Bedste fiskevejr – Skab succesfulde fangster med vejrforståelse!

Du har planlagt en fisketur. Du tjekker DMI og YR i dagene op til, for du vil gerne vide, om du får det bedste fiskevejr til din tur. Men hvad er egentlig det bedste fiskevejr?

Du kan fange fisk i næsten al slags vejr. Her får du et par tips, så vejret ikke ødelægger din jagt efter den store havørred. Lad os se på et par faktorer, der kan påvirke din tur.

Det bedste fiskevejr – vind, regn og vandstand

Hvilken vindstyrke er bedst?

Der kan være mange teorier omkring vindstyrken. Jeg har erfaret, at en vindstyrke på 1-4 meter pr. sekund (m/s) er optimalt.

Der skal lige være lidt småbølger og lidt bevægelse i vandet, så vandoverfladen bliver brudt.

Og hvorfor er 1-4 m/s så godt?

Med denne vindstyrke vil vandet stadig være ret klart, så ørreden bedre kan se dit blink.

Overfladen bliver også brudt af de små bølger, og det bliver svære at se gennem vandet. Dermed kan fisken nemmere “gemme sig” for dig.

Bevægelse i vandet vil også sørge for, at føden i form af rejer og småfis, bliver hvirvlet frem fra deres gemmesteder, og så går ørreden på jagt og blotter sig.

Det bedste fiskevejr kunne se sådan her ud med en vindstyrke på 1-4 m/s.

bedste fiskevejr

bedste fiskevejr

bedste fiskevejr

Er vindstille det bedste fiskevejr?

Jeg hører ofte fiskere klage over nulture, når der er helt vindstille/havblik. Det er desværre også min egen erfaring.

0 m/s er mega smukt at se på, men det er ikke optimalt fiskevejr. Om det er fordi fisken bedre kan se op ad vandet og ved, at den er mere synlig, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men noget kunne tyde på det.

 
bedste fiskevejr
Smukt – men ikke optimalt fiskevejr

Har du dog planlagt en fisketur, og der er vindstille, så aflys ikke turen. Du kan sagtens være heldig at møde en ørred. Og naturen er ofte smukkest, når der er havblik.

Når der er hård vind

Hård vind (6-12 m/s) er som regel skidt fiskevejr.

Ofte er sigtbarheden under vand ikke særlig god, da det oprørte vand hvirvler sand og tang op. Fiskene vil have sværere ved at se dit blink i det “beskidte” vand.

Bedste fiskevejr
For voldsomt!!

Skal jeg så aflyse min fisketur, når der er kraftig vind?

Nej! Måske du kan bruge min taktik:

Taktik du kan bruge når der er kraftig vind

Når vinden er kraftig, finder jeg ofte et sted, hvor der er fralandsvind. Der er bølgerne små og vandet klart. Det vil sige, er der stærk østenvind, finder jeg en kyststrækning, der peger mod vest. Er der kraftig vind fra vest, finder jeg en strækning, der peger mod øst.

Jeg har for eksempel 20 steder, hvor jeg kan tage hen, alt efter hvor vinden kommer fra, og hvor kraftig den blæser. På den måde undgår jeg, at skulle aflyse min planlagte fisketur.

Kan jeg fiske når det regner?

Skulle jeg være så uheldig, at det styrtregner, så afgør dagsformen om jeg gider. Men hvis du har en god vadejakke, og det ikke er alt for koldt, kan en fisketur i regnvejr faktisk være ret hyggelig.

Desuden har jeg den teori, at det ikke er helt tosset med regnvejr, da masser af insekter og myg falder i vandet og er lækker føde for havørreden.

Tidevandets rolle i fiskeriet efter havørred

Tidevand spiller en afgørende rolle i fiskeriet efter havørred og kan have en positiv indflydelse på dine fangstresultater.

Forståelse af tidevandets cyklus og dets virkning på havørredens adfærd, er nøglen til at åbne op for endnu bedre fiskeoplevelser.

Jeg har skrevet et indlæg om tidevandet og hvordan det påvirker havørredens adfærd. Med bedre viden om tidevandet vil du øge dine chancer for fangst.

På DMI kan du finde tidevandstabeller, så du kan følge med i om vandet falder eller stiger.

Mine tips til det bedste fiskevejr

  • Vil du afsted så hold øje med DMI og YR, så du ved, hvad der venter dig, og du kan være forberedt.
  • Det bedste fiskevejr er ved vindstyrke 1-4 m/s i pålandsvind.
  • Skulle vinden være stærkere, så find et sted hvor du kan stå i læ, og hvor der er fralandsvind.
  • Lad dig ikke slå ud af en smule vind, regn eller kulde. Tag noget varmt tøj på, så du ikke fryser. Læs min TØJ-GUIDE og få tips til hvordan du vælger det rette tøj.
  • Hold øje med tidevandet.

Tips til at finde gode fiskespots

Det er en fordel at have en del fiskespots, så du altid har nogle steder at tage hen, alt efter hvordan vejret er. Det kan tage år at opbygge de gode fiskesteder – men det lønner sig.

Du kan få 4 tips til at finde de gode steder her: Sådan finder du de gode fiskespots.

Sådan finder du ørreden

I din jagt efter ørreden, er det desuden godt at vide noget om havørreden. Hvad spiser den? Hvor gemmer den sig? Du kan på den måde finde ud af, hvor du skal gå på jagt. I mit indlæg: Sådan finder du havørreden ved kysten kan du blive klogere på hvor ørreden opholder sig.

I indlægget vil jeg blandt andet fortælle dig, hvordan du ved hjælp af satellitbilleder kan finde de gode steder.

Ha’ en rigtig god fisketur.

Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.