort på din smartphone eller tablet.
Du kan også bruge www.krak.dk.
Du skal blot huske at skifte vælge ‘satellit’, så får du de flotteste satellitbilleder.
www.skraafoto.kortforsyningen.dk er også en fantastisk hjemmeside til at se satellitbilleder. (Virker dog kun fra en pc). Du skal dog have adressen på det sted, du vil se billeder på.
Gør brug af satellitbilleder, inden du tager på fisketur. Led efter tangbælter og læg en rute/plan, hvor du vil tage hen. Det er guld værd!
Bunden kan godt have ændret sig en smule, når du først kommer ud til kysten. Men som regel er kortet ret korrekt.
Fanger du ikke nogen fisk, første gang du besøger et udsøgt spot, så prøv igen en anden gang. At du ikke straks fanger noget er ikke ensbetydende med, at der aldrig er fisk. Prøv under andre vejrforhold. Lavvande. Højvande. Anden vindretning. (Læs om fiskevejret HER).
Jeg håber, du kan bruge mine tips til at fange havørred. Ha’ en rigtig god fisketur. Og tak fordi du læste med.
Har du endnu ikke skaffet dig noget fiskeudstyr, kan du have gavn af at læse mit indlæg om valg af fiskeudstyr.