Hvad er det bedste fiskevejr?

Bedste fiskevejrDu har planlagt en fisketur til kysten på fredag. Du tjekker DMI og YR i dagene op til, for du vil gerne vide, om du får det bedste fiskevejr til din tur.

Regner det? Hvor meget vind er der? Kommer vinden fra sydøst eller nordvest? Er der højvande? Lavvande? Stiger eller falder vandstanden?

Ofte vurderer vi om det er godt eller skidt fiskevejr, ud fra om vi før har fanget fisk under de bestemte vejrforhold. Hver fisker har sine teorier om, hvad slags vejr det er bedst at fiske i. Men hvad er egentlig det bedste fiskevejr?

Du kan fange fisk i næsten al slags vejr, hvis du bærer dig rigtig ad. Her får du et par tips, så vejret ikke ødelægger din tur.

Det bedste fiskevejr til kysten

Jeg var engang til et foredrag om kystfiskeri efter havørred. Taleren, en ekspert fra Fyn, som jeg ikke længere husker navnet på, fortalte, at det bedste fiskevejr har en vindstyrke fra 1m/s til 4 m/s.

Der skal lige være lidt småbølger og lidt bevægelse i vandet, så vandoverfladen bliver brudt. Det er også her, jeg har haft flest fangster.

Med denne vindstyrke vil vandet stadig være ret klart, så ørreden bedre kan se dit blink.

Når overfladen bliver brudt, og det bliver svære at se gennem vandet, har fisken nemmere ved at “gemme sig”.


Desuden vil bevægelse i vandet gøre, at føden i form af rejer og småfisk, bliver hvirvlet frem fra deres gemmesteder, og så går ørreden på jagt.

Det bedste fiskevejr kunne se sådan her ud:

Bedste fiskevejr
Perfekt fiskevejr. Vindstyrke 1-4 m/s

Hvad så når der er vindstille?

Vindstille

Jeg hører ofte fiskere klage over nulture, når der er helt vindstille/havblik. Det er desværre også min egen erfaring. 0 m/s er mega smukt at se på, men det er ikke optimalt fiskevejr.

Om det er fordi fisken bedre kan se op ad vandet og ved, at den er mere synlig og derfor er mere på vagt og smutter ud på dybere vand i stedet for tæt på kysten, skal jeg ikke gøre mig klog på.

bedste fiskevejr
Smukt – men ikke optimalt fiskevejr

Har du dog planlagt en fisketur, og der er vindstille, så aflys ikke turen. Du kan sagtens være heldig at møde en ørred. Og naturen er ofte smukkest, når der er havblik.

Hvad med hård vind?

Hård vind

Hård vind (6-12 m/s) er som regel skidt fiskevejr.

Ofte er sigtbarheden under vand ikke særlig god, da det oprørte vand hvirvler sand og tang op. Fiskene vil have sværere ved at se dit blink i det “beskidte” vand.

Bedste fiskevejr
For voldsomt!!

Skal jeg så aflyse min fisketur, når der er kraftig vind?

Nej! Måske du kan bruge min taktik:

Når vinden er kraftig, finder jeg ofte et sted, hvor der er fralandsvind. Der er bølgerne små og vandet klart.

Det vil sige, er der stærk østenvind, finder jeg en kyststrækning, der peger mod vest. Er der kraftig vind fra vest, finder jeg en strækning, der peger mod øst.

Jeg har for eksempel 20 steder, hvor jeg kan tage hen, alt efter hvor vinden kommer fra, og hvor kraftig den blæser. På den måde undgår jeg, at skulle aflyse min planlagte fisketur.

Regnvejr

Skulle jeg være så uheldig, at det styrtregner, så afgør dagsformen om jeg gider. Men hvis du har en god vadejakke, og det ikke er alt for koldt, kan en fisketur i regnvejr faktisk være ret hyggelig.

Desuden har jeg den teori, at det ikke er helt tosset med regnvejr, da masser af insekter og myg falder i vandet og er lækker føde for havørreden.

Bevægelse i vandstanden

DMI.dk kan du følge med i om vandet falder eller stiger. Om det har nogen indflydelse, ved jeg ikke.

Jeg kender fiskere, som ikke fisker i stillestående vand. Jeg har ikke selv kunnet mærke, om stillestående vand er skidt. Du kan jo prøve at lægge mærke til, om der er et mønster i dine fangster/nulture – alt efter om vandet stiger eller falder.

Eksperten fra Fyn, som jeg omtalte tidligere, påstod, at i højvande har fisken mere vand at gemme sig i, og derfor er den sværere at finde. Derfor fiskede han oftest i lavvande, da fiskene havde mindre vand at gemme sig i.

Jeg hælder til at give ham ret. Jeg fanger ikke mange fisk i højvande, men umuligt er det ikke. Så lad heller ikke højvande ødelægge din fisketur. Sommetider kan for meget viden og for mange teorier kvæle ens fiskeglæde.

Min opfordring til dig skal lyde:

Vil du afsted så hold øje med DMI og YR. Det bedste fiskevejr er ved vindstyrke 1-4 m/s i pålandsvind.

Skulle vinden være stærkere, så find et sted hvor du kan stå i læ, og hvor der er fralandsvind.

Lad dig ikke slå ud af en smule vind eller regn eller kulde. Tag noget varmt fisketøj på, så du ikke står og fryser.

Beskyt eventuelt dine øjne med et par solbriller. Polaroid fiskebriller kan desuden hjælpe dig med bedre at kunne spotte fiskene.

Sådan finder du ørreden

Find nogle gode fiskespots, så du altid har nogle steder at tage hen, alt efter hvordan vejret er.

Det kan tage år at opbygge de gode fiskesteder – men det lønner sig.

Du kan have gavn af at læse mit indlæg Sådan finder du de gode fiskespots, hvor jeg vil give dig nogle tricks til at finde havørreden.

I din jagt efter ørreden, er det godt at vide noget om havørreden. Du kan på den måde finde ud af, hvor ørreden elsker at opholde sig. Det kan du læse mere om HER.

I indlægget vil jeg blandt fortælle dig, hvordan du ved hjælp af satellitbilleder kan finde de gode steder. Lidt 007-agtigt. Næsten :o)

Author: Martin Teichert

Min passion er at fiske efter havørreder, Jeg jagter den store på 7,4 kg. Det ville være perfekt, hvis jeg kunne hjælpe dig med fiskeriet - derfor denne blog. Kort og godt: Gift med svenske Frida. Vi har Wilma sammen. Er bonusfar til Fiona. Vores hund hedder Ida og dværghamsteren kalder vi Mussi. Fritiden bruger jeg på min familie, mit lille hus, have, en god fodboldkamp på TV og selvfølgelig fiskeriet.