Tjekker du også altid vejret, inden du skal på fisketur? Nemlig! Du vil vide, hvilket fisketøj du skal tage på. Dit valg af fisketøj er en vigtig faktor, når du gerne vil have en behagelig fisketur. Her fortæller jeg dig, hvordan du kan klæde dig rigtigt på, så du kan have fokus på fiskeriet.

En trist nultur og en kold krop der skriger på at komme hjem er næppe nogen hyggelig fisketur. Nulture kan du ikke gardere dig i mod. Du kan heller ikke ændre vejret. MEN du kan sørge for at klæde dig rigtigt på!
Har din krop det behageligt, kan du også nemmere have fokus på det væsentlige: fange fisk.
Det du skal gøre er at have fokus på 3-lags-princippet. Det vil hjælpe dig med at få en behagelig fisketur.
Du får først en kort gennemgang af de forskellige lag. Derefter viser jeg dig det fisketøj, jeg bruger i de forskellige lag.
3-lags-princippet til fisketøj
Når du skal ud at fiske, gælder det om at din krop har det så godt som muligt. Og her kan du gøre brug af 3-lags-princippet.
3-lags princippet er et enkelt og velfungerende system, hvor de forskellige tøjlags egenskaber samlet set yder en optimal komfort.
MÅLSÆTNINGEN MED 3-LAGS-PRINCIPPET:
At skabe en ‘beklædnings-termostat’ der holder dig varm og tør – især under krævende vejrforhold.
De 3 lag består af:
Lag 1: Undertøj – som er tætsiddende og svedtransporterende
Lag 2: Mellemlag – som er det isolerende
Lag 3: Ydre lag – en skal mod regn, vind, bølger, slud, sne.
Lag 1: Undertøj – det temperaturregulerende fisketøj
Når du skal vælge tøj til det første lag, har du groft sagt to valgmuligheder: Syntetisk eller naturligt.
Syntetisk undertøj fremstilles blandt andet af polyester og er mest anvendt, hvis man har et meget højt aktivitetsniveau.
Merinould er det mest populære materiale blandt naturmaterialerne. Det skyldes blandet andet at merinould er temperaturregulerende og har den fantastisk egenskab at absorbere/suge sved.
Det sker der, når sveden ikke kommer væk fra huden:
Når sveden bliver liggende på din hud og fordamper, afgives der energi (varme). Det gør, at blodet i huden køler ned. Det nedkølede blod bliver cirkuleret inde i kroppen, og på den måde køler det hele kroppen ned indefra – og du bliver kold.
Det er her merinouldens fantastiske egenskaber kommer ind i billedet.
- Merinould kan suge fugt op til 33% af sin egenvægt uden at det føles vådt.
- Ulden genererer varme, selv når det er vådt. Derved undgår du netop nedkøling.
- Sveden bliver skubbet videre til ydersiden, hvor det kan fordampe.
Merinould er også velegnet til varmt klima. I varme miljøer vil ulden igen absorbere fugt fra din krop og derefter køle dig ned efterhånden som fugten i ulden fordamper.
Egenskaben med at regulere varmen gør at undertøj i merinould kan bruges året rundt! Merinould er perfekt som lag 1 når du skal vælge det rette fisketøj.
Lag 2: Mellemlag – Det isolerende fisketøj
Lag 2 har til formål at isolere ved at binde en masse luft – det er nemlig luften, der giver varme.
Fleece er nok det mest anvendte materiale til fremstilling af mellemlag, da den opkradsede struktur binder en masse luft mellem fibrene.
Fleece har desuden evnen til at opsuge og videretransportere overskydende sved/damp. Og så tørrer det meget hurtigt.
Man kan også få mellemlag i uld, hvilket også giver en rigtig god isoleringsevne. I forhold til fleece bliver det dog tungere og tørrer langsommere, når det bliver vådt.
Lag 3: Det vandtætte fisketøj
Yderlagets vigtigste opgave er at beskytte mod regn, sne og vind.
Det yderste lag kaldes undertiden også for ‘hardshell’ og er ofte opbygget efter samme grundkonstruktion. En hardshell består af minimum to, og ofte tre, elementer:
- Et ydermateriale
- Et vandtæt lag
- Og eventuelt et tredje lag.
Ydermaterialet er ikke i sig selv vandtæt. Dets funktion er at tage imod det slid, der kommer udefra. Ydermaterialet er oftest imprægneret, for at forhindre at det suger vand.
Det vandtætte lag – membranen eller coatningen – som sidder på bagsiden af ydermaterialet gør beklædningen vandtæt.
Det tredje lag beskytter membranen mod slid indefra.
Det er dog vigtig at forstå, at åndbar beklædning kun er i stand til at “ånde” damp – ikke decideret sved i væskeform, derfor er kendskab til og korrekt brug af de underliggende tøjlag af afgørende betydning.
En åndbar jakke, som f.eks. WS7 vadejakke, yder kun en meget lille effekt, hvis ikke også de underliggende tøjlag er svedtransporterende. Der er altså ingen grund til at ofre tusindvis af kroner på en god jakke, hvis man undlader at købe funktionelt undertøj og mellemlag.
Nu ved du, hvordan du laver en behagelig og komfortabel beklædnings-termostat. Men hvilket tøj skal du så vælge?
Fisketøj du kan bruge i dine 3 lag
Jeg bruger fisketøj fra Geoff Anderson – lige fra undertøj, mellemlag og vadejakke.
Geoff Anderson er et dansk tøjfirma, som er specialister i outdoor-tøj. Deres produkter er blandt de bedst sælgende i Danmark. Du er sikret tøj i super kvalitet. Den gode kvalitet gør, at det holder længere. Jeg har haft mit tøj fra Geoff Anderson i årevis. Den lange holdbarhed gør at jeg sparer penge i længden.
Her er hvad jeg bruger i lag 1 til 3 (indefra og ud):
Lag 1: Det åndbare undertøj
Som undertøj har jeg valgt et produkt der hedder: WizWool 150.
WizWool 150 kan man få i buks og undertrøje. Produkterne er lavet af merinould med et meget holdbart syntetisk ydre. Stoffet er:
- Blødt
- Åndbart
- Temperaturregulerende
- Lugtreducerende
Trøjen og buksen opfylder alle kriterierne til lag 1. Sådan ser trøjen og bukserne ud:
Lag 1: Trøje (WizWool 150)
Trøjen har til formål at transportere fugt væk fra huden. Derved undgår du nedkøling. Trøjen er det ideelle baselag til waders og fiskejakker. Den er tætsiddende og utrolig behagelig at have på.
I kombination med mellemlagsprodukterne hjælper trøjen med at regulere din kropstemperatur uanset vejrtype, så du har det behageligt – og det virker.
Modellen har en strop for enden af ærmet ved hånden, så ærmet ikke glider op. Det er praktisk, når du trækker en trøje eller jakke udenover. Desuden giver det også lidt ekstra varme til håndryggen.
Jeg har haft trøjen et par år nu, og det kan nærmest ikke ses. Så selvom tøjet ikke er helt billigt, så sparer man i det lange løb penge.
Lag 1: Buks (WizWool 210)
Ligesom trøjen, har buksen helt den samme funktion med at transportere sveden væk fra huden og regulere varmen. Buksen er behagelig at have på og sidder tæt til kroppen. (Jeg vil skåne dig for synet).
Lag 2: Jakke og overall i fisketøj
Som mellemlag har jeg valgt at bruge 2 produkter fra Thermal3 i fleece. Thermal3 er lavet af kraftige shearling fibre, som fastholder den varme luftstrøm fra din krop og giver rigtig god isolering.
Jeg har en jakke og en overall. Dem kan du se her:
Lag 2: Teddy Fleece Jakke (Thermal3)
Teddy jakken er utrolig blød og super dejlig at have på. Jakken fungerer godt som overtøj i køligt vejr eller under vadejakken som ekstra varme, når det er bidende koldt.
I mildt vejr bruger jeg den også alene, når jeg lige skal fiske en time fra en bro eller mole.
Jakken har en hætte, så du også har mulighed for at holde hovedet varmt. Den er også praktisk selv hvis der kommer en smule regn.
Jakken har en brystlomme og to lommer i siden. Alle tre lommer er med lynlås.
Brystlommen er perfekt til telefonen!
Jakken har en strop ved hånden, så du undgår at ærmet kravler op. Og det giver lidt ekstra varme til hænderne.
Jakken er ideel under dine waders eller under vadejakken.
Du kan få en uddybende beskrivelse af jakken i mit indlæg HER.
Lag 2: Overall (Thermal3)
Når jeg skal fiske i mine åndbare waders og vandet er koldt, foretrækker jeg fleece Thermal3 Overall som mellemlag.
Overallen giver rigtig god varme til ben og overkroppen. Ligesom trøjen er den super blød og behagelig at have på. Det gode ved overallen er, at du kun har ét stykke tøj som mellemlag.
Armene får desuden lidt mere bevægelsesfrihed, hvilket kommer dig til gode, når du kaster ud.
I siden er der en gitterkonstruktionen, som skaber åbne luftkanaler for forbedret åndbarhed.
LOMME: Thermal3 Overall har en brystlomme, hvor der er plads til mindre genstande som din telefon eller lommekniv.
LYNLÅSEN: Lynlåsen i selve dragten sidder foran. Det er en to-vejs lynlås, det vil sige, den kan åbnes oppe fra eller nedefra. Det sidste er især praktisk for den mandlige fisker, når du skal slå en lille streg.
SOK: I bunden har den en 4-vejs strækbar “åben sok”, der holder overallen på plads. Når du tager dine waders på, undgår du, at buksebenet kravler op til knæene.
Du kan selvfølgelig sagtens kombinere den med trøjen, når det er ekstra koldt og dine arme også skal have isolering/varme. Du kan dog også købe en med lange ærmer. Den kan du få HER.
Lag 2: Buks (Thermal3)
Du kan også få Thermal3 Buks. Jeg har dem dog ikke selv. Men de er en god kombi med jakken, hvis du ikke er til overall – så vurder selv, hvilken kombination, der giver mening for dig.
Lag 3: Vadejakke der beskytter mod regn og vind
Lag 3 skal være det beskyttende lag mod vand og vin.
Jeg bruger vadejakken Geoff Anderson WS6, som er blevet erstattet af WS7-modellen.
Af detaljer kan nævnes:
- 100% vandtæt og vindtæt
- Åndbar
- 2 “håndvarmer”/stiklommer placeret i brysthøjde – med magnetlukning og dræn
- 2 rummelige bokslommer. Disse lommer har stormflapper der lukke med magneter.
- 2 frontlommer med AquaGuard vandafvisende lynlåse – lommerne er tapede
- 1 let tilgængelig, indvendig, vandtæt napoleonslomme
- 1 stor ryglomme med dræn
Jakken er blevet udstyret med en ekstra høj krave, som giver bedre beskyttelse mod vind og vejr. Samtidig er der monteret en særlig svirvelhætte med skygge, som følger hovedets bevægelser.
OBS. Der er ikke OGP-logo på en ny jakke fra en forhandler.
WS7 har en en stor baglomme på ryggen med en netlomme inden i, hvor du kan have din vandflaske eller termokande liggende. Bemærk der også er en hage til dit fangstnet.
En lomme der er særlig smart, er den vandtætte napoleonslomme. Du kan hurtigt hive din telefon frem og tage et billede af din fangst, UDEN at skulle åbne jakken og lukke varmen ud.

Noget der også er rigtig fedt ved jakken, er at den har 2 indbyggede pin-on-reels og en udvendig magnet. Så du har 3 steder, du kan sætte dit værktøj fast. På den måde har du altid dit værktøj lige ved hånden.

Et samlet overblik over mit fisketøj
Det her bruger jeg indefra og ud:
Lag 1: WizWool 150 (Trøje + buks)
Lag 2: Thermal3 (Overall/buks + jakke)
Lag 3: WS6 (Vadejakke)
Fordele ved at have dit fisketøj i orden
Når jeg skal afsted på fisketur, vil jeg ikke bruge min energi på, om jeg nu kommer til at fryse eller svede. Jeg vil have fokus på fiskeriet, og det har jeg bedst, når min krop har det godt med det rette fisketøj.
Desuden synes jeg, det er befriende, når jeg skal afsted, at jeg ved: Det her er mit fisketøj.
I begyndelsen af min fiskekarriere brugte jeg altid meget tid på at finde tøj til turen. Måske du kender problematikken. Nu skal jeg ikke lede blandt alverdens tøj efter hvilken t-shirt, bluse og jakke, jeg vil have på. Mit fisketøj er samlet.
Jeg tjekker selvfølgelig vejrudsigten og vurderer, hvad tøj jeg har behov for. Er det sommer og 21 grader, tager jeg kun det mest nødvendige fisketøj på og kan undlade nogle af lagene.
Det kræver et par ture i forskelligt vejr, inden man ved, hvordan ens krop reagerer med de forskellige lag, og hvor meget/lidt man skal have på.
Jeg håber, du blev lidt klogere på hvilket fisketøj, du skal vælge. Sørg for at din krop har det godt på fisketuren, så du kan koncentrere dig om at fiske.