Sådan affisker du effektivt en kyststrækning

KYST-GUIDE | At spilde sin tid er noget de fleste hader – især fisketiden. Her får du nogle tips til at undgå at spilde din tid. Og jeg viser dig 2 fiskemetoder, som kan hjælpe dig med at affiske kysten effektivt.

Din tid er kostbar. Tiden kommer aldrig tilbage. Derfor skal du også bruge din fisketid klogt.

Jeg går ud fra, at du har afsat et bestemt antal timer til at fiske i. Indenfor denne tidsperiode kan du nå et bestemt antal kast.

Vil du øge dine chancer for at fange havørreden, skal du have dit blink i vandet, så meget som muligt i din afsatte fisketid.

Jeg vil gerne vise dig, hvordan du affisker en kyststrækning.

Du kan i øvrigt have stor gavn af at læse mit indlæg ‘Sådan finder du havørreden ved kysten‘.

Men først til en tidsrøver, som er din værste fjende ved kysten. DIN TELEFON.

Ørreden elsker din telefon

Altså ørreden elsker ikke din telefon som madding. Men den elsker alligevel din telefon, fordi telefonen holder dig beskæftiget i stedet for at fiske.


De fleste har deres telefon på sig, også når de fisker. Det kan du være nødsaget til, hvis nu der er nogen, der vil have fat i dig. Det kan være kæresten, konen, børnene, osv.

Du kan dog minimere dit tidstab, når du er afsted. Følgende kan stjæle din fisketid:

  • Tjekke e-mail
  • Tage billeder
  • Sende og læse sms
  • Tjekke nyheder

Gør det, når du kommer hjem! Ørreden griner af dig, når du står ved kysten med din telefon i hånden, med blinket hængende dinglende fra din line i luften. Jo længere tid blinket er ude af vandet, desto bedre for ørreden.

2 fiskemetoder der vil gøre dit fiskeri effektivt

Når det kommer til at kaste dit blink ud, kan du også her blive mere effektiv.

F.eks. er det spild af tid at kaste dit blink ud det samme sted to gange. Du har jo lige kørt dit blink gennem vandet – uden held, så hvorfor gøre det igen samme sted?

Kast blinket 5-10 meter længere til højre eller venstre. Eller flyt dig og kast ud.

Noget af det mest effektive kystfiskeri er at være opsøgende. Det vil sige, du skal aldrig stå og kaste mere end 10 kast i det område, hvor du står. Du må selvfølgelig gerne. Men det er ikke særlig effektivt.

Jeg gør det sommetider, når jeg en dag ikke er helt så oplagt. Eller hvis jeg bare vil stå og dagdrømme lidt. Men det bliver aldrig effektivt. Du står og venter på at ørreden kommer forbi, i stedet for at DU finder ørreden.

Sådan fisker du effektivt:

VIFTEN

Viften er en af de mest brugte fiskemetoder blandt lystfiskere. Som navnet siger, kaster du i vifteform.

Fordelen ved viften er, at du ikke behøver bevæge dig hele tiden. På den måde laver du så lidt “støj” som muligt og skræmmer ikke ørreden væk.

Du kan se en illustration af viften her:

Du kan også bruge viften fra broer, moler og sandbanker.

Husk at ørreden kan gå helt ind til 30 cm vand. Så kast også gerne langs kysten, hvor der ikke nødvendigvis er dybt, men hvor bunden er god. Og ind mod land hvis du står længere ude.

Du kan også starte med at bruge viften inde fra stranden, hvis det hurtigt bliver dybt.

Noget der i øvrigt kan hjælpe dig ved kysten, er et par waders. Med et par waders kan du gå længere ud i vandet og dermed komme tættere på ørreden. Du kan have gavn af at læse mit indlæg om valg af waders.

Når du fisker i dybt og grumset vand, hvor dit blink måske ikke er så tydeligt på lang afstand, kan du udvide Viften. Der kan du med fordel affiske forskellige niveauer af vandet. Et kast kører du helt i overfladen. Næste kast lader du køre tættere på bunden.

Riven

En anden fisketeknik er “Riven”. Ok jeg ved ikke, om det er noget, der hedder sådan blandt fiskere, men det kalder jeg den. (Det er så fedt at sidde bag et tastatur, så kan man skrive, hvad man har lyst til. Men vurder selv om Riven er noget for dig.)

Ved riven kaster du ikke i vifteform, men blot lige ud. Går et par meter. Og kaster lige ud igen.

Fordelen er at du ret hurtigt kan affiske en kyststrækning.

Jeg bruger den, når jeg er lidt for utålmodig til at stå og bruge viften.

Ulempen ved Riven er, at du bevæger dig lidt hyppigere, hvilket kan give “støj” i vandet. Så det gælder om at gå forsigtigt. Riven er bedre at bruge fra en mole eller fra stranden, hvor du ikke er i vandet.

Find den fiskemetode der virker bedst for dig. Jeg må indrømme, at Viften er den bedste. Og også den mest rolige af de to og den mest anvendte blandt lystfiskere.

Sådan kan du affiske et område fra en stenbanke med viften eller riven:

Et andet spørgsmål du måske stiller dig selv er:

Skal jeg kaste langt eller kort?

Svaret afhænger blandt andet af, hvordan bunden ser ud.

Står du f.eks. ved et tangbælte, og der bag tangbæltet kommer et 20 meter bredt stykke med sandbund, så kan det ikke betale sig at kaste 20 meter ind i sandområdet. Du kan være sikker på at du spilder de første 20 meter, til dit blink når til tangbæltet. Det er i dette tilfælde bedre du kaster kort og holder dig til tangbæltet.

I nedenstående illustration har fiskeren afsat 1 time til at fiske i. Kaster han langt, når han ud i det dybe. Kaster han derimod korte kast, kan han nå en lidt længere kyststrækning. Spørgsmålet er hvor ørreden gemmer sig.

Som du kan se findes der ikke noget korrekt svar. Åben dine øjne ved kysten. Læg mærke til hvordan bunden ser ud. Hvor meget tid du har. Og vurder hvordan du bedst fisker et bestemt område.

LÆS OGSÅ: Mine 7 bedste fisketips

Jeg håber, du kan bruge mine tips om affiskning af kysten. Husk at hyg dig ved kysten. Det er godt for dit sind. Ikke stres rundt. Drop mobilen og kig på svanen der kommer forbi.

Author: Martin Teichert

Min passion er at fiske efter havørreder, Jeg jagter den store på 7,4 kg. Det ville være perfekt, hvis jeg kunne hjælpe dig med fiskeriet - derfor denne blog. Kort og godt: Gift med svenske Frida. Vi har Wilma sammen. Er bonusfar til Fiona. Vores hund hedder Ida og dværghamsteren kalder vi Mussi. Fritiden bruger jeg på min familie, mit lille hus, have, en god fodboldkamp på TV og selvfølgelig fiskeriet.