10 afprøvede tips til havørredfiskeri som virker!

I maj 2020 modtag jeg en mail fra Kenneth Andersen. Han var lige begyndt på lystfiskeriet. Han spurgte, om jeg kunne give ham nogle tips til havørredfiskeri. Dem vil jeg gerne dele med dig i dette indlæg.

“Hej Martin. Hjælp! Jeg har haft 12 nulture i træk! Det ser ud til alle andre fanger fisk, bare ikke mig. Jeg er ved at miste modet og lysten til at fiske. Kan du give mig nogle tips til havørredfiskeri? Mvh. Kenneth”

Ja da. Værsgo.

(Om det hjalp kan du læse i slutningen af indlægget.)

10 tips til havørredfiskeri

Tip 1: Regn med nulture

Jeg har haft 12 nulture… hjælp! Er det normalt?

ALLE har nulture – især i starten, hvor du først skal have fundet hvor ørreden er. Men 12 er lige i overkanten :o) Det skal vi have ændret.

Jeg havde en dårlig periode på 8 nulture for 2 år siden. Det var også ved at tage modet fra mig. Men det er ikke unormalt, at jeg har 2-5 nulture i streg. Og det ved jeg mange andre også har.

Tip 2: Overvej at melde dig ud af fiskegrupperne på Facebook

Alle andre fanger masser af fisk… eller gør de?

Er du på Facebook og med i mange fiskegrupper? Overvej om det gør dig noget godt, eller om du mister modet.

Det ser ud som om, alle fanger masser af fisk, men historien fortæller ofte ikke, hvor mange timer de har brugt på at fange den fisk, de smider på FB. Og vi glemmer ofte, at når 10 lægger billeder ud, så er der 3500, der ikke gør.

Jeg har meldt mig ud af mange fiskegrupper, jeg orker ikke se alle de fisk mere. Og jeg synes sjældent, jeg får gode fisketips.

Så overvej om du orker se alle andres fisk. Hvis det tager modet fra dig, så meld dig ud. Du kan altid melde dig ind igen senere.

Tip 3: Regn med mange små fisk

Hvad størrelse angår så regn ikke med, at du fanger en på 5 kg på hver tur. Du kommer til at fange mange små. Husk mindstemål er 40 centimeter.

I det sønderjyske er der mange små. 30-55 cm. I de 10 år jeg har fisket, var de to største på 2,4 kg – arbejder stadig på at få en på 5 kg.

Tip 4: Prøv gennemløbsblink Silling i sølv

Kenneth brugte gennemløbsblink. Jeg anbefalede ham at prøve en SILLING i sølv. (Gennemløber fra OGP).

Sillingen går godt i vandet, kaster godt og snurrer rigtig godt.

Vælg 14 eller 17 gram – alt efter hvor dybt der er, og hvor meget det blæser. Vælg lidt tungere blink (17 gram) hvis der er megen modvind.

Du kan læse mere om gennemløbsblink her.

Og du kan få en effektiv opsætning HER.

Tip 5 : Skift blink ofte

Skift gerne blink ofte. Har du gået 15-20 minutter og ikke mærket noget, så skift farve.

Det lyder som et skørt tip til havørredfiskeri, men jeg har prøvet at fiske og ikke mærket en pind, så har jeg skiftet og i første kast fået fisk.

Tilfældigt? Jeg ved det ikke, men det virker. Og andre lystfiskere har erfaret det samme.

Tip 6: Lav opsøgende fiskeri

Husker du at lave opsøgende fiskeri?

Lav 3-5 kast i vifteform og bevæg dig langs kysten. Du skal affiske en strækning, så DU finder fisken og ikke bare står og venter på, at den kommer forbi.

Anskaf dig et par waders, så du har mulighed for at lave opsøgende fiskeri. Det er effektivt, at du kan komme ud til fisken. Desuden giver det også en god følelse at være et med naturen, når man står ude i vandet.

Gå stille når du bevæger dig, så du ikke skræmmer fisken væk!

Du kan få flere tips til havørredfiskeri i mit indlæg om opsøgende fiskeri.

Tip 7: Varier din indspinning

Når du spinner ind, så lav sommetider små korte ryk med stangen, så du ligesom lokker fisken. Dit fiskeri må ikke blive for monotont! Dit blink skal imitere en rigtig fisk.

Husk spinstop. Det er ofte variationen, der gør udslaget – det er der hugger ørreden til.

Tip 8: Fisk om morgenen

Min erfaring er, at det ofte er bedst at fiske tidligt om morgenen, når solen er ved at stå op.

Formiddag er også fint. Men jo mere vi nærmer os kl. 11-12, desto ringere bliver fiskeriet ofte – men det er selvfølgelig ikke umuligt at fange fisk midt på dagen. Mist aldrig troen på at det kan lykkes.

Det er bedst, når det er overskyet, så vandet er “mørkt”,  og ørreden våger sig frem. Solskin er ikke så godt. Men drop ikke turen fordi solen skinner, det kan sagtens lykkes.

Hen mod aftenen, når solen går ned, kan du også opleve, at det er godt at fiske.

Du kan læse mere om det perfekte fiskevejr HER.

Tip 9: Brug satellitkort

Gå på udkig ved hjælp af et satellitkort. Brug eventuelt krak  eller det kort du har på din smartphone. Vælg den indstilling som viser et nøjagtigt luftfoto.

Hvor ser det ud til at være tang? Hvor er der en flot kyststrækning, som du kan affiske?

  • Undgå sandbund – her er den sjældent, højst om natten.
  • Gå efter leopardbund = sten og tang. Det er her de kan gemme sig og hvor føden er.

Du kan få flere gode tips til at finde havørreden HER.

Tip 10: Hav tålmodighed og nyd fiskeriet

  • Regn med at det er svært i starten. Du skal først lære dit udstyr at kende. Bare det at stå i vandet med waders og samtidig skal kaste ud med din stang kan være lidt af en bedrift.
  • Du vil med tiden have fundet en del steder, hvor du har fanget fisk. Husk dem. Ørrederne kommer ofte tilbage til de samme steder.
  • Lad være at stresse rundt og tænke på alle de andre fiskere. Nyd din egen tur. Tag den med ro.
  • Sæt eventuelt din telefon på lydløs, så du ikke bliver forstyrret og kan koncentrere dig om fiskeriet.

Kontakt mig endelig hvis du har spørgsmål: martin@teichert.dk

Sådan gik det med de 10 tips til havørredfiskeri

Jeg fik et år efter en mail fra Kenneth. Du får den her. Jeg håber den kan være til inspiration for dig, så du ved det kan lade sig gøre.

“Hej igen Martin

Nu når du var så flink med rigtig gode råd til en ny lystfisker som mig og fik lavet en fin artikel, så skal du også lige vide hvordan det gik og at det ikke var forgæves😉
Sidste år da vi skrev sammen opgav jeg egentligt fiskeriet lidt efter. Ingen succes og for mange frustrationer og for meget arbejde…
Men lysten kom tilbage her i år, og det er noget helt andet nu. Når jeg ser tilbage, gør jeg alligevel tingene meget anderledes nu. Svært at forklare. Men en kombi af dine råd og en del andre ting..
Melodien (og troen) er nu fundet. Det så fedt.!!! Det er blevet til en del fine fisk. En hobby for livet. Det helt sikkert!
I tirsdags toppede det hele med vedhæftet fine havørred fra Stevns 😁🐟 69 cm og 3.2kg.
Så det var egentligt bare for at sige tak igen og give din artikel en lykkelig afslutning.

Mvh.
Kenneth Andersen og knæk & bræk

tips til havørredfiskeri
tips til havørredfiskeri

Author: Martin Teichert - Reklame

Martin Teichert og manden bag MrMazzo. Jeg elsker at fiske efter havørreder. Her på siden får du mine bedste tips til havørredfiskeriet.