Sådan fisker du effektivt ved kysten

BEGYNDER-GUIDE | Hvordan fisker man effektivt ved kysten med blink? Hvordan undgår du at spilde din kostbare fisketid? Her får du 2 fiskemetoder, som kan hjælpe dig til at affiske et område i din søgen efter havørreden.

Din tid er kostbar. Tiden kommer aldrig tilbage. Er den først gået, så er den væk. Derfor skal du også bruge din fisketid klogt.

Jeg går ud fra, at du har afsat et bestemt antal timer til at fiske i. Indenfor denne tidsperiode kan du nå et bestemt antal kast.

Hvad du bruger din tid på ved kysten, kommer ikke mig ved. Du må bruge den til, hvad du har lyst til. Og fisker du for at hygge dig, så gør endelig det. Det er rigtig godt for dit sind. Og intet forkert i det.

Vil du dog øge dine chancer for at fange havørreder, skal du have dit blink i vandet, så meget som muligt i din afsatte fisketid. Og du skal fiske så fornuftigt som muligt.

Jeg vil gerne vise dig, hvordan du kan fiske, så du er effektiv. Og ikke spilder et kast.

Men først til en tidsrøver, som er din værste fjende ved kysten. DIN TELEFON.

Ørreden elsker din telefon

De fleste har deres telefon på sig, også når de fisker. Det kan du være nødsaget til, hvis nu der er nogen, der vil have fat i dig. Det kan være kæresten, konen, børnene, osv.

Du kan dog minimere dit tidstab, når du er afsted. Følgende kan stjæle din fisketid:

  • Tjekke e-mail
  • Tage billeder
  • Sende og læse sms
  • Tjekke nyheder

Gør det, når du kommer hjem. Ørreden griner af dig, når du står ved kysten med din telefon i hånden, med blinket hængende dinglende fra din line i luften.

2 fiskemetoder til at affiske et område

Når det kommer til dit blink, kan du også her overveje, hvordan du bliver mere effektiv.

F.eks. er det spild af tid at kaste dit blink ud det samme sted to gange. Du har jo lige kørt dit blink gennem vandet – uden held. Kast blinket 5-10 meter længere til højre eller venstre. Eller flyt dig og kast ud.

Noget af det mest effektive kystfiskeri er at være opsøgende. Det vil sige, du skal aldrig stå og kaste mere end 10 kast i det område, hvor du står. Du må selvfølgelig gerne. Men det er ikke særlig effektivt.

Jeg gør det sommetider, når jeg en dag ikke er helt så oplagt. Eller hvis jeg bare vil stå og dagdrømme lidt. Men det bliver aldrig effektivt. Du står og venter på at ørreden skal komme forbi, i stedet for at DU finder ørreden.

VIFTEN

Viften er en af de mest brugte fiskemetoder blandt lystfiskere. Som navnet siger, kaster du i en vifteform.

Fordelen ved viften er, at du ikke behøver bevæge dig hele tiden. På den måde laver du så lidt “støj” som muligt og skræmmer ikke ørreden væk.

En anden fordel er at du undgår at kaste det samme sted to gange. Og du får fisket til siderne også.

Du kan se en illustration af viften her:

Du kan også bruge viften fra broer, moler og sandbanker.

Husk at ørreden kan gå helt ind til 30 cm vand. Så kast også gerne langs kysten, hvor der ikke nødvendigvis er dybt, men hvor bunden er god.

Når du fisker i dybt og grumset vand, hvor dit blink måske ikke er så tydeligt på lang afstand, kan du udvide Viften. Der kan du med fordel affiske forskellige niveauer af vandet. Et kast kører du helt i overfladen. Næste kast lader du køre tættere på bunden.

Riven

En anden fisketeknik er “Riven”. Ok jeg ved ikke, om det er noget, der hedder sådan blandt fiskere, men det kalder jeg den. Det er så fedt at sidde bag et tastatur, så kan man skrive hvad man har lyst til. Men vurder selv om Riven er noget for dig.

Ved riven kaster du ikke i vifteform, men blot lige ud. Går et par meter. Og kaster lige ud igen.

Fordelen er at du ret hurtigt kan affiske en kyststrækning. Jeg bruger den, når jeg er lidt for utålmodig til at stå og bruge viften. Ulempen ved Riven er, at man bevæger sig lidt hyppigere, hvilket kan give “støj” i vandet. Så det gælder om at gå forsigtigt.

Find den fiskemetode der virker bedst for dig. Jeg må indrømme, at Viften er den bedste. Og også den mest rolige af de to.

Sådan kan du affiske et område fra en stenbanke med viften eller riven:

Et andet spørgsmål du måske dig selv er:

Skal jeg kaste langt eller kort?

Svaret afhænger blandt andet af, hvordan bunden ser ud.

Står du f.eks. ved et tangbælte, og der bag tangbæltet kommer et 20 meter bredt stykke med sandbund, så kan det ikke betale sig at kaste 20 meter ind i sandområdet. Du kan være sikker på at du spilder de første 20 meter, til dit blink når til tangbæltet. Så her kaster du kort og holder dig til tangbæltet.

I nedenstående illustration har fiskeren  afsat 1 time til at fiske i.

Kaster han langt, når han mere ude i det dybe. Kaster han der i mod korte kast, kan han nå en lidt længere kyststrækning. Spørgsmålet er hvor ørreden gemmer sig.

Som du kan se findes der ikke noget korrekt svar. Åben dine øjne ved kysten. Læg mærke til hvordan bunden ser ud. Hvor meget tid du har. Og vurder hvordan du bedst fisker et bestemt område.

Hvis du slet ikke har nogen anelse, hvordan du finder havørreden, så får du nogle gratis tips af mig HER.

Author: Martin Teichert

Manden bag MrMazzo. Blogger. Ægtemand. Far. Bonusfar. Hundeejer. Og ekspert i fiskeri med Snurrebassen. Martin er langt fra perfekt, men han giver dig alligevel gerne et godt fif med på vejen, så dit liv kan blive bedre og nemmere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.