Waders til kysten | Sådan finder du de rette waders

Hvilke waders skal du vælge, når du vil i gang med at fiske? Hvad er fordelene ved at bruge waders ved kysten? Og hvilke er egentlig bedst, åndbare eller neopren waders til kysten?

Indlægget indeholder reklamelinks.

Waders til kysten hjælper dig med at nå ud til ørreden

En kreativ fisker

Det er rigtig hyggeligt at stå på broer, moler, banker og sten i vandkanten. Jeg gør det også selv af og til. Måske du er heldig, at have sådan nogle steder tæt på, hvor du bor.

Desværre er det ikke alle der har adgang til at kunne fiske fra et tørt sted. Og så er det du med fordel kan bruge et par waders.

Fordelen ved waders er, at du kan bevæge dig ud i vandet. På den måde kan du nå ud til flere fisk – uden at bekymre dig om at blive våd selvfølgelig.

Du vil kunne komme væk fra det helt lave vand i strandkanten. Og ud i det lidt dybere vand hvor blinket bedre kan gå over tang. (OBS. Ørreden kan dog sagtens være i knæ-højt vand.)

Waders til kysten hjælper dig med opsøgende fiskeri

Ofte er det begrænset, hvor stort et område du kan affiske fra en bro eller banke – medmindre broen selvfølgelig er mega lang. Du kaster dit blink ud. Spinner ind. Og venter på at fisken kommer forbi. Det kan godt være, at den gør det. Så var du på det rette sted lige den dag. Men…

Har du affisket området fra broen eller stenbanken og ikke mærket fisk, kan du være 98% sikker på, at der ikke dukker fisk op foreløbig. Og hvad gør du så? Så står du der og kaster videre og håber – desværre ofte forgæves. Du vil komme til at spilde masser af god fisketid.


Stillestående fiskeri er ikke særlig effektivt fiskeri.

Eksperterne gør sådan:

Hardcore fiskere bruger max 15 min. eller 10-15 kast ved deres gode fiskespot. Mærker de ikke noget, er de smuttet til næste sted.

De spilder ikke tiden på at blive 1 time mere på stedet. Deres erfaring siger dem nemlig, at der kommer ikke nogen fisk.

Jeg kan selv skrive under på det. Man håber altid, men der sker sjældent noget.

Dermed vær ikke sagt, at du ikke kan stå et sted og kaste i længere tid. Det kan være afslappende. Og du kan lære dit fiskeudstyr godt at kende, uden at skulle tænke på hvor du går. Men det er ikke særlig effektivt.

Vil du forbedre dine chancer for at få fisk, skal du affiske en strækning. Du skal lave opsøgende fiskeri. Og dette gør du bedst med et par waders til kysten.

Du kan læse mere om denne taktik i mit indlæg ‘Sådan affisker du effektivt en kyststrækning’.

Neopren og Åndbare waders

Der findes hovedsagelig 2 typer waders til kysten:

Neopren og åndbare wader.

Neopren waders til kysten

Som alt andet her i livet er der fordele og ulemper. Det er der også ved neopren waders:

Fordele:

 • Holder godt på varmen. Det er en fordel når du vil fiske i de lidt kolde årstider – vinter, forår og efterår
 • Du kan fiske i længere tid, da du ikke fryser så nemt i forhold til PVC.
 • Neopren kan du bruge hele året rundt. Du slipper for at købe et par åndbare.

Ulemper:

 • Du kommer til at svede i dem om sommeren, når det er rigtig varmt.
  Da somrene i Danmark de seneste par år dog ikke har været alt for varme, har jeg klaret mig fint med kun neopren. Og bidt varmen i mig de dage solen har stået på. Fisker du i underbukser og en t-shirt er varmen til at holde ud om sommeren.

Der er selvfølgelig ikke noget til hindre for at have to par waders til kysten. Så er du godt dækket ind. Men vil du spare penge og samtidig have fleste muligheder, skal du vælge neopren.

Åndbare waders til kysten

Her ses åndbare waders med støvle. Nogle modeller har støvlerne fastmonteret. Og andre skal du købe dem ekstra til. De sælges også ofte som et sæt.

Fordele:

 • Vil du oftest fiske i de varme sommermåneder, er åndbare waders et ideelt valg
 • Er åndbare og holder ikke på fugten, ligesom neopren

Ulemper:

 • Det kan være svært at holde varmen om vinteren
 • En smule dyrere i forhold til neopren

Overvej hvad årstid du mest kommer til at fiske i. Og køb så dine waders derefter.

Her får du et par eksempler på nogle gode waders til kysten. Du kan selvfølgelig også sagtens bruge dem, når du fisker ved sø og å.

NEOPREN WADERS | 2 varme modeller

Kinetic Neogaiter | Prisvenlig og varm

KINETIC NEOGAITER er en rigtig god og varm neopren waders til kysten.

NeoprenwadersDet er en model, som ikke er særlig dyr. Men dermed ikke sagt, at de er dårlige. Tværtimod – jeg  brugte dem i mange år, og de dækkede fint mit behov.

De billigste waders på markedet ligger cirka i prisniveauet som modellen fra Kinetic.

Modellen har brystlomme, hvor du kan have din grejæske eller noget andet fiskegrej i. Det gode ved denne lomme er, at den er lukket i bunden. Mange waders har en brystlomme, som har en lille åbning i bunden. Hvorfor ved jeg ikke, for man kan hurtigt miste sine ejendele. Men det slipper du for at bekymre dig om med denne model. Lommen lukkes øverst med en velcro-lukning.

Skulderstropperne lukkes ligeledes med velcro. Det holder rigtig godt og går aldrig op.

Støvlerne er en anelse små ved denne model. Køb gerne et nummer større end din normale skostørrelse.  I de kolde måneder skal du have plads til et par tykke uldsokker og stadig kunne bevæge dine tæer, ellers kommer du hurtigt til at fryse.

Modellen har filtsål. Fordelen ved filtsål er, at du står bedre fast på kystens glatte sten.

GÅ TIL FORHANDLER

Fladen Neopren waders med filtsål

En anelse dyrere er modellen FLADEN.

 • Lavet i 4 mm neopren, som er godt isolerende
 • Har en rummelig brystlomme
 • Fastmonteret PVC støvler med filtsål, så du står godt fast på kystens glatte sten.
 • Husk at vælge 1 til 2 numre større end normalt fodtøj, så du har plads til tykke strømper.

Hvis du ved, at du vil fortsætte med fiskeriet, så vurder om du vil investere lidt ekstra i denne model.

GÅ TIL FORHANDLER

ÅNDBARE WADERS | 3 populære modeller

Orvis Counter Bootfoot waders | Med fastmonteret støvle

Vil du have en robust og slidstærk waders, er modellen fra Orvis Counter en god mulighed. De er gode til fiskeriet i foråret, sommeren og efteråret.

Encounter wadersene fra Orvis er et par åndbare waders med fastmonteret støvle.

Selve wadersene er lavet i 4-lags nylon, som er coatet med polyurethan, hvilket er med til at give god bevægelighed og holdbarhed, uden at den kommer til at føles stiv.

Støvlen er lavet i gummi og er foret med 200 gram Thinsulate. Thinsulate materiale er en form for syntetisk varmeisolering fra 3M  der er blevet et almindeligt materiale i vintertøj. Materialet bruger tæt sammentømret mikrofibre til både at indfange varme og mindske strømmen af fugt.

På fronten er der monteret en lomme med lynlås og sammen med den er der en lomme som er foret med fleece. Inde i wadersen er der også en lille lynlåslomme.

Stropperne er justerbare.

GÅ TIL FORHANDLER

Vision hopper | Waders og støvler

Fisker du ofte og ønsker at investere i en af de dyrere modeller, så er Vision Hopper noget for dig.

Her får du waders og støvler i super kvalitet.

Om modellen:

 • Waders i 4 lags åndbart og vandtæt materiale
 • Indvendig lomme og højre/venstre syede neopren sokker
 • Støvlen er lavet i et let og komfortabelt nylon materiale. Den er nem at komme ind og ud af. Monteret med kraftig og skridsikker filtsål.

GÅ TIL FORHANDLER

Simms Freestone Waderssæt | Kvalitet i top

Modellen Simms Freestone er helt i top. Er du hardcore-fisker, så kender du Simms. De laver ikke noget halvhjertet.

Modellen har justerbare stropper og en praktisk brystlomme til dine ting.

Du får en robust støvle med. Støvlen er med filtsål, velegnet til kystfiskeri. Husk at køb 1-2 numre større end din normale skostørrelse.

GÅ TIL FORHANDLER

Se flere åndbare waders

Der findes mange andre modeller på markedet. Sport Dres fører et stort udvalg. Her kan du se flere åndbare waders:

SE WADERS uden STØVLER

SE WADERS med STØVLER


Vær forsigtig når du fisker

Husk at vær forsigtig når du står ude i vandet i dine waders. Det kræver lidt tilvænning at have dem på. Alle bevægelser føles en anelse tungere, som om du har en rumdragt på. Jeg har godt nok ikke prøvet at have en rumdragt på, men jeg gætter på, det er sådan det føles.

Kig dig godt for, så du ikke støder ind i sten eller træder i huller. Du kan hurtigt miste balancen.

Lad forresten være med at tage din dyre telefon med første gang. Skulle du miste balancen, har du hurtigt en ødelagt telefon. Jeg har prøvet det! Man ærgrer sig for vildt :o)

Har du mulighed for at følges med en ven de første par gange, så gør det.


Jeg håber, at dette indlæg har været med til at gøre det lidt lettere for dig, at købe dine næste waders.

Husk at det altid er op til dig at vurdere, hvad der passer bedst, både i forhold til hvor ofte du fisker, og hvilket budget du ønsker at sætte af til dit fiskeudstyr.

Nogle produkter kan det betale sig at give lidt ekstra for, så du er sikret det kommer fra en god producent, hvor kvaliteten er i top. Og andre gange kan en billigere model fint dække ens behov.

Author: Martin Teichert

Min passion er at fiske efter havørreder, Jeg jagter den store på 7,4 kg. Det ville være perfekt, hvis jeg kunne hjælpe dig med fiskeriet - derfor denne blog. Kort og godt: Gift med svenske Frida. Vi har Wilma sammen. Er bonusfar til Fiona. Vores hund hedder Ida og dværghamsteren kalder vi Mussi. Fritiden bruger jeg på min familie, mit lille hus, have, en god fodboldkamp på TV og selvfølgelig fiskeriet.