Sådan fisker du effektivt ved kysten

BEGYNDER-GUIDE | At spilde sin tid er noget de fleste hader – især fisketiden. Her får du nogle tips til at undgå at spilde din tid. Og jeg viser dig 2 fiskemetoder, som kan hjælpe dig med at affiske kysten efter ørreden.

Din tid er kostbar. Tiden kommer aldrig tilbage. Derfor skal du også bruge din fisketid klogt.

Jeg går ud fra, at du har afsat et bestemt antal timer til at fiske i. Indenfor denne tidsperiode kan du nå et bestemt antal kast.

Hvad du bruger din tid på kommer ikke mig ved. Du må bruge den til, hvad du har lyst til. Og fisker du for at hygge dig, så gør endelig det. Det er rigtig godt for dit sind. Og intet forkert i det.

Vil du dog øge dine chancer for at fange havørreden, skal du have dit blink i vandet, så meget som muligt i din afsatte fisketid. Og du skal fiske så fornuftigt som muligt.

Jeg vil gerne vise dig, hvordan du kan fiske, så du er effektiv. Og ikke spilder et kast.

Du kan i øvrigt have stor gavn af at læse mit indlæg ‘Sådan finder du havørreden ved kysten‘.

Men først til en tidsrøver, som er din værste fjende ved kysten. DIN TELEFON.

Ørreden elsker din telefon

De fleste har deres telefon på sig, også når de fisker. Det kan du være nødsaget til, hvis nu der er nogen, der vil have fat i dig. Det kan være kæresten, konen, børnene, osv.

Du kan dog minimere dit tidstab, når du er afsted. Følgende kan stjæle din fisketid:

  • Tjekke e-mail
  • Tage billeder
  • Sende og læse sms
  • Tjekke nyheder

Gør det, når du kommer hjem. Ørreden griner af dig, når du står ved kysten med din telefon i hånden, med blinket hængende dinglende fra din line i luften.

2 fiskemetoder til at affiske et område

Når det kommer til dit blink, kan du også her overveje, hvordan du bliver mere effektiv.

F.eks. er det spild af tid at kaste dit blink ud det samme sted to gange. Du har jo lige kørt dit blink gennem vandet – uden held.

Kast blinket 5-10 meter længere til højre eller venstre. Eller flyt dig og kast ud.

Noget af det mest effektive kystfiskeri er at være opsøgende. Det vil sige, du skal aldrig stå og kaste mere end 10 kast i det område, hvor du står. Du må selvfølgelig gerne. Men det er ikke særlig effektivt.

Jeg gør det sommetider, når jeg en dag ikke er helt så oplagt. Eller hvis jeg bare vil stå og dagdrømme lidt. Men det bliver aldrig effektivt. Du står og venter på at ørreden kommer forbi, i stedet for at DU finder ørreden.

VIFTEN

Viften er en af de mest brugte fiskemetoder blandt lystfiskere. Som navnet siger, kaster du i vifteform.

Fordelen ved viften er, at du ikke behøver bevæge dig hele tiden. På den måde laver du så lidt “støj” som muligt og skræmmer ikke ørreden væk.

Du kan se en illustration af viften her:

Du kan også bruge viften fra broer, moler og sandbanker.

Husk at ørreden kan gå helt ind til 30 cm vand. Så kast også gerne langs kysten, hvor der ikke nødvendigvis er dybt, men hvor bunden er god.

Noget der i øvrigt kan hjælpe dig ved kysten, er et par waders. Med et par waders kan du gå længere ud i vandet og dermed komme tættere på ørreden. Du kan have gavn af at læse mit indlæg om valg af waders.

Når du fisker i dybt og grumset vand, hvor dit blink måske ikke er så tydeligt på lang afstand, kan du udvide Viften. Der kan du med fordel affiske forskellige niveauer af vandet. Et kast kører du helt i overfladen. Næste kast lader du køre tættere på bunden.

Riven

En anden fisketeknik er “Riven”. Ok jeg ved ikke, om det er noget, der hedder sådan blandt fiskere, men det kalder jeg den. (Det er så fedt at sidde bag et tastatur, så kan man skrive, hvad man har lyst til. Men vurder selv om Riven er noget for dig.)

Ved riven kaster du ikke i vifteform, men blot lige ud. Går et par meter. Og kaster lige ud igen.

Fordelen er at du ret hurtigt kan affiske en kyststrækning.

Jeg bruger den, når jeg er lidt for utålmodig til at stå og bruge viften.

Ulempen ved Riven er, at du bevæger dig lidt hyppigere, hvilket kan give “støj” i vandet. Så det gælder om at gå forsigtigt.

Find den fiskemetode der virker bedst for dig. Jeg må indrømme, at Viften er den bedste. Og også den mest rolige af de to.

Sådan kan du affiske et område fra en stenbanke med viften eller riven:

Et andet spørgsmål du måske stiller dig selv er:

Skal jeg kaste langt eller kort?

Svaret afhænger blandt andet af, hvordan bunden ser ud.

Står du f.eks. ved et tangbælte, og der bag tangbæltet kommer et 20 meter bredt stykke med sandbund, så kan det ikke betale sig at kaste 20 meter ind i sandområdet. Du kan være sikker på at du spilder de første 20 meter, til dit blink når til tangbæltet. Det er i dette tilfælde bedre du kaster kort, og holder dig til tangbæltet.

I nedenstående illustration har fiskeren afsat 1 time til at fiske i. Kaster han langt, når han mere ude i det dybe. Kaster han derimod korte kast, kan han nå en lidt længere kyststrækning. Spørgsmålet er hvor ørreden gemmer sig.

Som du kan se findes der ikke noget korrekt svar. Åben dine øjne ved kysten. Læg mærke til hvordan bunden ser ud. Hvor meget tid du har. Og vurder hvordan du bedst fisker et bestemt område.

Hvis du ikke ved, hvordan du finder havørreden, så får du nogle tips af mig HER.

Et blink du kan bruge til at finde havørreden

Et af mine mest læste indlæg er om gennemløbsblinket Snurrebassen fra OGP. Jeg har lavet en kæmpe guide, hvis du kunne tænke dig at udvide dit fiskeri.

I guiden vil jeg fortælle dig, hvordan du fisker med Snurrebassen, og hvilken opsætning du kan bruge.

Author: Martin Teichert

Martin er manden bag MrMazzo. Han elsker at give et godt tip, så du kan komme videre i livet med et smil. Han jagter den store havørred på 7,4 kg og giver masser af fisketips.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.